Ciasto naleśnikowe na krokiety które nie pęka

Opublikowano: 19.05.2022 r., 8:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto naleśnikowe na krokiety
Ciasto naleśnikowe na krokiety które nie pęka
Ciasto naleśnikowe na krokiety które nie pęka to doskonały pomysł na idealne krokiety. Ciasto do nadziewania powinno być elastyczne i dość cienkie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Czas ubijania 20 min
341 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Mleko 3,2% - niepełne 3 szklanki (700 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Masło (140 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia do naleśników, mikser, duża miska

Przepis na ciasto naleśnikowe na krokiety które nie pęka krok po kroku

Do miski wbij jajka, wlej mleko i ubij.

Rozpuść masło i wystudź.

Dodaj masło do reszty składników.

Dopraw solą, cukrem.

Dodaj mąkę pszenną i zmiksuj.

Rozgrzej patelnię i smaż naleśniki na średnim ogniu z obydwu stron.

Ciasto nadaje się do faszerowania.

Jak oceniasz przepis na ciasto naleśnikowe na krokiety które nie pęka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta naleśnikowego na krokiety które nie pęka

Ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka to bardzo dobry pomysł na pyszne danie dla całej rodziny. Ciasto idealnie nadaje się na krokiety z mięsem oraz pieczarkami i kapustą kiszoną. Ciasto można przygotować także z farszem na słodko. Przepis na ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka, jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko, cukier, masło, jajka, sól.

Jak zrobić ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka? Do miski wbij jajka, wlej mleko i ubij. Rozpuść masło i wystudź. Dodaj masło do reszty składników. Dopraw solą, cukrem. Dodaj mąkę pszenną i zmiksuj. Rozgrzej patelnię i smaż naleśniki na średnim ogniu z obydwu stron. Ciasto nadaje się do faszerowania.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mleko to produkt pochodzenia zwierzęcego. W Polsce najczęściej spożywanym mlekiem jest mleko krowie. Można je kupić w każdym sklepie. Wyróżnia się mleka UHT i świeże. Mleko UHT ma dużo dłuższy termin przydatności do spożycia. Można je przechowywać nawet do 6 miesięcy w temperaturze pokojowej. Mleko zawiera cukier mleczny zwany laktozą oraz sporą ilość wapnia. Wapń jest bardzo ważnym składnikiem budującym nasze kości. Powinniśmy dbać o jego prawidłową podaż. Niedobory wapnia mogą prowadzić do osteoporozy.

Podsumowując najlepsze ciasto naleśnikowe jest pyszne. Idealne naleśniki nadają się do faszerowania. Sprawdzony przepis przygotujesz bez większego problemu. Można go zmodyfikować i dodać do ciasta różnego rodzaju zioła. Naleśniki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni.

Alergeny w cieście naleśnikowym na krokiety które nie pęka

Lista alergenów dla ciasta naleśnikowego na krokiety które nie pęka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta naleśnikowego na krokiety które nie pęka

na 100g gotowej potrawy

Ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka to przede wszystkim źródło węglowodanów prostych, które podnoszą szybko poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
227.78
341.67
Białko (g)
7.90
11.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
25.54
38.30
Węglowodany przyswajalne (g)
25.54
38.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
10.58
15.88
Tłuszcze nasycone (g)
7.07
10.60
Tłuszcze nienasycone (g)
3.51
5.27

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.11
Tiamina (mg)
0.34
0.51
Ryboflawina (mg)
0.27
0.41
Niacyna (mg)
2.17
3.25
Foliany (µg (mcg))
53.37
80.06

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
39.03
58.54
Potas (mg)
129.63
194.44
Wapń (mg)
71.33
107.00
Fosfor (mg)
115.14
172.71
Magnez (mg)
18.76
28.14
Żelazo (mg)
2.03
3.04
Cynk (mg)
0.71
1.07
Miedź (mg)
0.07
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta naleśnikowego na krokiety które nie pęka 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta naleśnikowego na krokiety które nie pęka

Koszt składników
16.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Mleko 3,2%
700 ml
niepełne 3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
140 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 140 g
Koszt składników
16.50