Przepis na ciasto na tartę krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, wałek, folia spożywcza, miska, forma do tarty 24 cm

Mąkę i szczyptę soli przesiej do miski.

Do mąki dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i miksuj przez chwilę.

Do mąki z masłem dodaj jajka i ponownie miksuj.

Ciasto owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około 30 minut.

Formę do tarty wysmaruj dokładnie masłem.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.

Zimne ciasto ułóż między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przy pomocy wałka rozwałkuj je na cienki placek.

Ciasto wyłóż do formy i obetnij jego nadmiar na krawędziach blaszki.

Na wierzch ciasta połóż papier do pieczenia na który nasyp fasolę do pieczenia lub ciężarki do ciasta.

Ciasto piecz przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Z gotowego ciasta usuń obciążenie i zostaw je do wystygnięcia.

Tartę podawaj z ulubionymi dodatkami.

Surowe ciasto na tartę znajduje się w formie na tartę. Na cieście leży widelec, którym nakłuwane są w nim otwory. Forma stoi na szmatce, która leży na drewnianym blacie.
ciasto na tartę
Koszt przygotowania dania
4.73 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
362 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
75

Ciasto na tartę - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście na tartę

Ciasto na tartę to przepis podstawowy na spód do tego pysznego ciasta. Możesz przygotować go zarówno na słodko, jak i w wytrawnej wersji na słono. Jest to najlepszy przepis na kruche ciasto do tarty, które jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Tarta stanowi jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej - najpopularniejsze tam tarty to tarta z jabłkami (tarta Tatin), z gruszkami (Bourdaloue), z kremem budyniowo-maślanym (Tropezienne), cytrynowa, z rabarbarem, z truskawkami lub z warzywami. A więc jak zrobić kruche ciasto na tartę i ile piec, aby było smaczne? Potrzebne Tobie będą następujące produkty spożywcze: mąka, masło roślinne, jaja kurze oraz sól. Produkty te są przystępne cenowo, dlatego warto wypróbować tego przepisu. Jako nadzienie możesz przygotować farsz ze szpinaku i sera fety (w diecie wegetariańskiej), farsz z mięsa mielonego drobiowego (na diecie redukcyjnej), farsz grzybowy, farsz z owoców leśnych z mascarpone. Istnieją trzy możliwości, aby upiec ciasto na tartę. Pierwsza z nich to pieczenie surowego ciasta z wyłożonym na nim nadzieniem. Drugi sposób to upieczenie najpierw ciasta, a później napełnienie go przygotowanym wcześniej nadzieniem (w tym przepisie wykorzystujemy właśnie ten sposób, a samo ciasto pieczemy około 25 minut). I trzeci sposób stanowi podpieczenie ciasta i dodanie do niego nadzienia pod sam koniec pieczenia (aby dodatkowo je podpiec ze spodem tarty).

Podsumowując przepis na spód do tarty świetnie sprawdzi się jako podstawa do tarty na słodko lub na słono. Jest to przepis prosty a produkty spożywcze niezbędne do jego przygotowania są przystępne cenowo. Od rodzaju dodatków będzie zależeć jaki rodzaj diety będzie odpowiedni dla danej potrawy. Jednak sam spód dostosowany do własnych potrzeb będzie pasował do diety wegetariańskiej, bezmlecznej oraz redukcyjnej. Osoby na diecie bezglutenowej powinny uważać na jej wykorzystanie, ponieważ zawiera mąkę pszenną, w której obecny jest gluten.

Wartości odżywcze ciasta na tartę

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kalorie)
329.96 kcal
362.96 kcal
Białko
10.20 g
11.22 g

Węglowodany w cieście na tartę

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany
39.14 g
43.06 g
Węglowodany przyswajalne
39.14 g
43.06 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz
14.66 g
16.13 g
Tłuszcze nasycone
5.18 g
5.70 g
Tłuszcze nienasycone
9.48 g
10.43 g

Witaminy w przepisie na ciasto na tartę

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina B6
0.08 mg
0.09 mg
Tiamina
3.68 mg
4.05 mg
Ryboflawina
0.33 mg
0.36 mg
Niacyna
3.53 mg
3.88 mg
Foliany
87.18 µg (mcg)
95.90 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto na tartę

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód
221.29 mg
243.41 mg
Potas
99.70 mg
109.67 mg
Wapń
21.71 mg
23.89 mg
Fosfor
106.39 mg
117.03 mg
Magnez
21.86 mg
24.04 mg
Żelazo
3.33 mg
3.67 mg
Cynk
0.83 mg
0.91 mg
Miedź
0.12 mg
0.13 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na tartę 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście na tartę

Lista alergenów dla ciasta na tartę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta na tartę

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło roślinne
150 g
użyj zimnego masła z lodówki
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.83
Za 150 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
14.50
Jak oceniasz przepis na ciasto na tartę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób