Ciasto na racuchy
- Jabłko (300 g)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Kefir (250 g)
- Jajko (2 szt.)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Olej rzepakowy (60 ml)
- Cukier wanilinowy (15 g)
Przepis na ciasto na racuchy krok po kroku
W dużej misce zmieszaj mąkę, kefir, jaja, proszek i cukier z wanilią.
Wymieszaj wszystko dokładnie rózgą.
Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do masy na racuchy i wsyp cynamon.
Całość dobrze wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i formuj łyżką małe placuszki na jej powierzchni.
Smaż z każdej strony, by były rumiane.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Placuszki serowe
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Placki drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkiem na jogurcie
-
Racuchy z jabłkiem fit
-
Racuchy bez jajek z jabłkami
-
Racuchy na maślance z jabłkami
-
Racuchy na zsiadłym mleku z jabłkami
-
Placki jogurtowe z jabłkami
-
Ruchanki kaszubskie
-
Racuchy drożdżowe z jabłkiem
-
Racuszki z jabłkami Thermomix
-
Placki twarogowe z jabłkiem
-
Racuchy z jabłkiem thermomix
-
Racuchy z jabłkami
Więcej informacji na temat ciasta na racuchy
Ciasto na racuchy to bardzo łatwy przepis, który pozwala przygotować te drożdżowe słodkości. W tym przepisie przygotowuje się je z jabłkami, dla lepszego smaku.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto na racuchy, by były pyszne, domowe i dobre dla dzieci to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Powstają z niego najlepsze racuchy. Są idealnie miękkie i puszyste. Przypadną do gustu wszystkim miłośników słodkich dań. Wychodzą idealnie wyrośnięte, dzięki czemu smakują jeszcze lepiej. Już kilka sztuk wystarczy, by zaspokoić głód. Całość jest idealnie puszysta i bardzo miękka. Na wierzchu są chrupiące, co sprawia, że smakują jeszcze lepiej. Przepis na racuchy jest naprawdę łatwy i poradzi z nim sobie każdy, nawet początkujący amator gotowania. Placuszki robi się z jabłkami, dzięki temu smakują lepiej, a ciasto jest niezwykle wilgotne.
Przepis na ciasto na racuchy to doskonała opcja dla wszystkich miłośników tradycyjnych dań. To pomysł na smaczny obiad, czy śniadanie, także dla dzieci. Wszystkie składniki znajdziesz w każdym sklepie, a w większości pewnie też w domowej spiżarni. Placki warto zrobić z proszkiem do pieczenia lub z sodą, dzięki temu można osiągnąć efekt bardzo puszystego ciasta nawet bez dodatkowego ubijania. Warto również porządnie wymieszać wszystko rózgą, to sprawi, że ciasto będzie odpowiednio napowietrzone. Dodatkowo nie trzeba czekać, aż wyrosną, a mimo to są niezwykle puszyste i bardzo smaczne. Na pewno przypadną do gustu wszystkim, którzy kochają, dobrze zjeść. Ciasto w tym wypadku robione jest z dwóch rodzajów mąk, dzięki czemu jest zdrowsze. Choć w tej recepturze używa się mąki owsianej, można ją także zamienić na pszenną pełnoziarnistą. Duża ilość błonnika sprawia, że placuszki mają dość niski indeks glikemiczny, dzięki czemu sprawdzą się nawet w diecie osób z insulinoopornością czy cukrzycą. By stworzyć z nich w pełni zbilansowany posiłek warto dodać do racuchów świeże owoce, najlepiej jagodowe, a także jogurt naturalny, który wzbogaci całość w sporą ilość białka. Do tego przepisu świetnie nada się kefir lub maślanka, który nadaje ciastu odpowiedniej konsystencji.
Alergeny w cieście na racuchy
Lista alergenów dla ciasta na racuchy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Kefir
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta na racuchy
To zdrowa opcja, jednak ma wysoki indeks glikemiczny.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.