Ciasto napoleon
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki, 2 łyżki (444 g)
- Jajko (1 szt.)
- Ocet spirytusowy - 2 łyżki (12 ml)
- Masło (250 g)
- Kajmak - 1 puszka (460 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Mleko 2% (800 ml)
- Cukier (125 g)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (40 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Przepis na ciasto napoleon krok po kroku
Do miski dodaj 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę, wsyp 420 g mąki i posiekaj nożem.
Dodaj 200 ml wody, jajko oraz ocet.
Wszystko zagnieć aż powstanie jednolita masa.
Włóż ciasto do lodówki na godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 200 st C.
Na dwóch blaszkach ułóż papier do pieczenia.
Schłodzone ciasto podziel na 16 równych części.
Obie części rozwałkuj na cienki okrąg o średnicy 22 cm. Każda część ma być pieczona na oddzielnej blaszce. W sumie pieczesz 8 razy.
Piecz na raz 2 części ciasta na dwóch oddzielnych blaszkach - 5 minut.
Podczas gdy 2 części się pieką, rozwałkuj kolejne dwie itd.
Upieczone ciasto odkładaj na bok.
Zmiksuj żółtka wraz z 250 ml mleka oraz 24 g mąki i budyniem.
Zagotuj pozostałe mleko z cukrem.
Dodaj do gotującego się mleka masę z żółtek, mleka, mąki i budyniu. Energicznie mieszaj aż powstanie jednolita konsystencja budyniu. Przykryj budyń folią i ostudź.
Pozostałe masło miksuj mikserem, aż stanie się puszyste.
Do masła (cały czas miksując) dodawaj stopniowo i na przemian kajmak oraz budyń. Powinien powstać gładki krem.
Ubij na sztywno zimną śmietankę razem z kilkoma kroplami aromatu waniliowego.
Krem wymieszaj delikatnie łyżką z ubitą śmietanką.
Złóż ciasto: placek, krem (2-3 łyżki), placek, krem... do wykorzystania składników. Postaraj się, by ciasto było proste (nie krzywe).
Ciasto zabezpiecz folią i odstaw na całą noc do schłodzenia.
-
Ciasto krówkowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Tort pavlova
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Chatka baby jagi
-
Banoffee
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto rafaello na biszkopcie
-
Ciasto zielony mech
-
Ciasto ambasador
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Boża krówka
-
Ciasto filadelfia
-
Szarlotka królewska
-
Ciasto fale dunaju
-
Ciasto marysieńka
-
Ciasto z kremem
Więcej informacji na temat ciasta napoleona
To ciasto robi wrażenie. Ciasto napoleon wygląda wspaniale. Robiłeś już kiedyś tort napoleon? Jest dosyć wymagający… Zobacz, jak zrobić ciasto napoleon. Krem do ciasta jest pyszny, ma kajmakowo-śmietankowy smak. Idealnie pasuje do cienkich płatów ciasta kruchego. Taki sprawdzony przepis na placek zajmie sporo czasu. Warto się poświęcić, ponieważ efekt zachwyca. Ten smaczny deser sprawdzi się nie tylko do kawy. Poznaj przepis na ciasto napoleon i zrób go sam w domu. Jak go zrobisz, to na pewno nie pożałujesz.
Ciasto napoleon jest wymagającym, ale smacznym plackiem. Ten sprawdzony przepis może zniechęcić ze względu na pracochłonność i czasochłonność. Uwierz jednak, że placek jest pyszny i zdecydowanie warty spróbowania. Ciasto napoleon to dobra propozycja na święta lub inne okoliczności jako smaczny deser. Przepis na ciasto napoleon charakteryzuje się tym, że składa się z wielu warstw bardzo cienkich płatów ciasta kruchego. Płaty ciasta są przełożone przepysznym kremem. Jest go całkiem mało. To doskonały sposób na deser do kawy z przyjaciółką. Taka propozycja fajnie wygląda, wręcz nada się jako tort urodzinowy lub imieninowy. Taki wypiek z kawą lub z herbatą tworzy fantastyczną, słodką przekąskę. Nie wahaj się i spróbuj.
Jak zrobić ciasto napoleon? Wszystkie produkty do ciasta kruchego, takie jak masło, jajko, a także śmietanka (będzie ubijana), muszą mieć temperaturę bardzo zimną. Należy je wyjąć bezpośrednio przed zrobieniem ciasta kruchego lub śmietankę przed ubijaniem. Ze składników na kruche ciasto trzeba zrobić jednolitą masę, a następnie ją schłodzić. To dobry pomysł na to, by ciasto lepiej się wałkowało. Następnie trzeba uformować 16 cienkich, okrągłych placków (o średnicy 22 cm), każdy z nich trzeba upiec w piekarniku. Kolejnym etapem przepisu na ciasto napoleon jest krem do ciasta. Żeby zrobić krem do ciasta należy ugotować budyń, a następnie go ostudzić. Masło należy utrzeć i połączyć z kajmakiem i budyniem. Na końcu do kremu do ciasta dodaje się ubitą śmietankę z aromatem waniliowym i ostrożnie miesza łyżką. Pozostało tylko składanie. Wystarczy płat ciasta posmarować małą ilością kremu, przykryć drugim płatem ciasta i znów posmarować kremem. Wykorzystaj wszystkie składniki, zabezpiecz ciasto i pozostaw na całą noc w lodówce.
*Jeżeli nie masz dwóch blaszek, można użyć jednej. Wtedy czas wydłuży się dwukrotnie.
Jak zrobisz ciasto napoleon, nie podawaj go od razu. Bardzo ważne w tym sprawdzonym przepisie jest to, by placek odstał w zimnie jakiś czas. Placek stanie się stabilny, lekko zmięknie i będzie dobry do krojenia.
Alergeny w cieście napoleonie
Lista alergenów dla ciasta napoleona przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- kajmak
- Mleko 2%
- Śmietanka kremowa 30%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasta napoleona
Jest to wysokokaloryczny deser. Zawiera dużo cukru i tłuszczu nasyconego. Nie jest zalecany osobom, które mają problemy z gospodarką węglowodanową.
Energia i białka
(222g)
Węglowodany
(222g)
Tłuszcze
(222g)
Witaminy
(222g)
Składniki mineralne
(222g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.