Ciasto napoleon

Opublikowano: 15.02.2023 r., 11:42 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto napoleon
Ciasto napoleon
To ciasto robi wrażenie. Ciasto napoleon wygląda wspaniale. Robiłeś już kiedyś tort napoleon? Jest dosyć wymagający… Zobacz, jak zrobić ciasto napoleon.
Przygotowanie 90 min
Gotowanie i Pieczenie 40 min
612 kcal
Kcal w porcji
222 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki, 2 łyżki (444 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Ocet spirytusowy - 2 łyżki (12 ml)
  • Masło (250 g)
  • Kajmak - 1 puszka (460 g)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Mleko 2% (800 ml)
  • Cukier (125 g)
  • Budyń (proszek) - 1 opakowanie (40 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto napoleon krok po kroku

Do miski dodaj 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę, wsyp 420 g mąki i posiekaj nożem.

Dodaj 200 ml wody, jajko oraz ocet.

Wszystko zagnieć aż powstanie jednolita masa.

Włóż ciasto do lodówki na godzinę.

Rozgrzej piekarnik do 200 st C.

Na dwóch blaszkach ułóż papier do pieczenia.

Schłodzone ciasto podziel na 16 równych części.

Obie części rozwałkuj na cienki okrąg o średnicy 22 cm. Każda część ma być pieczona na oddzielnej blaszce. W sumie pieczesz 8 razy.

Piecz na raz 2 części ciasta na dwóch oddzielnych blaszkach - 5 minut.

Podczas gdy 2 części się pieką, rozwałkuj kolejne dwie itd.

Upieczone ciasto odkładaj na bok.

Zmiksuj żółtka wraz z 250 ml mleka oraz 24 g mąki i budyniem.

Zagotuj pozostałe mleko z cukrem.

Dodaj do gotującego się mleka masę z żółtek, mleka, mąki i budyniu. Energicznie mieszaj aż powstanie jednolita konsystencja budyniu. Przykryj budyń folią i ostudź.

Pozostałe masło miksuj mikserem, aż stanie się puszyste.

Do masła (cały czas miksując) dodawaj stopniowo i na przemian kajmak oraz budyń. Powinien powstać gładki krem.

Ubij na sztywno zimną śmietankę razem z kilkoma kroplami aromatu waniliowego.

Krem wymieszaj delikatnie łyżką z ubitą śmietanką.

Złóż ciasto: placek, krem (2-3 łyżki), placek, krem... do wykorzystania składników. Postaraj się, by ciasto było proste (nie krzywe).

Ciasto zabezpiecz folią i odstaw na całą noc do schłodzenia.

Jak oceniasz przepis na ciasto napoleon
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta napoleona

To ciasto robi wrażenie. Ciasto napoleon wygląda wspaniale. Robiłeś już kiedyś tort napoleon? Jest dosyć wymagający… Zobacz, jak zrobić ciasto napoleon. Krem do ciasta jest pyszny, ma kajmakowo-śmietankowy smak. Idealnie pasuje do cienkich płatów ciasta kruchego. Taki sprawdzony przepis na placek zajmie sporo czasu. Warto się poświęcić, ponieważ efekt zachwyca. Ten smaczny deser sprawdzi się nie tylko do kawy. Poznaj przepis na ciasto napoleon i zrób go sam w domu. Jak go zrobisz, to na pewno nie pożałujesz.

Ciasto napoleon jest wymagającym, ale smacznym plackiem. Ten sprawdzony przepis może zniechęcić ze względu na pracochłonność i czasochłonność. Uwierz jednak, że placek jest pyszny i zdecydowanie warty spróbowania. Ciasto napoleon to dobra propozycja na święta lub inne okoliczności jako smaczny deser. Przepis na ciasto napoleon charakteryzuje się tym, że składa się z wielu warstw bardzo cienkich płatów ciasta kruchego. Płaty ciasta są przełożone przepysznym kremem. Jest go całkiem mało. To doskonały sposób na deser do kawy z przyjaciółką. Taka propozycja fajnie wygląda, wręcz nada się jako tort urodzinowy lub imieninowy. Taki wypiek z kawą lub z herbatą tworzy fantastyczną, słodką przekąskę. Nie wahaj się i spróbuj.

Jak zrobić ciasto napoleon? Wszystkie produkty do ciasta kruchego, takie jak masło, jajko, a także śmietanka (będzie ubijana), muszą mieć temperaturę bardzo zimną. Należy je wyjąć bezpośrednio przed zrobieniem ciasta kruchego lub śmietankę przed ubijaniem. Ze składników na kruche ciasto trzeba zrobić jednolitą masę, a następnie ją schłodzić. To dobry pomysł na to, by ciasto lepiej się wałkowało. Następnie trzeba uformować 16 cienkich, okrągłych placków (o średnicy 22 cm), każdy z nich trzeba upiec w piekarniku. Kolejnym etapem przepisu na ciasto napoleon jest krem do ciasta. Żeby zrobić krem do ciasta należy ugotować budyń, a następnie go ostudzić. Masło należy utrzeć i połączyć z kajmakiem i budyniem. Na końcu do kremu do ciasta dodaje się ubitą śmietankę z aromatem waniliowym i ostrożnie miesza łyżką. Pozostało tylko składanie. Wystarczy płat ciasta posmarować małą ilością kremu, przykryć drugim płatem ciasta i znów posmarować kremem. Wykorzystaj wszystkie składniki, zabezpiecz ciasto i pozostaw na całą noc w lodówce.

*Jeżeli nie masz dwóch blaszek, można użyć jednej. Wtedy czas wydłuży się dwukrotnie.

Jak zrobisz ciasto napoleon, nie podawaj go od razu. Bardzo ważne w tym sprawdzonym przepisie jest to, by placek odstał w zimnie jakiś czas. Placek stanie się stabilny, lekko zmięknie i będzie dobry do krojenia.

Alergeny w cieście napoleonie

Lista alergenów dla ciasta napoleona przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • kajmak
    • Mleko 2%
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze ciasta napoleona

na 100g gotowej potrawy

Jest to wysokokaloryczny deser. Zawiera dużo cukru i tłuszczu nasyconego. Nie jest zalecany osobom, które mają problemy z gospodarką węglowodanową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(222g)
Energia (kcal)
276.09
612.93
Białko (g)
6.00
13.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(222g)
Węglowodany (g)
32.01
71.05
Węglowodany przyswajalne (g)
32.00
71.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(222g)
Tłuszcz (g)
14.04
31.16
Tłuszcze nasycone (g)
10.09
22.41
Tłuszcze nienasycone (g)
3.94
8.75
Cholesterol (mg)
73.30
162.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(222g)
Witamina A (µg (mcg))
126.00
279.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
0.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.55
1.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.61
1.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.35
0.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
124.17
275.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.26
2.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
34.90
77.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
22.46
49.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(222g)
Sód (mg)
53.10
117.88
Potas (mg)
149.22
331.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
99.15
220.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
111.30
247.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.10
33.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.16
2.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.59
1.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta napoleona 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta napoleona

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
444 g
3 szklanki, 2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 444 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ocet spirytusowy
12 ml
2 łyżki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 12 ml
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Kajmak
460 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 460 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mleko 2%
800 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 800 ml
Cukier
125 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Budyń (proszek)
40 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
43.00