Ciasto naleśnikowe na krokiety które nie pęka
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Mleko 3,2% - niepełne 3 szklanki (700 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Masło (140 g)
Przepis na ciasto naleśnikowe na krokiety które nie pęka krok po kroku
Do miski wbij jajka, wlej mleko i ubij.
Rozpuść masło i wystudź.
Dodaj masło do reszty składników.
Dopraw solą, cukrem.
Dodaj mąkę pszenną i zmiksuj.
Rozgrzej patelnię i smaż naleśniki na średnim ogniu z obydwu stron.
Ciasto nadaje się do faszerowania.
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Ciasto na krokiety
-
Krokiety ze szpinakiem
-
Krokiety ziemniaczane
-
Farsz do krokietów
-
Naleśniki na krokiety
-
Krokiety z kapustą
-
Krokiety na wigilię
-
Krokiety z mięsem i kapustą
-
Krokiety z grzybami
-
Krokiety z mięsem z rosołu
-
Krokiety z kurczakiem
-
Krokiety z mięsem i pieczarkami
-
Farsz do krokietów z mięsa
-
Krokiety
Więcej informacji na temat ciasta naleśnikowego na krokiety które nie pęka
Ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka to bardzo dobry pomysł na pyszne danie dla całej rodziny. Ciasto idealnie nadaje się na krokiety z mięsem oraz pieczarkami i kapustą kiszoną. Ciasto można przygotować także z farszem na słodko. Przepis na ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka, jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko, cukier, masło, jajka, sól.
Jak zrobić ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka? Do miski wbij jajka, wlej mleko i ubij. Rozpuść masło i wystudź. Dodaj masło do reszty składników. Dopraw solą, cukrem. Dodaj mąkę pszenną i zmiksuj. Rozgrzej patelnię i smaż naleśniki na średnim ogniu z obydwu stron. Ciasto nadaje się do faszerowania.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mleko to produkt pochodzenia zwierzęcego. W Polsce najczęściej spożywanym mlekiem jest mleko krowie. Można je kupić w każdym sklepie. Wyróżnia się mleka UHT i świeże. Mleko UHT ma dużo dłuższy termin przydatności do spożycia. Można je przechowywać nawet do 6 miesięcy w temperaturze pokojowej. Mleko zawiera cukier mleczny zwany laktozą oraz sporą ilość wapnia. Wapń jest bardzo ważnym składnikiem budującym nasze kości. Powinniśmy dbać o jego prawidłową podaż. Niedobory wapnia mogą prowadzić do osteoporozy.
Podsumowując najlepsze ciasto naleśnikowe jest pyszne. Idealne naleśniki nadają się do faszerowania. Sprawdzony przepis przygotujesz bez większego problemu. Można go zmodyfikować i dodać do ciasta różnego rodzaju zioła. Naleśniki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni.
Alergeny w cieście naleśnikowym na krokiety które nie pęka
Lista alergenów dla ciasta naleśnikowego na krokiety które nie pęka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta naleśnikowego na krokiety które nie pęka
Ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka to przede wszystkim źródło węglowodanów prostych, które podnoszą szybko poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
-
mąka pszenna,
mleko,
jajka,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.