Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
duża miska, czajnik, folia spożywcza, szklanka

Przepis na ciasto na pierogi z truskawkami krok po kroku

W czajniku zagotuj wodę.

W połowie szklanki wrzącej wody rozpuść masło.

Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej szczyptę soli.

Do mąki wlewaj stopniowo wodę z masłem i składniki mieszaj łyżką.

Do masy wybij jajko i zagnieć gładkie oraz jednolite ciasto.

Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i odstaw na 15 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na blacie posypanym mąką na grubość około 3 mm i wykrawaj z niego kółka.

Ciasto wykorzystaj do przygotowania pierogów z truskawkami.

Ciasto na pierogi z truskawkami na blacie kuchennym.
Ciasto na pierogi z truskawkami - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - ciasto na pierogi z truskawkami

W skrócie
Kalorii w porcji
1293 kcal
Wielkość
jednej porcji
370 g
Indeks glikemiczny
75

Wartości odżywcze ciasta na pierogi z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto na pierogi z truskawkami to doskonała propozycja na ciasto do przygotowania pysznego obiadu. Ciasto świetnie sprawdzi się do przygotowania pierogów z różnymi farszami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(370g)
Energia (kcal)
349.61
1293.57
Białko (g)
13.33
49.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(370g)
Węglowodany (g)
58.35
215.89
Węglowodany przyswajalne (g)
58.35
215.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(370g)
Tłuszcz (g)
7.04
26.05
Tłuszcze nasycone (g)
4.81
17.81
Tłuszcze nienasycone (g)
2.23
8.23

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(370g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.33
Tiamina (mg)
0.77
2.84
Ryboflawina (mg)
0.42
1.56
Niacyna (mg)
5.26
19.47
Foliany (µg (mcg))
123.05
455.30

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(370g)
Sód (mg)
23.81
88.11
Potas (mg)
123.12
455.54
Wapń (mg)
24.69
91.37
Fosfor (mg)
129.52
479.22
Magnez (mg)
30.59
113.17
Żelazo (mg)
4.70
17.38
Cynk (mg)
1.04
3.86
Miedź (mg)
0.16
0.60
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na pierogi z truskawkami 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście na pierogi z truskawkami

Lista alergenów dla ciasta na pierogi z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Więcej informacji na temat ciasta na pierogi z truskawkami

Ciasto na pierogi z truskawkami to doskonała propozycja na pyszne ciasto z wykorzystaniem masła. Pierogi z truskawkami świetnie sprawdzą się jako obiad na słodko dla dzieci i dorosłych. Można przygotować je również jako przekąskę lub deser na ciepło. Prosty przepis na ciasto na pierogi z truskawkami nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty: mąka pszenna, woda, jajko, masło oraz sól.

A jak zrobić ciasto na pierogi z truskawkami? W czajniku zagotuj wodę. W połowie szklanki wrzącej wody rozpuść masło. Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej szczyptę soli. Do mąki wlewaj stopniowo wodę z masłem i składniki mieszaj łyżką. Do masy wybij jajko i zagnieć gładkie oraz jednolite ciasto. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na blacie posypanym mąką na grubość około 3 mm i wykrawaj z niego kółka. Ciasto wykorzystaj do przygotowania pierogów z truskawkami.

Mąka pszenna jest najczęściej wybierana w kuchni polskiej do przygotowania różnych potraw. Otrzymuje się ją z pszenicy oraz wykorzystuje do produkcji sosów, pieczywa oraz do ciasta. W zależności od typu mąki może posiadać różną barwę, a także zawartość składników odżywczych. Im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, a także zawiera mniejszą ilość składników mineralnych oraz witamin. Mąka o typie 450 jest lekkostrawna i najczęściej wykorzystuje się ją do przygotowania ciasta biszkoptowych. Mąka pszenna zawiera również gluten, który nie jest wskazany w diecie osób chorujących na celiakię.

Podsumowując tradycyjne, domowe ciasto na pierogi to doskonały produkt do wykonania pysznych pierogów. Najlepsze pierogi z truskawkami świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe lub słodka przekąska. Pierogi z owocami warto podać z dodatkiem sosu śmietanowego lub jogurtowego. Ciasto na pierogi można wykorzystać również do przygotowania pierogów z innym nadzieniem owocowym. Produkty niezbędne do przygotowania ciasta na pierogi dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta na pierogi z truskawkami

Koszt składników
14.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
20 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
14.00
Jak oceniasz przepis na ciasto na pierogi z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób