Ciasto napoleonka
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (460 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Jajko (5 szt.)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Śmietana 18% - 2 łyżki (20 g)
- Cukier (150 g)
- Mleko 3,2% (1000 ml)
- Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
Przepis na ciasto napoleonka krok po kroku
Na blat wysypujemy mąkę (300 g) oraz dodajemy zimne masło. Składniki siekamy za pomocą noża, aż do momentu uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy 1 jajko i 1 żółtko. Ciasto zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Pod koniec dodaj śmietanę. Składniki dalej zagniataj. Na koniec podziel je na dwie kulki i włóż na 30 minut do zamrażalnika.
Oby dwie kulki rozwałkuj na cienki placek. Piecz je w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Gotowe pozostaw do wystudzenia.
Jajka z cukrem zmiksuj do połączenia się składników. Dodaj mąkę oraz cukier waniliowy i ponownie wymieszaj produkty za pomocą miksera.
Składniki przelej do garnka. Dodaj mleko. Całość podgrzej do momentu rozpuszczenia się cukru oraz uzyskania jednolitej masy. Masę pozostaw do wystudzenia.
Na upieczony spód w blaszce wylewamy gotowy budyń. Następnie układamy drugi spód.
Całość posypujemy cukrem pudrem.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat ciasta napoleonka
Pyszne ciasto napoleonka to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem kremu budyniowego jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić ciasto napoleonkę? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku na blat wysypujemy mąkę (300 g) oraz dodajemy zimne masło. Składniki siekamy za pomocą noża, aż do momentu uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy 1 jajko i 1 żółtko. Ciasto zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Pod koniec dodajemy śmietanę. Składniki dalej zagniatamy. Na koniec dzielimy je na dwie kulki i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Oby dwie kulki rozwałkowujemy na cienki placek. Pieczemy je w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe pozostawiamy do wystudzenia. Przepis na krem do napoleonki również nie jest skomplikowany. Jajka z cukrem miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy mąkę oraz cukier waniliowy i ponownie mieszamy produkty za pomocą miksera. Składniki przelewamy do garnka. Dodajemy mleko. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru oraz uzyskania jednolitej masy. Budyń pozostawiamy do wystudzenia. Na upieczony spód w blaszce wylewamy gotowy budyń. Następnie układamy drugi spód. Całość posypujemy cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis na ciasto napoleonka nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.
Kruche ciasto z masą budyniową odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w cieście napoleonka
Lista alergenów dla ciasta napoleonka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasta napoleonka
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.