Ciasto na faworki
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Spirytus - 1 łyżka (10 ml)
- Śmietana 18% - 5 łyżek (50 g)
- Cukier - 1 łyżka (10 g)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklaki (125 ml)
- Cukier puder - 1/2 szklanki (125 g)
Przepis na ciasto na faworki krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko, dodaj żółtka, cukier, śmietanę i spirytus. Wymieszaj całość dokładnie.
Zagnieć ciasto i rozwałkuj na stolnicy.
Z ciasta wytnij romby o długości 3-4 cm i zawiń w charakterystyczne kokardki.
Olej mocno rozgrzej w garnku i usmaż faworki na złocisty kolor.
Gdy ostygną, posyp obficie cukrem pudrem.
-
Faworki
-
Faworki na piwie
-
Faworki drożdżowe
-
Faworki z piekarnika
-
Mrowisko ciasto
-
Faworki z ciasta francuskiego
-
Faworki Thermomix
-
Faworki z karpia
-
Chrusty drożdżowe
-
Faworki bez śmietany
-
Faworki puszyste
-
Faworki na kefirze
-
Wegańskie faworki
-
Szybkie faworki
-
Faworki z mascarpone
-
Faworki bez bicia
-
Kruche faworki
-
Lane chrusty
-
Faworki
Więcej informacji na temat ciasta na faworki
Faworki to tradycyjne polskie, litewskie i niemieckie chrupkie ciastka o delikatnie słodkim smaku. Kształtem przypominają złożone kokardki, są smażone w głębokim tłuszczu. Najczęściej posypywane są cukrem pudrem.
Podstawą pysznych faworków jest ciasto. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto na faworki. Dzięki niemu Twoje faworki będą pyszne w smaku, dodatkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować mąkę pszenną, żółtka, odrobina spirytusu, cukier, kwaśna śmietana, cukier puder i olej do smażenia. W przepisie została użyta mąka pszenna, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, dlatego, jeśli cierpisz na choroby glutenozależne takie jak celiakia, alergia na pszenicę lub nadwrażliwość na gluten nie powinien ich spożywać.
Nie ma możliwości zamiany mąki na bezglutenową, zazwyczaj faworki nie wychodzą i nie wyglądają tak, jak powinny wyglądać w oryginalnej wersji.
Ciasto na faworki jest bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy, że przesianą mąkę przez sitko wsypiesz do miski, dodasz żółtka i resztę składników, a następnie połączysz wszystkie składniki za pomocą rózgi. Następnie przejdź do wyrabiania ciasta w rękach i przełóż je na stolnicę lekko posypaną mąką, rozwałkuj ciasto i wytnij romby o długości 3-4 cm, na środku kształtu wytnij charakterystyczną małą dziurkę i zapleć kokardy. Przełóż jeden koniec przez drugi.
W międzyczasie bardzo mocno rozgrzej olej, zacznij smażyć chrusty. Gdy staną się złociste, przestań i wyciągnij je za pomocą łyżki cedzakowej. Po usmażeniu warto położyć faworki na ręczniku papierowym, dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
Gdy chrupkie ciasteczka będą gotowe, posyp je cukrem pudrem.
Zgodnie ze staropolskim zwyczajem faworki przygotowuje się w okresie trwania karnawału, a także w Tłusty Czwartek.
Skoro już wiesz, jak zrobić ciasto na faworki, wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przygotuj te proste domowe, tradycyjne łakocie. Będzie to dobry pomysł na słodką przekąskę dla całej rodziny lub deser w gronie przyjaciół. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego!
Alergeny w cieście na faworki
Lista alergenów dla ciasta na faworki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze ciasta na faworki
Chruściki to wysoko kaloryczne chrupkie ciasta, nie ma możliwości przygotowania ich w "odchudzonej" wersji.
Energia i białka
(25g)
Węglowodany
(25g)
Tłuszcze
(25g)
Witaminy
(25g)
Składniki mineralne
(25g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.