Ciasto miodowe

Opublikowano: 18.01.2022 r., 16:47 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto miodowe z dekoracją
Ciasto miodowe
Ciasto miodowe, to jeden z tych wypieków, który przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych placków. Ze względu na słodki smak ciężko przejść bok niego obojętnie.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 45 min
1093 kcal
Kcal w porcji
312 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Miód (480 g)
  • Masło (350 g)
  • Cukier (200 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (570 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (1000 ml)
  • Śmietana 18% (220 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, rondelek

Przepis na ciasto miodowe krok po kroku

Wlej szklankę miodu do rondelka i gotuj około 10 minut. Następnie nieco ostudź.

W rondelku rozpuść masło

Do dużej miski dodaj roztopione masło, cukier, 1/4 szklanki rozpuszczonego miód i cały zimny miód.

W małej misce wymieszaj sodę oczyszczoną i cynamon.

W misce ubij masę maślaną i dodaj do niej jajka, ubijaj do połączenia składników. Następnie przesiej mąkę i jeszcze raz zmieszaj.

Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.

Ciasto przekrój na jak najwięcej cienkich warstw. Nie wyrzucaj okruszków, które powstaną przy krojeniu ciasta.

Do miski wlej śmietankę i ubij ją na sztywną masę. Powoli dodawaj do niej kwaśną śmietanę i pozostałą część rozpuszczonego miodu.

Gotowym kremem przełóż blaty ciasta.

Ozdób gotowe ciasto okruchami.

Jak oceniasz przepis na ciasto miodowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat ciasta miodowego

Ciasto miodowe to jeden z tych wypieków, który przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych placków. Ze względu na słodki smak ciężko przejść bok niego obojętnie. Będzie doskonałym wyborem zwłaszcza jesienią, ze względu na swój korzenny smak. Ten prosty przepis pokaże ci jak zrobić najlepsze ciasto miodowe.

Słodkości z dodatkiem miodu charakteryzują się specyficznym smakiem, który ma niezwykle wielu fanów. Ciężko się temu dziwić, to zupełnie naturalna słodycz, która kojarzy się z wszystkim, co najlepsze. Miody od dawna były postrzegane, jako produkt dobroczynny, ale również niezwykle cennych. Dlatego często pozwalano sobie na jego dodatek tylko w wyjątkowych okazjach, na przykład w okolicy świąt. Dlatego ciasto miodowe, które przepełnione jest jego smakiem, kojarzy się właśnie z okresem świąt i celebrowaniem. Jednak wcale nie trzeba czekać na nie raz do roku i można spokojnie przygotowywać je kilka razy w roku.

Ten przepis na ciasto miodowe będzie świetnym wyborem dla wszystkich miłośników tego słodzika, który ma swoich fanów na całym świecie. Miód, który jest głównym składnikiem tego ciasta, jest postrzegany nie tylko jako słodzik, ale również produkt o wyjątkowych właściwościach i wartości odżywczej. Miody są produktami dość drogimi, jednak mają naprawdę wysoką jakość. Warto jednak uważać na sklepowe produkty, które bardzo często, choć imitują miód, to wcale nim nie są. Sztuczne miody są łatwo dostępne, jednak brakuje im tych właściwości, z których słyną te naturalne. Dlatego warto, jest szukać w sklepie tych prawdziwych. Najprościej można to zrobić, czytając etykietkę z tyłu produktu. Czasami widać to również gołym okiem. Miód, który powoli się krystalizuje, z dużą dozą prawdopodobieństwa jest naturalny. Krystalizacja to naturalny proces, który zachodzi w miodach, więc nie trzeba się jej obawiać.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto miodowe, które będzie naprawdę pyszne, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Powstaje z niego dobre, a przy tym bardzo łatwe i szybkie ciasto. Wspaniale komponuje się ono z orzechami.

Alergeny w cieście miodowym

Lista alergenów dla ciasta miodowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze ciasta miodowego

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(312g)
Energia (kcal)
350.32
1093.01
Białko (g)
4.84
15.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(312g)
Węglowodany (g)
33.43
104.30
Węglowodany przyswajalne (g)
33.40
104.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(312g)
Tłuszcz (g)
23.08
72.00
Tłuszcze nasycone (g)
19.19
59.87
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta miodowego 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta miodowego

Koszt składników
72.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Miód
480 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
20.57
Za 480 g
Masło
350 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
8.75
Za 350 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Mąka pszenna typ 500
570 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 570 g
Śmietanka kremowa 36%
1000 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 ml
Śmietana 18%
220 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.42
Za 220 g
Koszt składników
72.50