Ciasto maxi king
- Herbatniki (400 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier (150 g)
- Masa krówkowa (300 g)
- Mascarpone (500 g)
- Masło (400 g)
- Czekolada gorzka (400 g)
- Orzechy włoskie (150 g)
Przepis na ciasto maxi king krok po kroku
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Ułóż warstwę herbatników w blaszce do pieczenia.
Mleko, cukier i dwa opakowania cukru wanilinowego zagotuj i pozostaw do ostygnięcia.
Masło utrzyj z serkiem mascarpone i zagotowanym wcześniej mlekiem do momentu uzyskania gładkiej i puszystej masy.
Na herbatniki wyłóż połowę masy mlecznej, następnie ułóż warstwę herbatników, którą posmaruj masą krówkową.
Na masę krówkową wyłóż pozostałą masę mleczną i warstwę herbatników.
Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej.
Rozpuszczoną czekoladę wylej na wierzch ciasta i posyp ją posiekanymi orzechami.
Gotowe ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki, aby stężało.
-
Blok czekoladowy
-
Baklawa
-
Ciasto z bananami
-
Marcepan
-
Orzechowiec
-
Ciasto kinder bueno
-
Strucla makowa
-
Migdałowiec
-
Ciasto lion
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasto królewiec
-
Ciasto królewicz
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto z orzechami włoskimi
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Ciasto kawowe
-
Biszkopt orzechowy
-
Miodownik z kaszą manną
-
Ciasta z orzechami
Więcej informacji na temat ciasta maxi king
Ciasto maxi king to domowa wersja znanego kultowego batonika ze sklepu. Przepis na ciasto maxi king jest bez pieczenia i bez mleka w proszku. Ciasto to idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty, lub jako pyszny deser dla znajomych i rodziny. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze potrzebne do wykonania ciasta to: herbatnik, mleko, cukier, masa krówkowa, mascarpone, masło, czekolada gorzka, orzechy włoskie i cukier waniliowy.
Jak zrobić ciasto maxi king na herbatnikach z mascarpone? Potrzebna będzie Ci duża blacha. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż pierwszą warstwę herbatników. Mleko, cukier i dwa opakowania cukru wanilinowego zagotuj i ostudź. Następnie masło utrzyj z serkiem mascarpone i ugotowanym wcześniej mlekiem do momentu uzyskania puszystej, gładkiej masy. Na warstwę herbatników na górę wyłóż pół masy mlecznej, następnie ułóż kolejną warstwę herbatników, którą posmaruj masą krówkową. Na masę krówkową wyłóż pozostałą masę mleczną i ułóż herbatniki. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polej wierzch ciasta i posyp je posiekanymi orzechami włoskimi. Gotowy placek wstaw do lodówki, żeby ciasto stężało.
Podsumowując ciasto maxi king to pyszne i szybkie ciasto bez pieczenia. Nadawać będzie się jako dodatek do kawy lub herbaty. Świetnie sprawdzi się jako deser na spotkania z rodzina lub ze znajomymi. Nasz przepis jest na herbatnikach, ale możemy go zmodyfikować i zrobić na biszkopcie. Dodatkowo jest to ciasto uwielbiane przez najmłodszych, dlatego warto przygotować je na imprezę urodzinową swojego dziecka. Dodatkowo jest to doskonała propozycja na ciasto przygotowywane w okresie świątecznym. Dodatek orzechów włoskich stanowi doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na naszą pamięć. Dodatkowo czekolada gorzka jest doskonałym źródłem magnezu, którego niedobór może powodować niekontrolowane skurcze mięśni. Magnez spożywany na odpowiednim poziomie poprawia również naszą pamięć. Krem z ciasta maxi king doskonale smakuje również na gofrach.
Alergeny w cieście maxi king
Lista alergenów dla ciasta maxi king przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Mleko 2%
- masa krówkowa
- mascarpone
- Masło
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze ciasta maxi king
Ciasto maxi king jest wysokokaloryczne, dlatego uważaj na jego ilość w swoim jadłospisie. Jednak nie rezygnuj całkowicie z takich posiłków.
Energia i białka
(255g)
Węglowodany
(255g)
Tłuszcze
(255g)
Witaminy
(255g)
Składniki mineralne
(255g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.