Ciasto na pierogi Thermomix
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Jajko (1 szt.)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
Przepis na ciasto na pierogi z thermomixu krok po kroku
Do naczynia miksującego włóż wszystkie składniki i dodaj 100 ml ciepłej wody.
Składniki na ciasto wyrabiaj 2min./interwał.
Po tym czasie ciasto przełóż do miski, przykryj je ściereczką kuchenną i pozostaw na około 30 minut.
Po tym czasie z ciasta możesz przygotować ulubione pierogi.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Chleb bananowy Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat ciasta na pierogi z thermomixu
Ciasto na pierogi Thermomix to sprawdzony przepis na pyszne i uniwersalne ciasto do faszerowania pierogów. Przepis na ciasto na pierogi z Thermomixa jest bardzo prosty, jednak wszystkie składniki muszą być w dobrze dobranych proporcjach, aby ciasto było elastyczne. Prosty przepis wykonasz bez posiadania dużych umiejętności kulinarnych, dodatkowo Thermomix znacznie ułatwi pracę. Do wykonania ciasta potrzebne będą tobie następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajko, oliwa z oliwek oraz sól. Produkty te są przystępne cenowo raz dostępna w większości sklepów Spożywczych. Oliwę z oliwek możesz zastąpić olejem rzepakowym.
A więc jak zrobić ciasto na pierogi w Thermomixie? Do naczynia miksującego włóż wszystkie składniki i dodaj 100 ml ciepłej wody. Składniki na ciasto wyrabiaj 2min./interwał. Po tym czasie ciasto przełóż do miski, przykryj je ściereczką kuchenną i pozostaw na około 30 minut. Po tym czasie z ciasta możesz przygotować ulubione pierogi. Ciasto na pierogi możesz faszerować różnymi farszami - pyszne pierogi będą doskonale smakować zarówno na słodko, jak i na słono.
Ciasto na pierogi wykonane z mąki pszennej zawiera gluten. Gluten jest to Białko, które występuje w zbożach takich jak pszenica, orkisz, żyto czy jęczmień. Jedną z właściwości glutenu jest tworzenie przestrzennych struktury w połączeniu z wodą, dlatego właśnie ciasto wyrabia się z dodatkiem wody, aby dokładnie połączyć składniki i nadać ciastu elastyczną konsystencję. Im mąka zawiera więcej glutenu, tym konsystencja ciasta jest bardziej elastyczna.
Podsumowując szybkie w przygotowaniu i dobre ciasto na pierogi z Thermomixa ma bardzo uniwersalne zastosowanie. Możesz je faszerować przy pomocy owoców, wtedy uzyskasz pierogi na słodko – doskonale smakują one z dodatkiem sosu przygotowanego na bazie jogurtu naturalnego. Pierogi możesz faszerować również farszem słonym przygotowanym z mięsa, kaszy lub warzyw. Do przygotowania farszu możesz również użyć kombinacji większej ilości produktów spożywczych - możesz przygotować np. pierogi z farszem ze szpinaku i sera fety. Te smaczne pierogi będą doskonale smakować dodatkiem okrasy.
Alergeny w cieście na pierogi z thermomixu
Lista alergenów dla ciasta na pierogi z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta na pierogi z thermomixu
Ciasto na pierogi to ciasto pszenne, które zawiera mąkę z pełnego przemiału. Mąka ta pozbawiona jest dużych ilości błonnika oraz witamin i składników mineralnych. Do ciasta na pierogi świetnie sprawdza się mąka orkiszowa razowa.
Energia i białka
(15g)
Węglowodany
(15g)
Tłuszcze
(15g)
Witaminy
(15g)
Składniki mineralne
(15g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.