Ciasto orchidea
- Mąka pszenna typ 500 - 2 niepełne szklanki (350 g)
- Jajko (6 szt.)
- Cukier (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% (600 g)
- Mascarpone (250 g)
- Galaretka - o smaku kiwi i malinowym (150 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Herbata czarna napar bez cukru - 1 szklanka (250 ml)
- Sok z cytryny (50 ml)
Przepis na ciasto orchidea krok po kroku
Do szklanek wlej po 200 ml gorącej wody, dodaj do nich galaretki i wymieszaj dokładnie.
Oddziel żółtka od białek.
Białka umieść w misce, ubij na sztywną piane, dodaj cukier i zmiksuj jeszcze chwilę.
Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku.
Mąkę pszenną przesiej do masy z jajek i wymieszaj delikatnie, dodaj kakao i wymieszaj do połączenia składników.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę na biszkopt.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 35-40 minut.
Biszkopt wystudź i przekrój na pół.
W misie miksera umieść śmietanę i mascarpone, ubij do powstania sztywnej piany.
Podziel masę na dwie części.
Do jednej dodaj wystudzoną galaretkę malinową a do drugiej o smaku kiwi, wymieszaj.
Biszkopt nasącz herbatą z cytryną, na pierwszy placek wyłóż różową masę, przykryj drugim plackiem, a na niego wyłóż masę w kolorze zielonym i wyrównaj.
Wstaw ciasto do lodówki na około 12 godzin.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Kopiec kreta
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Tarta czekoladowa
-
Ciasta czekoladowe
Więcej informacji na temat ciasta orchidea
Ciasto orchidea to świetny pomysł na pyszny deser, doskonale komponujący się w towarzystwie kawy lub herbaty. Ciasto z galaretką przygotuj dzień przed podaniem, aby galaretki miały czas stężeć. Przepis na ciasto orchidea jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, ciemne kakao, śmietana kremówka, serek mascarpone, galaretka malinowa, galaretka kiwi, herbata napar, sok z cytryny.
Jak zrobić ciasto orchidea? Do szklanek wlej gorącą wodę, dodaj do nich galaretki i wymieszaj dokładnie. Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w misce, ubij na sztywną piane, dodaj cukier i zmiksuj jeszcze chwilę. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Mąkę pszenną przesiej do masy z jajek i wymieszaj delikatnie, dodaj kakao i wymieszaj do połączenia składników. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę na biszkopt. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35-40 minut. Biszkopt wystudź i przekrój na pół. W misie miksera umieść śmietanę i mascarpone, ubij do powstania sztywnej piany. Podziel masę na dwie części. Do jednej dodaj wystudzoną galaretkę malinową a do drugiej o smaku kiwi, wymieszaj. Biszkopt nasącz herbatą z cytryną, na pierwszy placek wyłóż różową masę, przykryj drugim plackiem, a na niego wyłóż masę w kolorze zielonym i wyrównaj. Wstaw ciasto do lodówki na około 12 godzin.
Jajka użyte do przygotowania biszkoptu są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując sprawdzony przepis na dobre ciasto gwarantuje przygotowanie idealnego ciasta. Pyszne ciasto z galaretką można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Ciasto można przygotować z innymi smakami galaretek. Można dodać do niego świeże owoce. Ciasto drożdżowe nie nadaje się do przygotowywania deserów z kremem.
Alergeny w cieście orchidea
Lista alergenów dla ciasta orchidea przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
Wartości odżywcze ciasta orchidea
Ciasto orchidea to słodki wypiek domowy zawierający bardzo dużą ilość kalorii. Ciasto jest źródłem tłuszczu oraz cukru. Cukier podnosi bardzo szybko poziom cukru we krwi. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.