Ciasto morze czarne
- Masło (200 g)
- Czekolada gorzka - 100 (300 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier - 100 (300 g)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Wiśnie (300 g)
- Mascarpone (250 g)
- Śmietanka kremowa 36% (200 ml)
- Mleko 2% (200 ml)
- Żelatyna (40 g)
- Jogurt naturalny 2% (200 g)
Przepis na ciasto morze czarne krok po kroku
Białka i żółtka oddziel do osobnych naczyń.
Białka ubij na sztywną pianę.
Żółtka ubij z cukrem (200 g).
Do rondelka włóż masło i nieco je roztop. Dodaj do niego połamaną czekoladę (200 g).
Gdy czekolada będzie roztopiona, wlej ją do miski z żółtkami, cały czas ubijając.
Do miski z ciastem przesiej mąkę i dokładnie ją rozmieszaj.
Do ciasta dodawaj małymi porcjami pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
Do ciasta dodaj wiśnie i delikatnie zamieszaj.
Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 30 minut.
Do miski włóż mascarpone, wlej śmietankę i dodaj cukier (100 g). Ubijaj przez ok. 1 - 2 minuty aż masa zwiększy objętość.
W garnku zagotuj mleko, odstaw z ognia i dodaj żelatynę. Mieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia. Następnie dodawaj stopniowo jogurt, cały czas mieszając.
Przelej do ubitej masy z mascarpone i miksuj na małych obrotach miksera.
Dodać drobno posiekaną czekoladę (100 g).
Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt.
Wstaw do lodówki na kilka godzin.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Kopiec kreta
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Tarta czekoladowa
-
Ciasta czekoladowe
Więcej informacji na temat ciasta morze czarne
Ciasto morze czarne to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników prostych wypieków z klasą. Wspaniale komponuje się w nim przepyszny krem, ciemny biszkopt i wiśnie. Wszystko to ukryte pod bezą.
Przepis na ciasto morze czarne to wspaniały pomysł na naprawdę smaczny deser, który sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezy. To ciasto, które zasmakuje każdemu, nawet największemu smakoszowi. Składają się na niego puszysty biszkopt i całe mnóstwo wiśni. Warto skorzystać z mrożonych, których nie trzeba drążyć. To znacznie skraca czas pracy i pozwala zaoszczędzić mnóstwa kłopotów. Wiśnie, choć mrożone będą smakowały naprawdę fantastycznie. Można również kupić wiśnie drylowane w kompocie, które równie dobrze się sprawdzą w tym deserze. Całość zajmuje tylko kilka chwil. To ciasto, obok którego naprawdę ciężko jest przejść obojętnie. Jest mocno czekoladowe, za sprawą sporego dodatku czekolady. Gorzki smak przełamany zostaje w nim poprzez dodatek wiśni, które wspaniale wpływają również na konsystencję ciasta, które staje się wilgotne. To bardzo prosty przepis na placek, który przypomina brownie, jednak jest nieco bardziej puszysty i delikatny. Sprawdzi się zarówno na co dzień, gdyż jest łatwy w przygotowaniu, ale, jak i na wszelkiego rodzaju uroczystości, gdyż pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. To świetny pomysł na placek imprezowy, gdyż jest ciastem bardzo uniwersalnym, smakuje większości osób, które go próbują. Smak nie jest zbyt mdły, czy za bardzo gorzki. Całość jest idealnie wyważona.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto morze czarne, by było pyszne, a przy tym łatwe, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To dobre rozwiązanie dla miłośników wiśniowych przysmaków. To właśnie ona gra tutaj główne skrzypce. Z tego przepis powstaje naprawdę smaczne ciasto, które przyciąga wzrok mnogością barw i warstw. To nie jest zwykłe ciasto czekoladowe, to przepyszny mini torcik, który zaskakuje wspaniałym połączeniem smakowym. W kuchni nic tak dobrze do siebie nie pasuje, jak wiśnie i gorzka czekolada. To dlatego to połączenie w kuchni istnieje już od wielu lat i ciągle zyskuje nowe odsłony. W tym wydaniu ciasto jest delikatne, nieco miękkie i pełne czekolady. Otacza ono pyszne i miękkie wiśnie, które wspaniale z nim współgrają. I tworzą razem duet obok, którego ciężko przejść obojętnie
Alergeny w cieście morze czarne
Lista alergenów dla ciasta morze czarne przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
- Mleko 2%
- Jogurt naturalny 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze ciasta morze czarne
To ciasto, które zawiera dużo cukru, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(229g)
Węglowodany
(229g)
Tłuszcze
(229g)
Witaminy
(229g)
Składniki mineralne
(229g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.