Ciasto na makowiec

Opublikowano: 12.06.2022 r., 13:40 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto na makowiec podane z farszem makowym.
Ciasto na makowiec
Ciasto na makowiec to wspaniała baza, która sprawdzi się nie tylko do wypieków z makiem, ale także z owocami, czy innymi dodatkami. To kruche ciasto jest pyszne.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
253 kcal
Kcal w porcji
55 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Masło (150 g)
  • Cukier (100 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, lodówka, obciążniki do pieczenia

Przepis na ciasto na makowiec krok po kroku

Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie 2/3 ciasta. Resztę ciasta odłóż do lodówki.

Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.

Na podpieczony spód wyłóż przygotowany dowolny farsz makowy i udekoruj go pozostałą częścią ciasta.

Cisto, podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto na makowiec
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta na makowiec

Ciasto na makowiec to wspaniała baza, która sprawdzi się nie tylko do wypieków z makiem, ale także z owocami, czy innymi dodatkami. To kruche ciasto jest pyszne.

Przepis na ciasto na makowiec to doskonały pomysł na najlepsze kruche ciasto. W dodatku wszystkie potrzebne składniki masz już w domu. To wspaniały wybór dla osób, które kochają tradycyjne dania w lekko odświeżonej wersji. Choć jest bardzo proste, to jednak smakuje wybornie. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Doskonale komponuje się z warstwą przygotowaną na bazie maku. Nie ma różnicy, czy przygotuje się ją z maku gotowego, czy tego z puszki, każda sprawdzi się wspaniale w duecie z tak smacznym maślanym ciastem. Choć często do przygotowania kruchego spodu dodaje się śmietany, w tej wersji nie jest to konieczne. Już bez tego ciasto staje się bardzo elastyczne. Warto jednak pamiętać o tym, że powinno ono leżakować w lodówce. Nie warto skracać czasu jego schładzania, gdyż negatywnie wpłynie to na jego strukturę.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto na makowiec, by było szybkie i łatwe, to te prosty przepis sprawdzi się idealnie.

Prosty przepis, Najlepiej, by było tworzone na świeżo, dzięki temu efekt będzie naprawdę fantastyczny. Do przygotowania tego przepisu wystarczy tylko kilka podstawowych składników, które z łatwością można znaleźć w każdym najbliższym sklepie. Do zrobienia kruchego spodu przyda się mąka pszenna, można zastąpić ją również owsianą, która równie dobrze sprawdzi się w takim słodkim wypieku. Warto wybierać jak najniższy typ, by ciasto dobrze się połączyło. Najlepiej sprawdzi się 450 i 500. Można też zrobić ciasto na bazie mąki bezglutenowej, wtedy warto wykorzystać gotowe mieszanki, przeznaczone do wypieku ciasta lub chleba, to gwarancja, że ciasto na pewno wyjdzie. To ciasto kruche jest po prostu najlepsze. Bardzo delikatne i niezwykle aromatyczne. Wspaniale sprawdzi się na co dzień i od święta. Jest idealną bazą dla domowego makowca, dzięki której ciasto to zyska naprawdę wyjątkowy aromat i smak.

Alergeny w cieście na makowiec

Lista alergenów dla ciasta na makowiec przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta na makowiec

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(55g)
Energia (kcal)
460.90
253.49
Białko (g)
7.97
4.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(55g)
Węglowodany (g)
57.76
31.77
Węglowodany przyswajalne (g)
57.74
31.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(55g)
Tłuszcz (g)
22.91
12.60
Tłuszcze nasycone (g)
15.76
8.67
Tłuszcze nienasycone (g)
7.15
3.93

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(55g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.03
Tiamina (mg)
0.52
0.28
Ryboflawina (mg)
0.25
0.14
Niacyna (mg)
3.56
1.96
Foliany (µg (mcg))
80.15
44.08

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(55g)
Sód (mg)
5.43
2.99
Potas (mg)
148.56
81.71
Wapń (mg)
48.25
26.54
Fosfor (mg)
123.24
67.78
Magnez (mg)
20.19
11.11
Żelazo (mg)
3.08
1.69
Cynk (mg)
0.61
0.33
Miedź (mg)
0.11
0.06
Mangan (mg)
0.41
0.23
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na makowiec 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta na makowiec

Koszt składników
11.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
11.10