Ciasto mrowisko
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
- Jajko (3 szt.)
- Miód (60 g)
- Cukier - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Masło - ćwierć kostki (50 g)
- Mak niebieski (50 g)
- Rodzynki (100 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (1000 ml)
Przepis na ciasto mrowisko krok po kroku
Jajka wybij do miski i ubij przy pomocy miksera.
Następnie do jajek dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Do masy dodawaj partiami mąkę, ciągle miksując masę.
Na koniec ciasto wyrabiaj ręcznie, aż będzie jednolite i elastyczne.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut.
Ciasto podziel na kilka części, każdą z nich rozwałkuj na placek o grubości 1 mm. Każdy placek potnij na kwadraty o wymiarach 5 × 5 cm.
W garnku rozgrzej olej i smaż na nim kwadraty z ciasta z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone ciasto odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
W rondelku rozpuść miód, cukier, masło oraz łyżkę wody. Składniki dokładnie wymieszaj i podgrzej.
Na dużym talerzu ułóż warstwę usmażonego ciasta, polej ją syropem cukrowym i posyp makiem oraz rodzynkami.
Na warstwie ciasta układaj kolejne warstwy polane syropem oraz posypane makiem, oraz rodzynkami.
Gotowe ciasto przechowuj pod przykryciem.
-
Makowiec
-
Seromakowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Tort makowy
-
Sernik z makiem
-
Makowa panienka
-
Rolada makowa
-
Seromak
-
Makowiec z jabłkami
-
Mrowisko ciasto
-
Makowiec z jabłkiem
-
Serniko makowiec
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Ciasto z makiem
Więcej informacji na temat ciasta mrowiska
Ciasto mrowisko to tradycyjne ciasto z Podlasia. Ciasto wyglądem przypomina mrowisko, po którym poruszają się mrówki. Mrowisko stanowi doskonały pomysł na pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Sprawdzony przepis na ciasto mrowisko jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, miód, cukier, masło, mak, rodzynki, olej rzepakowy oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
A jak zrobić ciasto mrowisko? Jajka wybij do miski i ubij przy pomocy miksera ze szczyptą soli. Do masy dodawaj partiami mąkę, ciągle miksując masę. Na koniec ciasto wyrabiaj ręcznie, aż będzie jednolite i elastyczne. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut. Ciasto rozwałkuj i potnij na kwadraty o wymiarach 5 × 5 cm. W garnku rozgrzej olej i smaż na nim ciasto. Usmażone ciasto odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. W rondelku rozpuść miód, cukier, masło oraz łyżkę wody. Składniki dokładnie wymieszaj i podgrzej. Na dużym talerzu ułóż warstwę usmażonego ciasta, polej ją syropem cukrowym i posyp makiem oraz rodzynkami. Na warstwie ciasta układaj kolejne warstwy polane syropem oraz posypane makiem, oraz rodzynkami. Gotowe ciasto przechowuj pod przykryciem.
Miód pszczeli składa się w głównej mierze z węglowodanów (w największej ilości występują monosacharydy, do których zaliczyć możemy glukozę oraz fruktozę). W miodzie znajdziemy także enzymy, które pochodzą głównie z gruczołów ślinowych pszczół – do najważniejszych możemy zaliczyć inwertazę, która hydrolizuje sacharozę do glukozy oraz fruktozy.
Podsumowując: pyszne ciasto mrowisko stanowi to doskonały dodatek do kawy i herbaty. Najlepsze ciasto jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Gotowe ciasto przechowuj pod przykryciem, aby nie wyschło. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.
Alergeny w cieście mrowisku
Lista alergenów dla ciasta mrowiska przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ciasta mrowiska
Ciasto mrowisko to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Ciasto jest bardzo kaloryczne, dlatego warto uważać z jego ilością w diecie.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.