Ciasto na pierniki
- Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (300 g)
- Cukier (150 g)
- Miód (100 g)
- Kakao 16% (proszek) - 10 płaskich łyżek stołowych (100 g)
- Mąka orkiszowa (300 g)
- Jajko (5 szt.)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Przepis na ciasto na pierniki krok po kroku
Najpierw w rondlu umieść cukier, miód i masło oraz przyprawę korzenną i kakao, podgrzej do rozpuszczenia składników — nie gotuj, składniki mają się tylko połączyć.
Na stolnicy umieść mąkę pszenną i orkiszową, proszek do pieczenia i wymieszaj.
Do przestudzonej masy dodaj jajka i rozmieszaj energicznie.
Dodaj masę do mąki i zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
-
Pierniki
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciasteczka korzenne
-
Piernik staropolski
-
Pierniki dojrzewające
-
Miękkie pierniczki
-
Pierniczki alpejskie
-
Pierniczki miękkie
-
Szybkie pierniczki
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniki z Thermomixu
-
Pierniki na choinkę
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Pierniczki korzenne
-
Pierniczki miękkie i pulchniutkie
-
Piernik z herbatą
-
Polewa na pierniczki
-
Pierniczki
Więcej informacji na temat ciasta na pierniki
Ciasto na pierniki to bardzo dobry pomysł na pyszne ciastka. Ciastka można podać jako deser do kawy lub herbaty. Ciasteczka korzenne posłużą także jako baza do deserów na zimno. Ciasteczka można przygotować na zapas, gdyż utrzymują one świeżość przez długi czas. Przepis na ciasto na pierniki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, mąka orkiszowa pełnoziarnista, cukier, miód, masło, jajka, kakao, przyprawa do piernika oraz proszek do pieczenia.
Jak zrobić ciasto na pierniki? Najpierw w rondlu umieść cukier, miód i masło oraz przyprawę korzenną i kakao, podgrzej do rozpuszczenia składników, nie gotuj, składniki mają się tylko połączyć. Na stolnicy umieść mąkę pszenną i orkiszową, proszek do pieczenia i wymieszaj. Do przestudzonej masy dodaj jajka i rozmieszaj energicznie. Dodaj masę do mąki i zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Podziel je na 4 kawałki i podsypuj mąką pszenną podczas wałkowania. Rozwałkuj na grubość 2-3 milimetrów. Wykrawaj z ciasta kształty. Ciasteczka umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 10 minut. Pierniczki wystudź na kratce. Możesz je udekorować lukrem powstałym ze szklanki cukru pudru i 30 mililitrów soku z cytryny.
Przyprawy korzenne mają silne działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, powinny występować częściej w naszej diecie szczególnie zimą. Dodatek przyprawy do kawy lub herbaty ma także świetne działanie rozgrzewające. Pamiętaj, aby wybrać przyprawę bez dodatku mąki pszennej i cukru. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.
Podsumowując pyszne ciasto na pierniki to doskonały pomysł na najlepsze ciasto piernikowe. Domowe ciastka nie zawierają konserwantów. Ciasto jest dobre do upieczenia od razu po przygotowaniu. Ciastka piernikowe są bardzo trwałe i długo zachowują chrupkość.
Alergeny w cieście na pierniki
Lista alergenów dla ciasta na pierniki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- mąka orkiszowa
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ciasta na pierniki
Ciasto na pierniki to przede wszystkim źródło węglowodanów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby mające problemy z metabolizmem węglowodanów.
Energia i białka
(1000g)
Węglowodany
(1000g)
Tłuszcze
(1000g)
Witaminy
(1000g)
Składniki mineralne
(1000g)
-
mąka pszenna,
cukier,
miód,
kakao,
mąka orkiszowa,
jajka,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.