Ciasto minotaur

Opublikowano: 27.02.2022 r., 12:42 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dekoracyjne ciasto z labiryntem
Ciasto minotaur
Ciasto minotaur to prosty przepis na szybkie i pyszne ciasto z kremem. Sprawdź dobry pomysł na bardzo smaczny i szybki deser, odpowiedni nie tylko na imprezę.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 20 min
551 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier (220 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (105 g)
  • Kakao 16% (proszek) (24 g)
  • Masło (200 g)
  • Mleko 2% (125 ml)
  • Mleko w proszku (130 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
  • Czekolada gorzka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, aromat waniliowy, napar z kawy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, garnek mały, duża miska, blaszka do pieczenia 20x20 cm, papier do pieczenia, sitko

Przepis na ciasto minotaur krok po kroku

Nastaw piekarnik do grzania na 180 st. C. Do blaszki włóż papier do pieczenia. Łyżkę kawy parzonej zalej wrzątkiem, by się zaparzyła.

Oddziel białka od żółtek.

Kakao i mąkę przesiej razem z połową łyżeczki proszku do pieczenia.

Białka zacznij ubijać mikserem ze 110 g cukru.

Gdy białka będą sztywne, dodawaj po jednym żółtku.

Dodaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.

Wymieszaj masę drewnianą łyżką.

Wlej masę do blaszki i piecz 20 minut.

Upieczony biszkopt wystudź.

Wlej mleko do garnka i zagotuj wraz z 110 g cukru. Ostudź.

Do miski dodaj masło oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Zacznij ubijać. Podczas miksowania dodawaj stopniowo oraz naprzemiennie ostudzone, wcześniej przygotowane, mleko z cukrem oraz mleko w proszku.

Biszkopt nasącz naparem z kawy.

Posmaruj masą z mlekiem w proszku.

W garnku rozpuść czekoladę ze śmietanką. Wystudź.

Mascarpone umieść w misce.

Dodawaj do mascarpone stopniowo czekoladę ze śmietanką i miksuj.

Krem czekoladowy wyłóż na krem z mlekiem w proszku.

Ciasto posyp kakao.

Wstaw do lodówki, by się schłodziło.

Jak oceniasz przepis na ciasto minotaur
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat ciasta minotaur

Ciasto minotaur to prosty przepis na szybkie i pyszne ciasto z kremem. Sprawdź dobry pomysł na bardzo smaczny i szybki deser, odpowiedni nie tylko na imprezę. Przepis na ciasto minotaur nie jest skomplikowany. Ma kawowy posmak w biszkopcie. Dodatkowo, przepis ten wzbogacony jest w krem czekoladowy oraz mleczno-waniliowy. Jest to dobre i szybkie ciasto, a do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników. Zdecydowanie jest to wypiek godny polecenia. Zobacz, jak zrobić ciasto minotaur, by było najlepszym pomysłem na pyszne ciasto z kremem.

Ciasto minotaur jest to pyszny deser, który składa się z czekoladowego biszkoptu nasączonego kawą. Na biszkopcie znajduje się masa z mlekiem w proszku. Ona wzbogacona jest o aromat waniliowy. Ostatnią warstwą jest masa z czekoladą. Ciasto minotaur posypane jest z wierzchu kakao. Przepis na ciasto minotaur to dobry pomysł na wiele okoliczności, na przykład na imprezy i święta. Jak zrobisz ciasto minotaur, warto je schłodzić, przez minimum 3 godziny. Dobrze by było przygotować je nawet dzień wcześniej. Zrobienie prostego przepisu na ciasto zajmie niecałą godzinę.

Prosty przepis na ciasto z kremem, które jest szybkie i dobre? Ciasto minotaur poleca się na imprezę. Jak zrobić ciasto minotaur? Na początku przygotuj napar z kawy (zalej łyżkę kawy parzonej wrzątkiem) oraz zrób biszkopt czekoladowy. Nagrzej piekarnik oraz przygotuj blaszkę. Białka ubij z cukrem, stopniowo dodawaj żółtka. Na końcu wsyp mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj łyżką, najlepiej drewnianą. Masę wlej do blaszki i piecz. Najlepiej jest piec do suchego patyczka. Wtedy wiadomo, że ciasto jest gotowe. Biszkopt należy wystudzić. Kolejnym krokiem w przepisie na ciasto minotaur jest przygotowanie masy z mlekiem w proszku. Zagotuj mleko wraz z cukrem. Ugotowane mleko z cukrem należy ochłodzić. Masło ubij i dodawaj na przemian ugotowane wcześniej mleko z cukrem oraz mleko w proszku. Zimny biszkopt nasącz kawą. Posmaruj masą z mlekiem z proszku. Możesz teraz przygotować ostatni krok – masa z czekoladą. Zagotuj w garnku czekoladę wraz ze śmietanką. Ostudź. Mascarpone miksuj, dodając do niego stopniowo, zimną czekoladę. Krem ten wyłóż na wierzch. Posyp ciasto kakaem i schowaj do lodówki.

*Jeżeli nie masz kawy sypanej, możesz zrobić napar z kawy rozpuszczalnej. Ją można rozpuścić nawet w zimnej wodzie. Moc kawy dostosuj do własnych preferencji. Innym wyjściem jest polanie biszkopta naparem z herbaty. Tutaj podobnie, moc naparu powinna być taka, jaką Ty preferujesz.

Alergeny w cieście minotaur

Lista alergenów dla ciasta minotaur przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • Mleko w proszku
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

W przepisie na ciasto minotaur nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • napar z kawy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ciasta minotaur

na 100g gotowej potrawy

W przepisie jest wysoka zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych. Czekolada i kakao są źródłem przeciwutleniaczy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
367.35
551.03
Białko (g)
7.50
11.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
29.75
44.63
Węglowodany przyswajalne (g)
28.28
42.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.47
2.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
24.57
36.86
Tłuszcze nasycone (g)
19.35
29.03
Tłuszcze nienasycone (g)
5.22
7.83
Cholesterol (mg)
102.16
153.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
67.47
101.20
Potas (mg)
252.05
378.08
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
161.13
241.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.28
1.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta minotaur 52
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta minotaur

Koszt składników
50.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
220 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 220 g
Mąka pszenna typ 500
105 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Kakao 16% (proszek)
24 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 24 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Mleko 2%
125 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Mleko w proszku
130 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 130 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Koszt składników
50.50