Ciasto milky way z mlekiem w proszku

Opublikowano: 03.03.2022 r., 10:05 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto milky way z mlekiem w proszku podane na białym talerzyku.
Ciasto milky way z mlekiem w proszku
Ciasto milky way z mlekiem w proszku to doskonały wybór dla wszystkich, którzy uwielbiają słodkie desery. Jego przygotowanie zajmuje mało czasu, a smakuje wspaniale.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
400 kcal
Kcal w porcji
116 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (120 g)
  • Mąka ziemniaczana (45 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Kakao 16% (proszek) (45 g)
  • Mleko w proszku (200 g)
  • Masło (200 g)
  • Mleko 2% (100 ml)
  • Cukier puder (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, rondelek

Przepis na ciasto milky way z mlekiem w proszku krok po kroku

Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek.

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.

Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Mleko zagotuj z cukrem, a następnie ostudź.

Masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj do niego ostudzone mleko i mleko w proszku.

Biszkopt przekrój na 3 części i przełóż masą.

Jak oceniasz przepis na ciasto milky way z mlekiem w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta milky way z mlekiem w proszku

Ciasto milky way z mlekiem w proszku to doskonały wybór dla wszystkich, którzy uwielbiają słodkie desery. Jego przygotowanie zajmuje mało czasu, a smakuje wspaniale. Prezentuje się naprawdę wybornie, tak dobrze, że może z powodzeniem zastąpić urodzinowy tort. W dodatku ma naprawdę wyjątkowy smak. Jest bardzo aromatyczne i pełne smaku. Całość zachwyci nie tylko miłośników czekolady, ale każdego, kto ma ochotę na przepyszny deser. Choć wydaje się skomplikowane, wcale takie nie jest. To prawdziwa bomba wśród ciast.

Przepis na ciasto milky way z mlekiem w proszku jest proste, a przy okazji naprawdę smaczne. Idealnie sprawdzi się na co dzień. To ciasto, choć może się wydawać nieco skomplikowane, jest naprawdę proste. Będzie też dobrym wyborem na wszelkiego rodzaju imprezy, czy przyjęcia, ze względy na pyszny smak.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto milky way z mlekiem w proszku, by było pyszne, szybkie i łatwe, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Ciasto wychodzi naprawdę smaczne. Do jego stworzenia wystarczy tylko kilka chwil, więc to naprawdę dobra opcja dla osób zapracowanych, czy tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Ciasto czekoladowe, które stanowi podstawę tego wypieku jest jednym z najprostszych i co najlepsze, zawsze się udaje, dlatego jego przygotowanie nie sprawi trudności, nawet jeśli robi się je po raz pierwszy. Jego przygotowanie zostało podzielone na dwie części. Pierwsza to upieczenie łatwego biszkoptu, który zawsze się udaje. Dlatego to ciasto jest również odpowiednie dla początkujących kucharz. Zwykle, najtrudniejszym aspektem pieczenia tortu jest przygotowanie odpowiedniej bazy. Biszkopty czasami opadają, czy są zbyt suche. W tym przepisie jest zupełnie na odwrót. Biszkopt rośnie naprawdę wysoki, w dodatku ciasto w nim jest naprawdę wilgotne. To dlatego stworzenie tortu z tego przepisu będzie niezwykle proste. Biszkopt robi się z czekoladą, dzięki czemu jest smaczny i aromatyczny. To dobre rozwiązanie również dla każdego, kto kocha pyszne kremy. To właśnie on jest gwiazdą tego ciasta.

Alergeny w cieście milky way z mlekiem w proszku

Lista alergenów dla ciasta milky way z mlekiem w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko w proszku
    • Masło
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze ciasta milky way z mlekiem w proszku

na 100g gotowej potrawy

To ciasto zawiera naprawdę sporo cukru, wiec nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(116g)
Energia (kcal)
345.16
400.39
Białko (g)
11.38
13.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(116g)
Węglowodany (g)
39.31
45.60
Węglowodany przyswajalne (g)
36.97
42.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.34
2.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(116g)
Tłuszcz (g)
16.73
19.40
Tłuszcze nasycone (g)
10.76
12.48
Tłuszcze nienasycone (g)
5.97
6.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.99
5.79
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.98
1.13
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
122.88
142.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(116g)
Witamina A (µg (mcg))
159.04
184.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.10
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.18
0.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.56
0.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.65
0.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mleko w proszku.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
156.85
181.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mleko w proszku.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.14
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.21
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.91
1.06
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.71
33.31
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
26.83
31.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mleko w proszku.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(116g)
Sód (mg)
111.85
129.75
Potas (mg)
479.29
555.97
Wapń (mg)
268.88
311.90
Fosfor (mg)
128.26
148.78
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Magnez (mg)
29.19
33.86
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.58
1.83
Cynk (mg)
0.74
0.86
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
0.22
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta milky way z mlekiem w proszku 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta milky way z mlekiem w proszku

Koszt składników
43.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
120 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Mąka ziemniaczana
45 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 45 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Kakao 16% (proszek)
45 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 45 g
Mleko w proszku
200 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 200 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Mleko 2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Koszt składników
43.60