Przepis na ciasto na pierogi z jagodami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
stolnica, wałek

Na stolnice wysyp mąkę i dodaj szczyptę soli oraz oliwę.

Stopniowo dolewaj gorącą wodę (łącznie około 250 ml) i zagniataj ciasto.

Ciasto możesz od razu po zagnieceniu rozwałkować lub zostawić na 30 minut.

Pierogi z jagodami posypane cukrem pudrem, na białym talerzu.
ciasto na pierogi z jagodami
Koszt przygotowania dania
3.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
328 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
90

Ciasto na pierogi z jagodami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście na pierogi z jagodami

Polska słynie z pierogów. Można znaleźć najróżniejsze wersje, zarówno na słodko, jak i na słono. Farsz na pierogi można przygotować na wiele sposobów, między innymi z serem na słodko, z owocami, z kapustą i grzybami, ze szpinakiem, z mięsem surowym lub gotowany, z kaszą gryczaną, jęczmienną, a także z kaszą pęczak.

Pierogi można znaleźć nie tylko w Polsce. W wielu krajach przygotowuje się z różnym farszem i w trochę odmienny sposób. W Chinach popularne są pierożki won ton, które przygotowuje się z mieloną wieprzowiną i grzybami. W Japonii jedzą gyroza, które nadziewane są mięsem z dodatkiem imbiru i czosnku. Następnie obsmaża się je i dolewa na patelnię wody, aby mogły się ugotować. Włosi robią pierożki i nazwie tortellini i ravioli, które podają zamiast makaronu. W Meksyku smażą lub pieką pierogi o nazwie empanadas, a Hiszpanie pieką duże pierogi o nazwie calzone, które przypominają pizzę złożoną na pół. Żydzi robią pierożki o nazwie kreplach, które są nadziewane wołowiną lub twarogiem i mają kształt trójkąta. Takie pierożki są smażone w głębokim tłuszczu. W Brazylii pierogi coxina przypominają nóżkę kurczaka. Ciasto robione jest z jajek, mąki i bulionu drobiowego, a nadziane są mięsem z kurczaka i kremowym serkiem. Następnie są panierowane i smażone w głębokim tłuszczu. Grecy robią pierogi, o nazwie tiropitakia, z ciasta filo, z serem, najczęściej fetą i doprawione ziołami, które są pieczone. Na Ukrainie oraz w Rosji są pielmieni, z nadzieniem z surowego mięsa. Jak widzisz, pierogi są przygotowywane, na różne sposoby, na całym świecie.

Powyżej znajdziesz przepis na najlepsze ciasto na pierogi z jagodami, które jest łatwe i szybkie, a pierogi wychodzą z niego delikatne i bardzo dobre. Ten sprawdzony przepis na ciasto na pierogi z jagodami przygotujesz, wykorzystując tylko podstawowe 3 składniki, które z pewnością masz w kuchni. Ich przygotowanie zajmie Ci około 40 minut, zależnie od tego, jak szybko lepisz pierogi ;). Dokładne wskazówki jak zrobić ciasto na pierogi z jagodami znajdziesz powyżej.

Wartości odżywcze ciasta na pierogi z jagodami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
410.36 kcal
328.29 kcal
Białko
13.00 g
10.40 g

Węglowodany w cieście na pierogi z jagodami

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
66.18 g
52.95 g
Węglowodany przyswajalne
66.18 g
52.95 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
10.59 g
8.47 g
Tłuszcze nasycone
3.00 g
2.40 g
Tłuszcze nienasycone
7.59 g
6.07 g

Witaminy w przepisie na ciasto na pierogi z jagodami

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina B6
0.07 mg
0.06 mg
Tiamina
0.86 mg
0.69 mg
Ryboflawina
0.40 mg
0.32 mg
Niacyna
5.96 mg
4.77 mg
Foliany
131.82 µg (mcg)
105.45 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto na pierogi z jagodami

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
2.91 mg
2.33 mg
Potas
115.55 mg
92.44 mg
Wapń
17.36 mg
13.89 mg
Fosfor
112.73 mg
90.18 mg
Magnez
32.64 mg
26.11 mg
Żelazo
5.10 mg
4.08 mg
Cynk
0.96 mg
0.77 mg
Miedź
0.17 mg
0.14 mg
Mangan
0.68 mg
0.55 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na pierogi z jagodami 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście na pierogi z jagodami

Lista alergenów dla ciasta na pierogi z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Cena przygotowania ciasta na pierogi z jagodami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
500 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Koszt składników
23.00
Jak oceniasz przepis na ciasto na pierogi z jagodami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94.7% osób