Ciasto na naleśniki
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Sól (1 g)
- Woda gazowana (200 ml)
- Mleko 3,2% (240 ml)
- Masło (15 g)
Przepis na ciasto na naleśniki krok po kroku
Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.
Rozgrzej patelnię i rozpuść masło na niej.
Za pomocą chochli wyleć ciasto na patelnie i usmaż naleśnika z obu stron, aż się zarumieni.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki na słodko
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat ciasta na naleśniki
Ciasto na naleśniki to klasyczne danie, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Przygotowanie pysznego ciasta na naleśniki wcale nie musi być trudne i czasochłonne. Oto sprawdzony przepis na ciasto, które zaskoczy swoją prostotą i smakiem.
Jak zrobić ciasto na naleśniki? Do przygotowania ciasta na naleśniki potrzebujesz tylko kilku prostych składników, takich jak jajka, mleko, mąka i odrobina soli. Wszystko to mieszamy razem i już mamy gotowe ciasto! Nie wymaga ono żadnych specjalnych umiejętności, a czas przygotowania nie przekracza kilku minut.
Ciasto na naleśniki to również pomysł na szybki i łatwy posiłek, który można przygotować w dowolnym momencie dnia. Naleśniki można podawać na wiele sposobów - z owocami, cukrem pudrem, dżemem, serem i szynką, czy nawet z nutellą. Taki posiłek dostarcza organizmowi energii oraz składników odżywczych, takich jak białko, węglowodany i tłuszcze.
Przepis na ciasto na najlepsze naleśniki to również świetna okazja, aby zacząć eksperymentować w kuchni i dodać własne smaki i dodatki. Można dodać do ciasta cukier waniliowy, cynamon lub kakao, aby nadać mu dodatkowy smak i aromat.
W skrócie, ciasto na naleśniki to najlepszy pomysł na szybki, łatwy i pyszny posiłek, który można przygotować w dowolnym momencie dnia. Prosty przepis na to ciasto sprawia, że każdy może stworzyć smaczne naleśniki bez większego wysiłku.
Ciekawostką na temat ciasta na naleśniki jest to, że przepis na niego można znaleźć już w starożytnej greckiej książce kucharskiej z około III wieku przed naszą erą, zwaną "Deipnosophistae" autorstwa Atenajosa. W książce tej opisano sposób przygotowywania placków nazywanych "tagenites", które przypominają współczesne naleśniki. Można zatem powiedzieć, że tradycja przygotowywania ciasta na naleśniki jest bardzo stara i sięga wielu wieków wstecz. Dokładnie jednak nie wiadomo skąd naprawdę pochodzi pierwszy przepis na placki z mąki z mlekiem. Jedna z wersji mówi, że wymyślili je Rzymianie. Jednak Włosi twierdzą, że wymyślono je we Florencji a Europa poznała je dzięki Katarzynie Medycejskiej w XVI wieku, gdy wyszła za króla Francji. W ten własnie sposób powstała we Francji książka kucharska w 1540 roku.
Alergeny w cieście na naleśniki
Lista alergenów dla ciasta na naleśniki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
Wartości odżywcze ciasta na naleśniki
Ciasto na naleśniki to przepis, który z powodzeniem można włączyć do zdrowej i zbilansowanej diety.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
-
jajka,
mąka pszenna,
mleko,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.