Ciasto na gofry
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
- Olej rzepakowy - 1/4 szklanki (60 ml)
Przepis na ciasto na gofry krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy i połącz składniki.
Wbij jajka, wlej mleko i wymieszaj.
Na końcu wlej olej i dodaj cukier puder, połącz składniki.
Ciasto powinno być nieco bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe.
Wylewaj ciasto na rozgrzaną gofrownicę, smaż około 5-7 minut.
Więcej informacji na temat ciasta na gofry
Gofry to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które możesz podawać w różnych odsłonach. Mogą to być gofry w wersji najbardziej znanej, czyli na słodko z bitą śmietaną lub w wersji wytrawnej np. na śniadanie i kolację.
Aby przygotować pyszne, domowe gofry potrzebujesz przepis na najlepsze ciasto na gofry.
Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto na gofry, dzięki któremu przygotujesz szybkie i pulchne gofry. Będzie to idealna propozycja posiłku dla dzieci, ale nie tylko, przygotuj pyszny deser dla całej Twojej rodziny.
W pierwszej kolejności poznaj mój przepis na ciasto na gofry.
Do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, które zapewne każdy z Was ma w domu, a jeśli nie to z całą pewnością dostaniecie je nawet w osiedlowym sklepiku. Przygotujcie sobie: mąkę, jajka, olej mleko, cukier i proszek do pieczenia. W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osoba cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. Mleko możesz zamienić na napój roślinny. W obu przypadkach gofry będą dobre.
Zatem, jak zrobić ciasto na gofry?
W pierwszej kolejności przesiej mąkę przez sitko, dodaj pozostałe suche produkty, takie jak cukier puder lub zwykły cukier, proszek do pieczenia i połącz składniki.
Następnie wbij jajka, wlej mleko i wymieszaj najlepiej za pomocą rózgi. Na końcu wlej olej.
Ciasto powinno mieć nieco bardziej gęstą konsystencję niż ciasto naleśnikowe.
Smaż ciasto na mocno rozgrzanej gofrownicy około 5-7 minut.
Gotowe gofry możesz podawać z bitą śmietaną, lodami i świeżymi owocami, będzie to idealny pomysł na domowy deser dla całej Twojej rodziny. Jeśli chcesz przygotować gofry w wersji wytrawnej, nie dodawaj cukru do masy, taki rodzaj gofrów podawaj z dużą ilością zdrowych dodatków. Postaw na rukolę, jajka, łososia i lekki dreesing na bazie oliwy z oliwek.
Alergeny w cieście na gofry
Lista alergenów dla ciasta na gofry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta na gofry
Gofry możesz przygotować, także w wersji bezglutenowej. Wystarczy, że zamienisz mąkę pszenną na bezglutenową.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.