Ciasto na tartę
- Mąka pszenna typ 550 (300 g)
- Masło roślinne - użyj zimnego masła z lodówki (150 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na ciasto na tartę krok po kroku
Mąkę i szczyptę soli przesiej do miski.
Do mąki dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i miksuj przez chwilę.
Do mąki z masłem dodaj jajka i ponownie miksuj.
Ciasto owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około 30 minut.
Formę do tarty wysmaruj dokładnie masłem.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
Zimne ciasto ułóż między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przy pomocy wałka rozwałkuj je na cienki placek.
Ciasto wyłóż do formy i obetnij jego nadmiar na krawędziach blaszki.
Na wierzch ciasta połóż papier do pieczenia na który nasyp fasolę do pieczenia lub ciężarki do ciasta.
Ciasto piecz przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Z gotowego ciasta usuń obciążenie i zostaw je do wystygnięcia.
Tartę podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat ciasta na tartę
Ciasto na tartę to przepis podstawowy na spód do tego pysznego ciasta. Możesz przygotować go zarówno na słodko, jak i w wytrawnej wersji na słono. Jest to najlepszy przepis na kruche ciasto do tarty, które jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Tarta stanowi jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej - najpopularniejsze tam tarty to tarta z jabłkami (tarta Tatin), z gruszkami (Bourdaloue), z kremem budyniowo-maślanym (Tropezienne), cytrynowa, z rabarbarem, z truskawkami lub z warzywami. A więc jak zrobić kruche ciasto na tartę i ile piec, aby było smaczne? Potrzebne Tobie będą następujące produkty spożywcze: mąka, masło roślinne, jaja kurze oraz sól. Produkty te są przystępne cenowo, dlatego warto wypróbować tego przepisu. Jako nadzienie możesz przygotować farsz ze szpinaku i sera fety (w diecie wegetariańskiej), farsz z mięsa mielonego drobiowego (na diecie redukcyjnej), farsz grzybowy, farsz z owoców leśnych z mascarpone. Istnieją trzy możliwości, aby upiec ciasto na tartę. Pierwsza z nich to pieczenie surowego ciasta z wyłożonym na nim nadzieniem. Drugi sposób to upieczenie najpierw ciasta, a później napełnienie go przygotowanym wcześniej nadzieniem (w tym przepisie wykorzystujemy właśnie ten sposób, a samo ciasto pieczemy około 25 minut). I trzeci sposób stanowi podpieczenie ciasta i dodanie do niego nadzienia pod sam koniec pieczenia (aby dodatkowo je podpiec ze spodem tarty).
Podsumowując przepis na spód do tarty świetnie sprawdzi się jako podstawa do tarty na słodko lub na słono. Jest to przepis prosty a produkty spożywcze niezbędne do jego przygotowania są przystępne cenowo. Od rodzaju dodatków będzie zależeć jaki rodzaj diety będzie odpowiedni dla danej potrawy. Jednak sam spód dostosowany do własnych potrzeb będzie pasował do diety wegetariańskiej, bezmlecznej oraz redukcyjnej. Osoby na diecie bezglutenowej powinny uważać na jej wykorzystanie, ponieważ zawiera mąkę pszenną, w której obecny jest gluten.
Alergeny w cieście na tartę
Lista alergenów dla ciasta na tartę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta na tartę
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.