Ciasto na kulebiak
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Mleko 3,2% (350 ml)
- Masło (30 g)
- Drożdże świeże (40 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na ciasto na kulebiak krok po kroku
Mleko podgrzej w rondlu do temperatury około 40 stopni Celsiusa.
W ciepłym mleku rozprowadź drożdże.
Dodaj cukier i łyżkę mąki, wymieszaj do połączenia składników.
Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, jajko i rozpuszczone masło.
Wlej wyrośnięty zaczyn i zagnieć gładkie ciasto.
Odstaw na około 120 minut do wyrośnięcia.
Ciasto jest gotowe do użycia.
Więcej informacji na temat ciasta na kulebiak
Ciasto na kulebiak to bardzo dobry pomysł na pyszną bazę dania faszerowanego rozmaitymi farszami. Ciasto drożdżowe na kulebiak podawane może być na słono i słodko. Domowe ciasto wykorzystać można także do przygotowania innych potraw. Tradycyjne Polskie ciasto znane jest na całym świecie. Jest jednym z najzdrowszych i najmniej kalorycznych rodzajów ciasta. Ciasto drożdżowe przygotować można na bazie mleka lub wody. Jeśli chcesz, aby miało niższy indeks glikemiczny, użyj mąki pełnoziarnistej. Ciasto z takiej mąki nie będzie jednak tak bardzo elastyczne. Przepis na ciasto na kulebiak jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, mleko, masło, drożdże, jajko, sól.
Jak zrobić ciasto na kulebiak? Mleko podgrzej w rondlu do temperatury około 40 stopni Celsiusa. W ciepłym mleku rozprowadź drożdże. Dodaj cukier i łyżkę mąki, wymieszaj do połączenia składników. Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, jajko i rozpuszczone masło. Wlej wyrośnięty zaczyn i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw na około 120 minut do wyrośnięcia. Ciasto jest gotowe do użycia.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są
też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mąka pszenna zawiera gluten, który jest białkiem obecnym w zbożach.
Podsumowując łatwe do zrobienia ciasto drożdżowe jest idealne do faszerowania. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego ciasta. Najlepsze ciasto przygotujesz bez większego problemu. Ciasto jest dobre do przygotowania dania po około 2 godzinach po wyrobieniu. Można je przechowywać w lodówce przez 12 godzin.
Alergeny w cieście na kulebiak
Lista alergenów dla ciasta na kulebiak przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta na kulebiak
Ciasto na kulebiak to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać w dużych ilościach osoby z problemami metabolicznymi.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
-
mąka pszenna,
cukier,
mleko,
masło,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.