Ciasto na walentynki
- Mąka pszenna typ 550 - 1,5 szklanki (200 g)
- Kakao 16% (proszek) - 0,5 szklanki (50 g)
- Cukier - 0,5 szklanki (100 g)
- Mleko 1,5% - 0,5 szklanki (125 ml)
- Olej rzepakowy - 0,33 szklanki (83 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Truskawki (75 g)
- Cukier puder - 1 łyżka (10 g)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (8 g)
Przepis na ciasto na walentynki krok po kroku
Jajka wbij do miski, dodaj cukier, proszek do pieczenia i ubij na puszystą masę.
Do jajek z cukrem po ubiciu dodawaj powoli olej.
Dosypuj kakao naprzemiennie z dolewaniem mleka, cały czas miksując.
Do ciasta dodawaj partiami mąkę.
Dolej 0,75 szklanki wrzątku.
Całość dokładnie wymieszaj.
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia a boki posmaruj olejem, margaryną lub masłem.
Ciasto piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto pozostaw do wystygnięcia.
Udekoruj truskawkami i posyp cukrem pudrem.
-
Tradycyjne tiramisu
-
Charlotte
-
Szarlotka
-
Ciasto zebra
-
Milky way
-
Murzynek
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Ciasto krówkowe
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Placek z bananami
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Szarlotka z bezą
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Sernikobrownie z malinami
-
Sernik japoński
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Ciasto na walentynki
Więcej informacji na temat ciasta na walentynki
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Szybkie, proste i pyszne ciasto na walentynki, pełne czekolady z dodatkiem truskawek to najlepsze zakończenie romantycznej kolacji. To walentynkowe ciasto na pewno zasmakuje każdemu. Idealnie skomponuje się z wieloma daniami, takimi jak makarony, steki czy zapiekanki. Świetnym dodatkiem do niego będzie bita śmietana lub lody oraz wino. Tanie i proste ciasto na walentynki sprawdzi się w sytuacji kiedy masz mało czasu na przygotowania.
Wypróbuj nasz pomysł na ciasto walentynkowe i delektuj się jego wyjątkowym smakiem wraz ze swoją drugą połówką
Alergeny w cieście na walentynki
Lista alergenów dla ciasta na walentynki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta na walentynki
Ciasto na walentynki to klasyczne ciasto, przygotowane z tradycyjnych składników. Zjedzenie kawałka takiego ciasta raz na jakiś czas,a szczególnie w taki dzień, nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(57g)
Węglowodany
(57g)
Tłuszcze
(57g)
Witaminy
(57g)
Składniki mineralne
(57g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.