Ciasto na kefirze
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (520 g)
- Kefir (250 g)
- Cukier (200 g)
- Jajko (3 szt.)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Masło (40 g)
- Jabłko (500 g)
Przepis na ciasto na kefirze krok po kroku
Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne oraz pokrój na małe kawałki.
Mąkę pszenną (20 g), masło i cukier (20 g) siekamy nożem do momentu połączenia się składników. Przygotowaną kruszonkę odstawiamy na bok.
Kefir, jajka, cukier i olej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnej misce łączymy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Składniki przesiewamy do miski z kefirem. Ponownie całość łączymy za pomocą miksera.
Masę przelewamy do blaszki. Ciasto zdobimy jabłkami i kruszonką.
Pieczemy je około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Szarlotka
- Ciasto z jabłkami
- Tarta z jabłkiem
- Szarlotka z kruszonką
- Szarlotka z bezą
- Jabłecznik na kruchym cieście
- Jabłecznik z budyniem
- Ciasto salceson
- Szarlotka z budyniem
- Jabłecznik z bezą
- Szarlotka na kruchym cieście
- Biszkopt z jabłkami
- Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
- Ciasteczka z jabłkami
- Ciasto z jabłkami i budyniem
- Szybka szarlotka
- Szarlotka królewska
- Szarlotka na dużą blachę
- Szybkie ciasto z jabłkami
Więcej informacji na temat ciasta na kefirze
Pyszne ciasto na kefirze to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem jabłek i kruszonki jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić ciasto na kefirze? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne oraz kroimy na małe kawałki. Następnie mąkę pszenną (20 g), masło oraz cukier (20 g) siekamy nożem do połączenia. Tak przygotowaną kruszonkę odstawiamy na bok. Do miski dodajemy cukier, jajka, kefir i olej. Składniki miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszankę przesiewamy do miski z kefirem. Ponownie łączymy całość za pomocą miksera. Masę przelewamy do blaszki. Górę ciasta zdobimy jabłkami i kruszonką. Całość pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Sprawdzony przepis na ciasto na kefirze nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.
Ciasto kefirowe z jabłkami odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na smaczne i proste ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w cieście na kefirze
Lista alergenów dla ciasta na kefirze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Kefir
- Masło
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta na kefirze
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.