Ciasto miodowe
- Miód (480 g)
- Masło (350 g)
- Cukier (200 g)
- Jajko (6 szt.)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Mąka pszenna typ 500 (570 g)
- Śmietanka kremowa 36% (1000 ml)
- Śmietana 18% (220 g)
Przepis na ciasto miodowe krok po kroku
Wlej szklankę miodu do rondelka i gotuj około 10 minut. Następnie nieco ostudź.
W rondelku rozpuść masło
Do dużej miski dodaj roztopione masło, cukier, 1/4 szklanki rozpuszczonego miód i cały zimny miód.
W małej misce wymieszaj sodę oczyszczoną i cynamon.
W misce ubij masę maślaną i dodaj do niej jajka, ubijaj do połączenia składników. Następnie przesiej mąkę i jeszcze raz zmieszaj.
Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.
Ciasto przekrój na jak najwięcej cienkich warstw. Nie wyrzucaj okruszków, które powstaną przy krojeniu ciasta.
Do miski wlej śmietankę i ubij ją na sztywną masę. Powoli dodawaj do niej kwaśną śmietanę i pozostałą część rozpuszczonego miodu.
Gotowym kremem przełóż blaty ciasta.
Ozdób gotowe ciasto okruchami.
-
Miodownik z kaszą manną
-
Miodowiec z kaszą manną
-
Ciasto miodownik
-
Miodownik z orzechami
-
Ciasto z miodem
-
Ciasto czeskie
-
Miodownik królewski
-
Szybki i prosty miodownik
-
Miodownik tradycyjny
-
Miodownik z kaszą manną i powidłami
-
Miodownik z masą budyniową
-
Miodownik z orzechami i budyniem
-
Miodownik z serem
-
Miodownik thermomix
-
Masa grysikowa do miodownika
-
Miodownik z kajmakiem
-
Lekach
-
Miodownik
Więcej informacji na temat ciasta miodowego
Ciasto miodowe to jeden z tych wypieków, który przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych placków. Ze względu na słodki smak ciężko przejść bok niego obojętnie. Będzie doskonałym wyborem zwłaszcza jesienią, ze względu na swój korzenny smak. Ten prosty przepis pokaże ci jak zrobić najlepsze ciasto miodowe.
Słodkości z dodatkiem miodu charakteryzują się specyficznym smakiem, który ma niezwykle wielu fanów. Ciężko się temu dziwić, to zupełnie naturalna słodycz, która kojarzy się z wszystkim, co najlepsze. Miody od dawna były postrzegane, jako produkt dobroczynny, ale również niezwykle cennych. Dlatego często pozwalano sobie na jego dodatek tylko w wyjątkowych okazjach, na przykład w okolicy świąt. Dlatego ciasto miodowe, które przepełnione jest jego smakiem, kojarzy się właśnie z okresem świąt i celebrowaniem. Jednak wcale nie trzeba czekać na nie raz do roku i można spokojnie przygotowywać je kilka razy w roku.
Ten przepis na ciasto miodowe będzie świetnym wyborem dla wszystkich miłośników tego słodzika, który ma swoich fanów na całym świecie. Miód, który jest głównym składnikiem tego ciasta, jest postrzegany nie tylko jako słodzik, ale również produkt o wyjątkowych właściwościach i wartości odżywczej. Miody są produktami dość drogimi, jednak mają naprawdę wysoką jakość. Warto jednak uważać na sklepowe produkty, które bardzo często, choć imitują miód, to wcale nim nie są. Sztuczne miody są łatwo dostępne, jednak brakuje im tych właściwości, z których słyną te naturalne. Dlatego warto, jest szukać w sklepie tych prawdziwych. Najprościej można to zrobić, czytając etykietkę z tyłu produktu. Czasami widać to również gołym okiem. Miód, który powoli się krystalizuje, z dużą dozą prawdopodobieństwa jest naturalny. Krystalizacja to naturalny proces, który zachodzi w miodach, więc nie trzeba się jej obawiać.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto miodowe, które będzie naprawdę pyszne, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Powstaje z niego dobre, a przy tym bardzo łatwe i szybkie ciasto. Wspaniale komponuje się ono z orzechami.
Alergeny w cieście miodowym
Lista alergenów dla ciasta miodowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 36%
- Śmietana 18%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze ciasta miodowego
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
Energia i białka
(312g)
Węglowodany
(312g)
Tłuszcze
(312g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.