Przepis na ciasto migdałowe krok po kroku
- Migdały 400 g
- Mąka pszenna typ 500 100 g 2/3 szklanki
- Masło 200 g ok. 3/4 kostki
- Ksylitol (cukier brzozowy) 200 g 1,5 szklanki
- Jajko 4 szt. 4 sztuki
Masło ucieraj mikserem z cukrem do połączenia składników.
Kolejno dodawaj po jednym jajku, cały czas mieszając.
Migdały (350 g )zblenduj na mąkę. Pozostałą ilość drobno posiekaj.
Mąkę migdałową i mąkę pszenną dodaj do ciasta i wymieszaj.
Na koniec dodaj posiekane migdały.
Ciasto wyłóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz ok. 40-50 min w 180 stopniach.
Podawaj ciasto posypane skórką z pomarańczy.
-
Sernik złota rosa
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Placek z cukinią
-
Ciasto z cukinii
-
Ciastka brownie
-
Lekkie ciasto z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami
-
Ciasto dyniowe fit
-
Fit brownie z fasoli
-
Sernik truskawkowy
-
Ciasteczka z ziarnami
-
Brownie z batatów
-
Sernik z tofu
-
Sernik z ricotty
-
Ciasto jogurtowe dla cukrzyków
-
Babeczki sernikowe
-
Brownie z białej fasoli
-
Brownie z fasoli daktyli i banana
-
Czekoladowe ciasto owsiane fit z malinami
-
Ciasto dla cukrzyka

(liczba kalorii)
-
Ciasto dyniowe
-
Ciasto szpinakowe
-
Ciasto bananowe
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Wegańskie brownie z fasoli
-
Ciasto z fasoli z gruszką, jabłkiem i orzechami z polewą z białej czekolady
-
Ciasto z fasoli z kremem i wiśniami
-
Sernik banoffee bez dodatku cukru fit
-
Brownie z czerwonej fasoli
-
Ciasto dla diabetyków
Ciasto migdałowe - cechy przepisu
Więcej o cieście migdałowym
Tradycyjne ciasto migdałowe, tak zwana Tarta de Santiago, to danie charakterystyczne dla kuchni hiszpańskiej, a dokładnie - galicyjskiej. Nazwa podchodzi od miasta Santiago de Compostella znajdującego się w rejonie Galicja, które jest kierunkiem docelowym wielu pielgrzymek. Dlatego ciasto migdałowe Tarta de Santiago bywa określane mianem ciasta pielgrzymów. Jest to lekkie ciasto migdałowe, wilgotne w środku i bardzo słodkie. Zgodnie z tradycją miało ono być pewnego rodzaju nagrodą i zastrzykiem energii dla pielgrzymów docierających do miasta.
Przepis na ciasto migdałowe jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Do przygotowania ciasta migdałowego potrzebujemy łącznie 5 bazowych składników. Są to jajka, prawdziwe masło, cukier, mąka pszenna oraz oczywiście, najważniejszy składnik, czyli migdały. Ilość dodawanego cukru, zgodnie z tradycyjnym przepisem, jest bardzo duża przez co ciasto z migdałami jest bardzo kaloryczne i trudno określić je mianem zdrowego. Dlatego, polecamy zastąpić cukier naturalnym słodzikiem, na przykład erytrytolem, czy ksyliotolem, które mają dużo mniejszą kaloryczność, a jednocześnie są bezpieczne dla osób z cukrzycą, czy insulinoopornością.
Jak przygotować pyszne ciasto migdałowe? Najlepiej zacząć od zmiksowania masła z cukrem/słodzikiem, następnie stopniowo dodawać jajka, mąkę pszenną oraz migdały. Jeśli wykorzystujemy migdały w całości, przed ich dodaniem trzeba je zblendować na drobną mąkę. Dla ułatwienia ciasto można przygotować z mielonymi migdałami, gotowymi, sprzedawanym w sklepach w postaci mąki. Pozwoli to na zaoszczędzenie czasu i nie wymaga posiadania blendera. Następnie całość, po uzyskaniu jednolitej masy, wystarczy przełożyć do blachy i piec około godziny. Placek migdałowiec świetnie smakuje z posiekanymi migdałami lub startą skórką z cytryny na wierzchu.
Ciasto migdałowe to fajny dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty, sprawdzi się także jako deser, czy podwieczorek. Można podawać je z ulubionymi owocami, na przykład truskawkami, czy borówkami.
Wartości odżywcze ciasta migdałowego
Energia i białka
(110g)
Węglowodany w cieście migdałowym
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy w przepisie na ciasto migdałowe
(110g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto migdałowe
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście migdałowym
Lista alergenów dla ciasta migdałowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko