Ciasto na kulebiak

Opublikowano: 26.09.2022 r., 9:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rozwałkowane ciasto na kulebiak
Ciasto na kulebiak
Ciasto na kulebiak to wspaniała propozycja na pyszne ciasto. Elastyczne ciasto drożdżowe idealnie sprawdza się do faszerowania. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na wspaniałe ciasto.
Przygotowanie 20 min
1102 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Mleko 3,2% (350 ml)
  • Masło (30 g)
  • Drożdże świeże (40 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na ciasto na kulebiak krok po kroku

Mleko podgrzej w rondlu do temperatury około 40 stopni Celsiusa.

W ciepłym mleku rozprowadź drożdże.

Dodaj cukier i łyżkę mąki, wymieszaj do połączenia składników.

Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, jajko i rozpuszczone masło.

Wlej wyrośnięty zaczyn i zagnieć gładkie ciasto.

Odstaw na około 120 minut do wyrośnięcia.

Ciasto jest gotowe do użycia.

Jak oceniasz przepis na ciasto na kulebiak
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta na kulebiak

Ciasto na kulebiak to bardzo dobry pomysł na pyszną bazę dania faszerowanego rozmaitymi farszami. Ciasto drożdżowe na kulebiak podawane może być na słono i słodko. Domowe ciasto wykorzystać można także do przygotowania innych potraw. Tradycyjne Polskie ciasto znane jest na całym świecie. Jest jednym z najzdrowszych i najmniej kalorycznych rodzajów ciasta. Ciasto drożdżowe przygotować można na bazie mleka lub wody. Jeśli chcesz, aby miało niższy indeks glikemiczny, użyj mąki pełnoziarnistej. Ciasto z takiej mąki nie będzie jednak tak bardzo elastyczne. Przepis na ciasto na kulebiak jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, mleko, masło, drożdże, jajko, sól.

Jak zrobić ciasto na kulebiak? Mleko podgrzej w rondlu do temperatury około 40 stopni Celsiusa. W ciepłym mleku rozprowadź drożdże. Dodaj cukier i łyżkę mąki, wymieszaj do połączenia składników. Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, jajko i rozpuszczone masło. Wlej wyrośnięty zaczyn i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw na około 120 minut do wyrośnięcia. Ciasto jest gotowe do użycia.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są

też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mąka pszenna zawiera gluten, który jest białkiem obecnym w zbożach.

Podsumowując łatwe do zrobienia ciasto drożdżowe jest idealne do faszerowania. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego ciasta. Najlepsze ciasto przygotujesz bez większego problemu. Ciasto jest dobre do przygotowania dania po około 2 godzinach po wyrobieniu. Można je przechowywać w lodówce przez 12 godzin.

Alergeny w cieście na kulebiak

Lista alergenów dla ciasta na kulebiak przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta na kulebiak

na 100g gotowej potrawy

Ciasto na kulebiak to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać w dużych ilościach osoby z problemami metabolicznymi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
245.00
1102.50
Białko (g)
9.40
42.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
41.00
184.49
Węglowodany przyswajalne (g)
40.67
183.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
5.01
22.54
Tłuszcze nasycone (g)
3.58
16.11
Tłuszcze nienasycone (g)
1.43
6.43

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.40
Tiamina (mg)
0.58
2.59
Ryboflawina (mg)
0.34
1.54
Niacyna (mg)
3.84
17.26
Foliany (µg (mcg))
107.11
482.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
24.28
109.27
Potas (mg)
149.14
671.11
Wapń (mg)
57.42
258.38
Fosfor (mg)
123.02
553.57
Magnez (mg)
24.59
110.67
Żelazo (mg)
3.02
13.58
Cynk (mg)
1.15
5.18
Miedź (mg)
0.11
0.48
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na kulebiak 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta na kulebiak

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Mleko 3,2%
350 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 ml
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
20.00