Przepis na ciasto na pierogi z jagodami krok po kroku
- Mąka pszenna typ 550 500 g
- Oliwa z oliwek 50 ml
Na stolnice wysyp mąkę i dodaj szczyptę soli oraz oliwę.
Stopniowo dolewaj gorącą wodę (łącznie około 250 ml) i zagniataj ciasto.
Ciasto możesz od razu po zagnieceniu rozwałkować lub zostawić na 30 minut.
Często zadawane pytania
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Owoce pod kruszonką
-
Ciasto z jagodami
-
Bułki z jagodami
-
Ciasto na biszkopcie z jagodami
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Tarta z białą czekoladą
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Tarta z jagodami
-
Ciasto z jagodami i kruszonką
-
Ciasto z jagodami i budyniem
-
Sernik jagodowy
-
Sernik z jagodami
-
Tort jagodowy
-
Szybkie ciasto z jagodami
-
Kruche ciasto z jagodami
-
Wilgotne ciasto z jagodami
-
Sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
-
Ciasto z jagodami

(liczba kalorii)
Ciasto na pierogi z jagodami - cechy przepisu
Więcej o cieście na pierogi z jagodami
Polska słynie z pierogów. Można znaleźć najróżniejsze wersje, zarówno na słodko, jak i na słono. Farsz na pierogi można przygotować na wiele sposobów, między innymi z serem na słodko, z owocami, z kapustą i grzybami, ze szpinakiem, z mięsem surowym lub gotowany, z kaszą gryczaną, jęczmienną, a także z kaszą pęczak.
Pierogi można znaleźć nie tylko w Polsce. W wielu krajach przygotowuje się z różnym farszem i w trochę odmienny sposób. W Chinach popularne są pierożki won ton, które przygotowuje się z mieloną wieprzowiną i grzybami. W Japonii jedzą gyroza, które nadziewane są mięsem z dodatkiem imbiru i czosnku. Następnie obsmaża się je i dolewa na patelnię wody, aby mogły się ugotować. Włosi robią pierożki i nazwie tortellini i ravioli, które podają zamiast makaronu. W Meksyku smażą lub pieką pierogi o nazwie empanadas, a Hiszpanie pieką duże pierogi o nazwie calzone, które przypominają pizzę złożoną na pół. Żydzi robią pierożki o nazwie kreplach, które są nadziewane wołowiną lub twarogiem i mają kształt trójkąta. Takie pierożki są smażone w głębokim tłuszczu. W Brazylii pierogi coxina przypominają nóżkę kurczaka. Ciasto robione jest z jajek, mąki i bulionu drobiowego, a nadziane są mięsem z kurczaka i kremowym serkiem. Następnie są panierowane i smażone w głębokim tłuszczu. Grecy robią pierogi, o nazwie tiropitakia, z ciasta filo, z serem, najczęściej fetą i doprawione ziołami, które są pieczone. Na Ukrainie oraz w Rosji są pielmieni, z nadzieniem z surowego mięsa. Jak widzisz, pierogi są przygotowywane, na różne sposoby, na całym świecie.
Powyżej znajdziesz przepis na najlepsze ciasto na pierogi z jagodami, które jest łatwe i szybkie, a pierogi wychodzą z niego delikatne i bardzo dobre. Ten sprawdzony przepis na ciasto na pierogi z jagodami przygotujesz, wykorzystując tylko podstawowe 3 składniki, które z pewnością masz w kuchni. Ich przygotowanie zajmie Ci około 40 minut, zależnie od tego, jak szybko lepisz pierogi ;). Dokładne wskazówki jak zrobić ciasto na pierogi z jagodami znajdziesz powyżej.
Wartości odżywcze ciasta na pierogi z jagodami
Energia i białka
(80g)
Węglowodany w cieście na pierogi z jagodami
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy w przepisie na ciasto na pierogi z jagodami
(80g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto na pierogi z jagodami
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście na pierogi z jagodami
Lista alergenów dla ciasta na pierogi z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550