Przepis na ciasto na walentynki krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, duża miska, papier do pieczenia, sitko, forma do pieczenia w kształcie serca

Jajka wbij do miski, dodaj cukier, proszek do pieczenia i ubij na puszystą masę.

Do jajek z cukrem po ubiciu dodawaj powoli olej.

Dosypuj kakao naprzemiennie z dolewaniem mleka, cały czas miksując.

Do ciasta dodawaj partiami mąkę.

Dolej 0,75 szklanki wrzątku.

Całość dokładnie wymieszaj.

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia a boki posmaruj olejem, margaryną lub masłem.

Ciasto piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto pozostaw do wystygnięcia.

Udekoruj truskawkami i posyp cukrem pudrem.

Ciasto na walentynki w kształcie serca podane na papierze do pieczenia na ciemnym, drewnianym blacie.
Ciasto na walentynki
Koszt przygotowania dania
7.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
168 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
74

Ciasto na walentynki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście na walentynki

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Szybkie, proste i pyszne ciasto na walentynki, pełne czekolady z dodatkiem truskawek to najlepsze zakończenie romantycznej kolacji. To walentynkowe ciasto na pewno zasmakuje każdemu. Idealnie skomponuje się z wieloma daniami, takimi jak makarony, steki czy zapiekanki. Świetnym dodatkiem do niego będzie bita śmietana lub lody oraz wino. Tanie i proste ciasto na walentynki sprawdzi się w sytuacji kiedy masz mało czasu na przygotowania.

Wypróbuj nasz pomysł na ciasto walentynkowe i delektuj się jego wyjątkowym smakiem wraz ze swoją drugą połówką

Wartości odżywcze ciasta na walentynki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(57g)
Energia (kalorie)
296.15 kcal
168.81 kcal
Białko
7.48 g
4.27 g

Węglowodany w cieście na walentynki

Na 100g
Na porcję
(57g)
Węglowodany
39.54 g
22.54 g
Węglowodany przyswajalne
36.89 g
21.03 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.65 g
1.51 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(57g)
Tłuszcz
13.85 g
7.89 g
Tłuszcze nasycone
2.51 g
1.43 g
Tłuszcze nienasycone
11.34 g
6.46 g
Cholesterol
54.59 mg
31.12 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto na walentynki

Na 100g
Na porcję
(57g)
Witamina B6
0.07 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.47 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina
0.27 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.94 mg
1.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
50.89 µg (mcg)
29.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto na walentynki

Na 100g
Na porcję
(57g)
Sód
30.30 mg
17.27 mg
Potas
301.12 mg
171.64 mg
Wapń
89.46 mg
50.99 mg
Fosfor
200.93 mg
114.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
47.51 mg
27.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.76 mg
1.57 mg
Cynk
1.01 mg
0.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.32 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na walentynki 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście na walentynki

Lista alergenów dla ciasta na walentynki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta na walentynki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
200 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
0,5 szklanki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Cukier
100 g
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mleko 1,5%
125 ml
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Olej rzepakowy
83 ml
0,33 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.58
Za 83 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Truskawki
75 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 75 g
Cukier puder
10 g
1 łyżka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Proszek do pieczenia
8 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Koszt składników
38.60
Jak oceniasz przepis na ciasto na walentynki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób