Ciasto migdałowe

Opublikowano: 27.04.2021 r., 11:31 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
tradycyjne ciasto migdałowe Tarta de Santiago
Ciasto migdałowe
Tradycyjne ciasto migdałowe, Tarta de Santiago, pochodzące z kuchni hiszpańskiej, a dokładnie - galicyjskiej. Słodkie, wilgotne i delikatne w środku ciasto na bazie migdałów.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
483 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Migdały (400 g)
  • Mąka pszenna typ 500 2/3 szklanki (100 g)
  • Masło ok. 3/4 kostki (200 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 1,5 szklanki (200 g)
  • Jajko 4 sztuki (4 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blender, duża miska, blaszka do pieczenia 24 cm średnica

Przepis na ciasto migdałowe krok po kroku

Masło ucieraj mikserem z cukrem do połączenia składników.

Kolejno dodawaj po jednym jajku, cały czas mieszając.

Migdały (350 g )zblenduj na mąkę. Pozostałą ilość drobno posiekaj.

Mąkę migdałową i mąkę pszenną dodaj do ciasta i wymieszaj.

Na koniec dodaj posiekane migdały.

Ciasto wyłóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz ok. 40-50 min w 180 stopniach.

Podawaj ciasto posypane skórką z pomarańczy.

Jak oceniasz przepis na ciasto migdałowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,5% osób

Więcej informacji na temat ciasta migdałowego

Tradycyjne ciasto migdałowe, tak zwana Tarta de Santiago, to danie charakterystyczne dla kuchni hiszpańskiej, a dokładnie - galicyjskiej. Nazwa podchodzi od miasta Santiago de Compostella znajdującego się w rejonie Galicja, które jest kierunkiem docelowym wielu pielgrzymek. Dlatego ciasto migdałowe Tarta de Santiago bywa określane mianem ciasta pielgrzymów. Jest to lekkie ciasto migdałowe, wilgotne w środku i bardzo słodkie. Zgodnie z tradycją miało ono być pewnego rodzaju nagrodą i zastrzykiem energii dla pielgrzymów docierających do miasta.

Przepis na ciasto migdałowe jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Do przygotowania ciasta migdałowego potrzebujemy łącznie 5 bazowych składników. Są to jajka, prawdziwe masło, cukier, mąka pszenna oraz oczywiście, najważniejszy składnik, czyli migdały. Ilość dodawanego cukru, zgodnie z tradycyjnym przepisem, jest bardzo duża przez co ciasto z migdałami jest bardzo kaloryczne i trudno określić je mianem zdrowego. Dlatego, polecamy zastąpić cukier naturalnym słodzikiem, na przykład erytrytolem, czy ksyliotolem, które mają dużo mniejszą kaloryczność, a jednocześnie są bezpieczne dla osób z cukrzycą, czy insulinoopornością.

Jak przygotować pyszne ciasto migdałowe? Najlepiej zacząć od zmiksowania masła z cukrem/słodzikiem, następnie stopniowo dodawać jajka, mąkę pszenną oraz migdały. Jeśli wykorzystujemy migdały w całości, przed ich dodaniem trzeba je zblendować na drobną mąkę. Dla ułatwienia ciasto można przygotować z mielonymi migdałami, gotowymi, sprzedawanym w sklepach w postaci mąki. Pozwoli to na zaoszczędzenie czasu i nie wymaga posiadania blendera. Następnie całość, po uzyskaniu jednolitej masy, wystarczy przełożyć do blachy i piec około godziny. Placek migdałowiec świetnie smakuje z posiekanymi migdałami lub startą skórką z cytryny na wierzchu.

Ciasto migdałowe to fajny dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty, sprawdzi się także jako deser, czy podwieczorek. Można podawać je z ulubionymi owocami, na przykład truskawkami, czy borówkami.

Alergeny w cieście migdałowym

Lista alergenów dla ciasta migdałowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta migdałowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
439.96
483.96
Białko (g)
11.47
12.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
32.22
35.45
Węglowodany przyswajalne (g)
27.76
30.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.46
4.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
34.32
37.75
Tłuszcze nasycone (g)
12.83
14.11
Tłuszcze nienasycone (g)
21.49
23.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
16.18
17.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.31
5.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
111.46
122.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
153.57
168.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.10
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
151.25
166.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.19
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.54
0.60
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.90
2.09
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
38.43
42.27
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
28.57
31.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
30.48
33.53
Potas (mg)
304.52
334.97
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
113.05
124.36
Fosfor (mg)
226.04
248.64
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
102.35
112.58
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.17
2.38
Cynk (mg)
1.48
1.63
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.40
0.44
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta migdałowego 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta migdałowego

Koszt składników
66.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Migdały
400 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
30.00
Za 400 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
2/3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
200 g
ok. 3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
200 g
1,5 szklanki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 200 g
Jajko
4 szt.
4 sztuki
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
66.00