Ciasto napoleonka

Opublikowano: 30.01.2022 r., 20:28 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Napoleonka na białym talerzu
Ciasto napoleonka
Ciasto napoleonka z kremem budyniowym to pomysł na pyszny słodki dodatek w ciągu dnia. Jest proste w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 90 min
Gotowanie i Pieczenie 60 min
408 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
94
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (460 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Śmietana 18% - 2 łyżki (20 g)
  • Cukier (150 g)
  • Mleko 3,2% (1000 ml)
  • Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na ciasto napoleonka krok po kroku

Na blat wysypujemy mąkę (300 g) oraz dodajemy zimne masło. Składniki siekamy za pomocą noża, aż do momentu uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy 1 jajko i 1 żółtko. Ciasto zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Pod koniec dodaj śmietanę. Składniki dalej zagniataj. Na koniec podziel je na dwie kulki i włóż na 30 minut do zamrażalnika.

Oby dwie kulki rozwałkuj na cienki placek. Piecz je w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Gotowe pozostaw do wystudzenia.

Jajka z cukrem zmiksuj do połączenia się składników. Dodaj mąkę oraz cukier waniliowy i ponownie wymieszaj produkty za pomocą miksera.

Składniki przelej do garnka. Dodaj mleko. Całość podgrzej do momentu rozpuszczenia się cukru oraz uzyskania jednolitej masy. Masę pozostaw do wystudzenia.

Na upieczony spód w blaszce wylewamy gotowy budyń. Następnie układamy drugi spód.

Całość posypujemy cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na ciasto napoleonka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta napoleonka

Pyszne ciasto napoleonka to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem kremu budyniowego jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasto napoleonkę? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku na blat wysypujemy mąkę (300 g) oraz dodajemy zimne masło. Składniki siekamy za pomocą noża, aż do momentu uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy 1 jajko i 1 żółtko. Ciasto zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Pod koniec dodajemy śmietanę. Składniki dalej zagniatamy. Na koniec dzielimy je na dwie kulki i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Oby dwie kulki rozwałkowujemy na cienki placek. Pieczemy je w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe pozostawiamy do wystudzenia. Przepis na krem do napoleonki również nie jest skomplikowany. Jajka z cukrem miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy mąkę oraz cukier waniliowy i ponownie mieszamy produkty za pomocą miksera. Składniki przelewamy do garnka. Dodajemy mleko. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru oraz uzyskania jednolitej masy. Budyń pozostawiamy do wystudzenia. Na upieczony spód w blaszce wylewamy gotowy budyń. Następnie układamy drugi spód. Całość posypujemy cukrem pudrem.

Sprawdzony przepis na ciasto napoleonka nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.

Kruche ciasto z masą budyniową odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w cieście napoleonka

Lista alergenów dla ciasta napoleonka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze ciasta napoleonka

na 100g gotowej potrawy

Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
226.94
408.50
Białko (g)
5.12
9.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
27.32
49.17
Węglowodany przyswajalne (g)
26.96
48.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
0.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
10.86
19.54
Tłuszcze nasycone (g)
7.03
12.65
Tłuszcze nienasycone (g)
3.83
6.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.13
5.63
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.70
1.26
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
83.61
150.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
103.43
186.18
Witamina B6 (mg)
0.06
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
0.72
Witamina C (mg)
0.01
0.02
Witamina D (µg (mcg))
0.82
1.47
Witamina E (mg)
0.40
0.73
Retinol (µg (mcg))
101.64
182.96
Tiamina (mg)
0.23
0.41
Ryboflawina (mg)
0.23
0.41
Niacyna (mg)
1.52
2.73
Foliany (µg (mcg))
47.39
85.30
Beta karoten (µg (mcg))
18.96
34.13

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
38.03
68.46
Potas (mg)
114.19
205.55
Wapń (mg)
71.66
128.98
Fosfor (mg)
96.83
174.30
Magnez (mg)
10.84
19.51
Żelazo (mg)
1.82
3.27
Cynk (mg)
0.52
0.94
Miedź (mg)
0.04
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta napoleonka 94
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta napoleonka

Koszt składników
28.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
460 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.06
Za 460 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Śmietana 18%
20 g
2 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Mleko 3,2%
1000 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
28.50