Ciasto na pierogi z truskawkami
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
- Jajko (1 szt.)
- Masło (20 g)
Przepis na ciasto na pierogi z truskawkami krok po kroku
W czajniku zagotuj wodę.
W połowie szklanki wrzącej wody rozpuść masło.
Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej szczyptę soli.
Do mąki wlewaj stopniowo wodę z masłem i składniki mieszaj łyżką.
Do masy wybij jajko i zagnieć gładkie oraz jednolite ciasto.
Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i odstaw na 15 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na blacie posypanym mąką na grubość około 3 mm i wykrawaj z niego kółka.
Ciasto wykorzystaj do przygotowania pierogów z truskawkami.
-
Polędwica w sosie
-
Pomidorowa
-
Kapsalon
-
Placek cygański
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą
-
Bitki z karkówki
-
Łosoś w sosie śmietanowym
-
Gulasz wieprzowy tradycyjny
-
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
-
Kruchy schab w sosie
-
Sznycel z jajkiem
-
Pierś z kurczaka w sosie koperkowym
-
Wątrobianka
-
Pulchne kotlety mielone
-
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
-
Kopytka z sosem pieczarkowym
-
Karkówka w zupie cebulowej
-
Obiady domowe
Więcej informacji na temat ciasta na pierogi z truskawkami
Ciasto na pierogi z truskawkami to doskonała propozycja na pyszne ciasto z wykorzystaniem masła. Pierogi z truskawkami świetnie sprawdzą się jako obiad na słodko dla dzieci i dorosłych. Można przygotować je również jako przekąskę lub deser na ciepło. Prosty przepis na ciasto na pierogi z truskawkami nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty: mąka pszenna, woda, jajko, masło oraz sól.
A jak zrobić ciasto na pierogi z truskawkami? W czajniku zagotuj wodę. W połowie szklanki wrzącej wody rozpuść masło. Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej szczyptę soli. Do mąki wlewaj stopniowo wodę z masłem i składniki mieszaj łyżką. Do masy wybij jajko i zagnieć gładkie oraz jednolite ciasto. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na blacie posypanym mąką na grubość około 3 mm i wykrawaj z niego kółka. Ciasto wykorzystaj do przygotowania pierogów z truskawkami.
Mąka pszenna jest najczęściej wybierana w kuchni polskiej do przygotowania różnych potraw. Otrzymuje się ją z pszenicy oraz wykorzystuje do produkcji sosów, pieczywa oraz do ciasta. W zależności od typu mąki może posiadać różną barwę, a także zawartość składników odżywczych. Im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, a także zawiera mniejszą ilość składników mineralnych oraz witamin. Mąka o typie 450 jest lekkostrawna i najczęściej wykorzystuje się ją do przygotowania ciasta biszkoptowych. Mąka pszenna zawiera również gluten, który nie jest wskazany w diecie osób chorujących na celiakię.
Podsumowując tradycyjne, domowe ciasto na pierogi to doskonały produkt do wykonania pysznych pierogów. Najlepsze pierogi z truskawkami świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe lub słodka przekąska. Pierogi z owocami warto podać z dodatkiem sosu śmietanowego lub jogurtowego. Ciasto na pierogi można wykorzystać również do przygotowania pierogów z innym nadzieniem owocowym. Produkty niezbędne do przygotowania ciasta na pierogi dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w cieście na pierogi z truskawkami
Lista alergenów dla ciasta na pierogi z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ciasta na pierogi z truskawkami
Ciasto na pierogi z truskawkami to doskonała propozycja na ciasto do przygotowania pysznego obiadu. Ciasto świetnie sprawdzi się do przygotowania pierogów z różnymi farszami.
Energia i białka
(370g)
Węglowodany
(370g)
Tłuszcze
(370g)
Witaminy
(370g)
Składniki mineralne
(370g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.