Ciasto na kartacze

Opublikowano: 26.10.2021 r., 15:59 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Formowanie ciasta na kartacze
Ciasto na kartacze
Ciasto na kartacze jest świetną bazą dla pysznego dania, które świetnie smakuje zwłaszcza z mięsnym lub grzybowym nadzieniem. Ich wykonanie jest dość łatwe.
Przygotowanie 40 min
306 kcal
Kcal w porcji
380 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Ziemniaki późne (3000 g)
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, duża miska, praska do ziemniaków

Przepis na ciasto na kartacze krok po kroku

Ziemniaki obierz, połowę z nich pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka.

Zalej je wodą i ugotuj do miękkości z odrobiną soli.

Drugą połowę ziemniaków zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach.

Następnie masę odciśnij z nadmiaru wody.

Ugotowane ziemniaki ostudź i przeciśnij przez praskę.

Połącz je z surowymi ziemniakami i mąką ziemniaczaną.

Masa powinna być gęsta i zbita.

Jeśli jest zbyt płynna dodaj kolejne porcje mąki ziemniaczanej.

Gotowe ciasto możesz faszerować ulubionym nadzieniem.

Jak oceniasz przepis na ciasto na kartacze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta na kartacze

Ciasto na kartacze to świetna baza do naprawdę pysznych i ciekawych klusek, które nie tylko są naprawdę fantastyczne w smaku, ale również pięknie się prezentują. Całość zajmuje tylko kilka chwil i świetnie smakuje szczególnie z nadzieniem mięsnym lub grzybowym. To świetna opcja na posiłek dla całej rodziny, są niezwykle sycące i pożywne.

Przepis na ciasto na kartacze jest niezwykle prosty i nawiązuje do tradycyjnej receptury, w której całe ciasto robi się tylko i wyłącznie z surowych ziemniaków, dzięki czemu ma swoją charakterystyczną konsystencję. W tej opcji część surowych ziemniaków zastępuje się tymi ugotowanymi, co pozwala na szybsze przygotowanie i mniejsze zużycie mąki. Ciasto jest dość gęste, dlatego nie rozpada się, nawet podczas gotowania.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto na kartacze, by było niezwykle smaczne, a przy tym miękkie i niezbyt skomplikowane, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość robi się w kilkanaście minut, a jego przygotowanie nie jest trudne. Wystarczy tylko połowę ziemniaków ugotować i rozdrobnić, a drugą porcję zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach. Najlepiej wykorzystać tą samą końcówkę, której używa się do ścierania owoców na mus, dzięki temu ziemniaki świetnie połączą się z tymi ugotowanymi. Zawsze trzeba dokładnie wycisnąć ziemniaki po starciu, gdyż niezwykle często są wodniste. Dodanie zbyt dużej ilości wody sprawi, że ciasto będzie zbyt rzadkie i nie będzie się trzymało. Podczas odciskania wody nie należy za to pozbywać się skrobi, która będzie się osadzać, ona zadba o jeszcze większą gęstość.

To dobre ciasto do stworzenia prostych kartaczy. Jest bardzo zbliżone do wersji tradycyjnej, dzięki czemu na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy kochają naprawdę klasyczne rozwiązania. Kartacze, które z niego wychodzą są pyszne, niezależnie od wybranego nadzienia. Ten prosty i sprawdzony przepis pozwoli ci stworzyć danie naprawdę fantastyczne. Cały proces przygotowania jest również niezwykle łatwy. Wystarczy połączyć gotowane ziemniaki z tymi surowymi, by uzyskać pyszne i tradycyjne kluski.

Alergeny w cieście na kartacze

Lista alergenów dla ciasta na kartacze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ciasto na kartacze

Wartości odżywcze ciasta na kartacze

na 100g gotowej potrawy

To zdrowe danie, jednak nie powinno gościć zbyt często w menu osób z cukrzycą czy insulinoopornością.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kcal)
80.68
306.60
Białko (g)
2.11
8.03
Fenyloalanina (mg)
0.08
0.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany (g)
18.36
69.78
Węglowodany przyswajalne (g)
16.21
61.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.15
8.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz (g)
0.09
0.35
Tłuszcze nasycone (g)
0.05
0.20
Tłuszcze nienasycone (g)
0.04
0.16
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.16
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(380g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.31
1.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
19.49
74.06
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.01
0.05
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.31
Ryboflawina (mg)
0.03
0.11
Niacyna (mg)
1.09
4.15
Foliany (µg (mcg))
15.13
57.50
Beta karoten (µg (mcg))
0.99
3.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód (mg)
6.64
25.25
Potas (mg)
432.57
1643.75
Wapń (mg)
12.70
48.25
Fosfor (mg)
58.46
222.15
Magnez (mg)
23.55
89.50
Żelazo (mg)
0.82
3.11
Cynk (mg)
0.30
1.15
Miedź (mg)
0.11
0.42
Mangan (mg)
0.15
0.58
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na kartacze 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta na kartacze

Koszt składników
17.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
3000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 12
12.00
Za 3000 g
Mąka ziemniaczana
40 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Koszt składników
17.00