Ciasto na zimno

Opublikowano: 15.05.2021 r., 16:16 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto na zimno na paterze
Ciasto na zimno
Ciasto na zimno to idealny deser na ciepłe dni. W tej zdrowej wersji, z owocami z pewnością zachwyci wszystkich fanów słodkości, którzy szukają pomysłu na proste ciasto.
Przygotowanie 25 min
253 kcal
Kcal w porcji
215 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Biszkopty (100 g)
  • Jogurt naturalny - około 6-7 małych opakowań (1000 ml)
  • Żelatyna - 2,5 łyżki (20 g)
  • Galaretka - 1 sztuka - smak truskawkowy (77 g)
  • Truskawki (300 g)
  • Cukier (170 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, czajnik, miska

Przepis na ciasto na zimno krok po kroku

Na dnie tortownicy wyłóż papier do pieczenia, a na nim biszkopty.

Zagotuj około 500 ml wody. W 450 rozpuść galaretkę, a w pozostałych 50 żelatynę.

Gdy żelatyna się rozpuści dodaj około 50 ml chłodnej wody.

Jogurt wymieszaj z cukrem i dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj, najlepiej przy pomocy miksera.

Gdy masa jogurtowa zacznie gęstnieć, wyłóż ją na biszkopty. Zacznij łyżką, aby biszkopty się nie poprzesuwały, a potem delikatnie wylej resztę masy.

Wstaw do lodówki, aby masa jogurtowa stężała.

W międzyczasie pokrój truskawki w plasterki lub na pół.

Ułóż pokrojone truskawki na masie jogurtowej i zalej tężejącą galaretką - delikatnie, aby nie poprzesuwać truskawek.

Wstaw do lodówki jeszcze na 2 godziny. Po tym czasie ciasto jest gotowe do jedzenia.

Jak oceniasz przepis na ciasto na zimno
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta na zimno

Ciasto na zimno to bardzo proste, pyszne oraz tanie ciasto bez pieczenia. Ten placek przygotujesz z biszkoptów oraz masy jogurtowej z owocami. W swojej kuchni zawsze mam biszkopty, jogurty i owoce — zależnie od pory roku świeże lub mrożone, dzięki czemu w szybki sposób mogę przygotować zdrowy i smaczny deser.

Mój przepis na szybkie ciasto na zimno zawiera tylko kilka składników, które bez problemu kupisz w większości sklepów, niezależnie od pory roku. Zawsze staram się używać owoców sezonowych, więc ty też możesz zamieniać owoce, których użyjesz do ciasta, a zimą możesz wykorzystać mrożone owoce. Wiele osób wystrzega się używania mrożonych produktów, uważając je za bezwartościowe, co jest nieprawdą. W trakcie mrożenia praktycznie nie tracimy żadnych witamin ani składników mineralnych zawartych w warzywach i owocach. Może ich trochę ubyć podczas rozmrażania, jeżeli podgrzejesz owoce, ponieważ wysoka temperatura może zniszczyć część witamin. Dodatkowo zimą owoce, które docierają do Polski, pochodzą z innych państw, a żeby dotarły do nas w dobrym stanie, to często zbierane są, zanim do końca dojrzeją, a owoce mrożone są zbierane w trakcie swojej pełnej dojrzałości, co także wpływa na zawartość witamin i składników bioaktywnych. Dlatego, jeżeli zimą masz ochotę na owoce, lepszym wyborem będą te mrożone.

Skoro owoce mamy już omówione to przejdźmy do ciasta. Przepis na ciasto na zimno jest bardzo szybki w wykonaniu, lecz potrzebuje trochę czasu, aby masa stężała. Ciasto na zimno zaczynamy od wyłożenia biszkoptów na dnie tortownicy. Następnie jogurty mieszamy z cukrem lub słodzikiem, zależnie co mamy w kuchni i czy możemy jeść słodziki, czy nie. Potem żelatynę mieszamy z odrobiną gorącej wody, aby się rozpuściła, a następnie dolewamy chłodnej wody. A galaretkę rozpuszczamy w osobnej miseczce. Teraz dolewamy tylko żelatynę i dokładnie, szybko mieszamy z jogurtem — może być przy pomocy miksera. W międzyczasie kroimy owoce. Gdy masa jogurtowa zacznie gęstnieć, wylewamy ją na biszkopty. Najlepiej zacząć wykładając masę łyżką, aby biszkopty się nie poprzesuwały, a potem delikatnie wylać resztę. Potem wstawiamy ciasto do lodówki, aby masa zastygła. Możesz jeszcze udekorować wierzch ciasta owocami i listkami mięty, a potem zalać galaretką. Jak widzisz ciasto na zimno z owocami, jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a w smaku jest obłędne.

Alergeny w cieście na zimno

Lista alergenów dla ciasta na zimno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze ciasta na zimno

na 100g gotowej potrawy

Aby obniżyć indeks glikemiczny i kaloryczność ciasta na zimno, zamień cukier na słodzik, np. erytrytol, a biszkopty na płatki owsiane.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kcal)
118.00
253.70
Białko (g)
5.48
11.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany (g)
23.63
50.81
Węglowodany przyswajalne (g)
23.22
49.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.41
0.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz (g)
0.36
0.77
Tłuszcze nasycone (g)
0.20
0.43
Tłuszcze nienasycone (g)
0.16
0.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.09
0.20
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.14
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
7.32
15.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina A (µg (mcg))
4.02
8.64
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
0.82
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.12
23.91
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.73
1.57
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.01
0.03
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.84
8.25
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.35
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.26
0.56
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.70
31.60
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.50
3.22
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód (mg)
87.49
188.10
Potas (mg)
186.84
401.70
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
127.22
273.52
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
107.19
230.45
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.66
31.52
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.31
0.67
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.64
1.38
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na zimno 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta na zimno

Koszt składników
32.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biszkopty
100 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jogurt naturalny
1000 ml
około 6-7 małych opakowań
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 6
10.00
Za 1000 ml
Żelatyna
20 g
2,5 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Galaretka
77 g
1 sztuka - smak truskawkowy
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
1.85
Za 77 g
Truskawki
300 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Cukier
170 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 170 g
Koszt składników
32.40