Ciasto na pizzę bez wyrastania
- Mąka pszenna typ 550 (180 g)
- Mleko 3,2% - ciepłe (125 ml)
- Drożdże świeże (25 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Cukier - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Sól - 1/2 łyżeczki (3 g)
Przepis na ciasto na pizzę bez wyrastania krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. Dodaj olej. Wymieszaj wszystko.
Mleko podgrzej do około 38 stopni. Drożdże pokrusz i rozpuść w ciepłym mleku.
Wlej mleko z drożdżami do miski. Zacznij wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Ostrożnie przełóż ciasto na blachę nasmarowaną olejem.
Uformuj kształtny placek, zwijając brzegi ciasta.
Ułóż na wierzchu składniki.
Piecz pizzę w 210 st. C przez 15 minut.
-
Ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizze bez drożdży
-
Pizza z kalafiora
-
Pizza bezglutenowa
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Szybkie ciasto na pizzę
-
Spód do pizzy
-
Cienkie ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę z drożdżami
-
Ciasto drożdżowe na pizzę
-
Ciasto na pizzę włoską
-
Pizza z mikrofali
-
Idealne ciasto na pizzę
-
Puszyste ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę na zakwasie
-
Ciasto na pizzę z mlekiem
-
Proste ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę bezglutenowe
-
Ciasto na pizzę
Więcej informacji na temat ciasta na pizzę bez wyrastania
Dziś pokazujemy Wam jak zrobić ciasto na pizzę bez wyrastania. Jeśli marzy Ci się pyszna, łatwa w przygotowaniu pizza to jesteś w odpowiednim miejscu. Ta pizza świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Szczególnie jeśli marzy Ci się szybkie i smaczne ciasto. Z dodatkami takimi jak sos pomidorowy, salami i mozzarella będzie przepysznym posiłkiem.
Przepis na ciasto na pizzę bez wyrastania potrzebuje kilku składników. Na początku wymieszaj w misce mąkę, cukier i sól z olejem. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Drożdże odgrywają w tej pizzy kluczową rolę. To dzięki dwutlenkowi węgla, który produkują po przetrawieniu cukru, ciasto staje się puszyste. Dlatego warto pilnować temperatury wody. Zbyt zimny płyn spowoduje, że fermentacja będzie przebiegała zbyt wolno. Natomiast gorąca woda sparzy drożdże i ciasto nie urośnie podczas pieczenia. Mleko z drożdżami dodaj do mąki z cukrem, solą i olejem. Ciasto wyrabiaj, aż będzie gładkie. Teraz wystarczy ciasto rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej olejem blasze.
Na wierzchu ułóż ulubione składniki. Najlepiej smakuje z sosem pomidorowym, mozzarellą i salami. Jeśli potrzebne Ci szybkie rozwiązanie na sos to w małym rondelku podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj do nich passatę pomidorową, oregano, bazylię i całość podgotuj przez 15-20 minut. Takim sosem posmaruj ciasto i ułóż na nim składniki. Teraz wystarczy upiec ciasto przez 15 minut w 210 stopniach. Takie danie to świetny pomysł na pyszne i łatwe danie. Czy może być coś lepszego niż dobre ciasto z pysznym sosem i serem?
Pizza jest daniem wywodzącym się z Włoch. Jest płaskim plackiem z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym i serem, najczęściej mozzarellą. Jako danie najbardziej popularne na całym świecie występuje z wieloma różnymi dodatkami. Do Polski przywędrowała już w XVI w., według legend, wraz z królową Boną. Od tego momentu pizza stała się tak rozpoznawalna, że nie ma już chyba osoby, która nie wiedziałaby, czym jest to pyszne danie.
Alergeny w cieście na pizzę bez wyrastania
Lista alergenów dla ciasta na pizzę bez wyrastania przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze ciasta na pizzę bez wyrastania
Drożdże to nie tylko środek spulchniający do wypieków. To również świetne źródło witamin z grupy B.
Energia i białka
(356g)
Węglowodany
(356g)
Tłuszcze
(356g)
Witaminy
(356g)
Składniki mineralne
(356g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.