Przepis na ciasto migdałowe krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blender, duża miska, blaszka do pieczenia 24 cm średnica

Masło ucieraj mikserem z cukrem do połączenia składników.

Kolejno dodawaj po jednym jajku, cały czas mieszając.

Migdały (350 g )zblenduj na mąkę. Pozostałą ilość drobno posiekaj.

Mąkę migdałową i mąkę pszenną dodaj do ciasta i wymieszaj.

Na koniec dodaj posiekane migdały.

Ciasto wyłóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz ok. 40-50 min w 180 stopniach.

Podawaj ciasto posypane skórką z pomarańczy.

tradycyjne ciasto migdałowe Tarta de Santiago
Ciasto migdałowe
Koszt przygotowania dania
48.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
483 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
45

Ciasto migdałowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście migdałowym

Tradycyjne ciasto migdałowe, tak zwana Tarta de Santiago, to danie charakterystyczne dla kuchni hiszpańskiej, a dokładnie - galicyjskiej. Nazwa podchodzi od miasta Santiago de Compostella znajdującego się w rejonie Galicja, które jest kierunkiem docelowym wielu pielgrzymek. Dlatego ciasto migdałowe Tarta de Santiago bywa określane mianem ciasta pielgrzymów. Jest to lekkie ciasto migdałowe, wilgotne w środku i bardzo słodkie. Zgodnie z tradycją miało ono być pewnego rodzaju nagrodą i zastrzykiem energii dla pielgrzymów docierających do miasta.

Przepis na ciasto migdałowe jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Do przygotowania ciasta migdałowego potrzebujemy łącznie 5 bazowych składników. Są to jajka, prawdziwe masło, cukier, mąka pszenna oraz oczywiście, najważniejszy składnik, czyli migdały. Ilość dodawanego cukru, zgodnie z tradycyjnym przepisem, jest bardzo duża przez co ciasto z migdałami jest bardzo kaloryczne i trudno określić je mianem zdrowego. Dlatego, polecamy zastąpić cukier naturalnym słodzikiem, na przykład erytrytolem, czy ksyliotolem, które mają dużo mniejszą kaloryczność, a jednocześnie są bezpieczne dla osób z cukrzycą, czy insulinoopornością.

Jak przygotować pyszne ciasto migdałowe? Najlepiej zacząć od zmiksowania masła z cukrem/słodzikiem, następnie stopniowo dodawać jajka, mąkę pszenną oraz migdały. Jeśli wykorzystujemy migdały w całości, przed ich dodaniem trzeba je zblendować na drobną mąkę. Dla ułatwienia ciasto można przygotować z mielonymi migdałami, gotowymi, sprzedawanym w sklepach w postaci mąki. Pozwoli to na zaoszczędzenie czasu i nie wymaga posiadania blendera. Następnie całość, po uzyskaniu jednolitej masy, wystarczy przełożyć do blachy i piec około godziny. Placek migdałowiec świetnie smakuje z posiekanymi migdałami lub startą skórką z cytryny na wierzchu.

Ciasto migdałowe to fajny dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty, sprawdzi się także jako deser, czy podwieczorek. Można podawać je z ulubionymi owocami, na przykład truskawkami, czy borówkami.

Wartości odżywcze ciasta migdałowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kalorie)
439.96 kcal
483.96 kcal
Białko
11.47 g
12.61 g

Węglowodany w cieście migdałowym

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany
32.22 g
35.45 g
Węglowodany przyswajalne
27.76 g
30.54 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.46 g
4.91 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz
34.32 g
37.75 g
Tłuszcze nasycone
12.83 g
14.11 g
Tłuszcze nienasycone
21.49 g
23.64 g
Tłuszcze jednonasycone
16.18 g
17.80 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
5.31 g
5.84 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
111.46 mg
122.61 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto migdałowe

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A
153.57 µg (mcg)
168.93 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.10 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
151.25 µg (mcg)
166.38 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.19 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.54 mg
0.60 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
1.90 mg
2.09 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
38.43 µg (mcg)
42.27 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten
28.57 µg (mcg)
31.43 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto migdałowe

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód
30.48 mg
33.53 mg
Potas
304.52 mg
334.97 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
113.05 mg
124.36 mg
Fosfor
226.04 mg
248.64 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
102.35 mg
112.58 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
2.17 mg
2.38 mg
Cynk
1.48 mg
1.63 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.40 mg
0.44 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta migdałowego 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście migdałowym

Lista alergenów dla ciasta migdałowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta migdałowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Migdały
400 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
30.00
Za 400 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
2/3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
200 g
ok. 3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
200 g
1,5 szklanki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 200 g
Jajko
4 szt.
4 sztuki
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
66.00
Jak oceniasz przepis na ciasto migdałowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób