Ciasto miodownik
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 4 szklanki (520 g)
- Cukier - 3/4 szklanki (150 g)
- Masło - 2 opakowania (400 g)
- Miód - 2 łyżki (75 g)
- Soda oczyszczona - 2 łyżeczki (10 g)
- Jajko (2 szt.)
- Sok z cytryny - 2 łyżki (12 ml)
- Kasza manna - 3/4 szklanki (125 g)
- Mleko 1,5% - 3.4 szklanki (190 ml)
- Cukier puder - 1/2 szklanki (60 g)
Przepis na ciasto miodownik krok po kroku
Przesiej mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia do miski lub na stolnicę.
Dodaj 200 gramów schłodzonego, pokrojonego w kostkę masła, cukier puder, miód i jajka.
Szybko zagnieć ciasto, owiń w folię spożywczą i pozostaw w lodówce na 10 minut.
W garnku zagotuj mleko z połową cukru kryształ.
Do gotującego się mleka dodaj kaszę manną.
Cały czas mieszając gotuj aż zgęstnieje i pozostaw do ostygnięcia.
Masło w temperaturze pokojowej przełóż do miski, dodaj drugą część cukru kryształ i ubij na puszystą masę.
Do masła, wciąż miksując, dodawaj po łyżce wystudzonej kaszy manny.
Masło z kaszą miksuj aż powstanie jednolita masa.
Ciasto podziel na 5 części, każdą z nich rozwałkuj na wielkość brytfanki.
Przełóż jeden placek do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanki i piecz około 5 minut w 160 stopniach. Ciasto powinno być lekko złote.
Powtarzaj tak z każdym plackiem.
Po upieczeniu blaty dokładnie schłodź.
Na desce do krojenia, paterze, pojemniku na ciasto lub brytfance połóż placek. Rozsmaruj na nim 1/6 kremu.
Czynność powtarzaj. Ostatnią warstwą będzie krem.
Na wierzch możesz wylać masę kajmakową, przyrządzić polewę czekoladową, dodać orzechy lub upiec i pokruszyć pozostałości z ciasta.
-
Miodownik z kaszą manną
-
Miodowiec z kaszą manną
-
Ciasto miodowe
-
Miodownik z orzechami
-
Ciasto z miodem
-
Ciasto czeskie
-
Miodownik królewski
-
Szybki i prosty miodownik
-
Miodownik tradycyjny
-
Miodownik z kaszą manną i powidłami
-
Miodownik z masą budyniową
-
Miodownik z orzechami i budyniem
-
Miodownik z serem
-
Miodownik thermomix
-
Masa grysikowa do miodownika
-
Miodownik z kajmakiem
-
Lekach
-
Miodownik
Więcej informacji na temat ciasta miodownika
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Ciasto miodownik to jedno z łatwiejszych przepisów na pyszne słodkości. Domowe ciasto jest pyszną propozycją na święta Bożego Narodzenia lub Wielkanocne. Ten pyszny placek ma idealnie wyważone smaki, jest lekko słodki i miodowy z kwaśną nutą masy. Najlepsza masa do miodownika to ta na kaszce mannie, druga wersja to masa na bazie budyniu. Przepis na ciasto miodownik jest łatwy i bez problemu wykona go każdy. A jak zrobić ciasto miodownik dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.
Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na dobry miodownik.
Alergeny w cieście miodowniku
Lista alergenów dla ciasta miodownika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Kasza manna
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 1,5%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta miodownika
Ciasto miodownik to pyszne ciasto przygotowane z tradycyjnych składników. Zjedzenie takiego ciasta raz na jakiś czas nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
-
mąka pszenna,
cukier,
masło,
miód,
jajka,
kasza manna,
mleko,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.