Ciasto minotaur
- Jajko (4 szt.)
- Cukier (220 g)
- Mąka pszenna typ 500 (105 g)
- Kakao 16% (proszek) (24 g)
- Masło (200 g)
- Mleko 2% (125 ml)
- Mleko w proszku (130 g)
- Mascarpone (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% (150 g)
- Czekolada gorzka (100 g)
Przepis na ciasto minotaur krok po kroku
Nastaw piekarnik do grzania na 180 st. C. Do blaszki włóż papier do pieczenia. Łyżkę kawy parzonej zalej wrzątkiem, by się zaparzyła.
Oddziel białka od żółtek.
Kakao i mąkę przesiej razem z połową łyżeczki proszku do pieczenia.
Białka zacznij ubijać mikserem ze 110 g cukru.
Gdy białka będą sztywne, dodawaj po jednym żółtku.
Dodaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
Wymieszaj masę drewnianą łyżką.
Wlej masę do blaszki i piecz 20 minut.
Upieczony biszkopt wystudź.
Wlej mleko do garnka i zagotuj wraz z 110 g cukru. Ostudź.
Do miski dodaj masło oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Zacznij ubijać. Podczas miksowania dodawaj stopniowo oraz naprzemiennie ostudzone, wcześniej przygotowane, mleko z cukrem oraz mleko w proszku.
Biszkopt nasącz naparem z kawy.
Posmaruj masą z mlekiem w proszku.
W garnku rozpuść czekoladę ze śmietanką. Wystudź.
Mascarpone umieść w misce.
Dodawaj do mascarpone stopniowo czekoladę ze śmietanką i miksuj.
Krem czekoladowy wyłóż na krem z mlekiem w proszku.
Ciasto posyp kakao.
Wstaw do lodówki, by się schłodziło.
-
Beza pavlova
-
Tort bezowy
-
Tort jednorożec
-
Ciasto krówkowe
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Porzeczkowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto kinder bueno
-
Tort pavlova
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Sernik dyniowy
-
Ciasto z mascarpone
Więcej informacji na temat ciasta minotaur
Ciasto minotaur to prosty przepis na szybkie i pyszne ciasto z kremem. Sprawdź dobry pomysł na bardzo smaczny i szybki deser, odpowiedni nie tylko na imprezę. Przepis na ciasto minotaur nie jest skomplikowany. Ma kawowy posmak w biszkopcie. Dodatkowo, przepis ten wzbogacony jest w krem czekoladowy oraz mleczno-waniliowy. Jest to dobre i szybkie ciasto, a do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników. Zdecydowanie jest to wypiek godny polecenia. Zobacz, jak zrobić ciasto minotaur, by było najlepszym pomysłem na pyszne ciasto z kremem.
Ciasto minotaur jest to pyszny deser, który składa się z czekoladowego biszkoptu nasączonego kawą. Na biszkopcie znajduje się masa z mlekiem w proszku. Ona wzbogacona jest o aromat waniliowy. Ostatnią warstwą jest masa z czekoladą. Ciasto minotaur posypane jest z wierzchu kakao. Przepis na ciasto minotaur to dobry pomysł na wiele okoliczności, na przykład na imprezy i święta. Jak zrobisz ciasto minotaur, warto je schłodzić, przez minimum 3 godziny. Dobrze by było przygotować je nawet dzień wcześniej. Zrobienie prostego przepisu na ciasto zajmie niecałą godzinę.
Prosty przepis na ciasto z kremem, które jest szybkie i dobre? Ciasto minotaur poleca się na imprezę. Jak zrobić ciasto minotaur? Na początku przygotuj napar z kawy (zalej łyżkę kawy parzonej wrzątkiem) oraz zrób biszkopt czekoladowy. Nagrzej piekarnik oraz przygotuj blaszkę. Białka ubij z cukrem, stopniowo dodawaj żółtka. Na końcu wsyp mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj łyżką, najlepiej drewnianą. Masę wlej do blaszki i piecz. Najlepiej jest piec do suchego patyczka. Wtedy wiadomo, że ciasto jest gotowe. Biszkopt należy wystudzić. Kolejnym krokiem w przepisie na ciasto minotaur jest przygotowanie masy z mlekiem w proszku. Zagotuj mleko wraz z cukrem. Ugotowane mleko z cukrem należy ochłodzić. Masło ubij i dodawaj na przemian ugotowane wcześniej mleko z cukrem oraz mleko w proszku. Zimny biszkopt nasącz kawą. Posmaruj masą z mlekiem z proszku. Możesz teraz przygotować ostatni krok – masa z czekoladą. Zagotuj w garnku czekoladę wraz ze śmietanką. Ostudź. Mascarpone miksuj, dodając do niego stopniowo, zimną czekoladę. Krem ten wyłóż na wierzch. Posyp ciasto kakaem i schowaj do lodówki.
*Jeżeli nie masz kawy sypanej, możesz zrobić napar z kawy rozpuszczalnej. Ją można rozpuścić nawet w zimnej wodzie. Moc kawy dostosuj do własnych preferencji. Innym wyjściem jest polanie biszkopta naparem z herbaty. Tutaj podobnie, moc naparu powinna być taka, jaką Ty preferujesz.
Alergeny w cieście minotaur
Lista alergenów dla ciasta minotaur przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
- Mleko w proszku
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
W przepisie na ciasto minotaur nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- napar z kawy
Wartości odżywcze ciasta minotaur
W przepisie jest wysoka zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych. Czekolada i kakao są źródłem przeciwutleniaczy.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.