Ciasto marysieńka

Opublikowano: 02.04.2022 r., 9:46 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto marysieńka na talerzyku
Ciasto marysieńka
Ciasto marysieńka to wypiek, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Jest smaczny, prosty, a przy tym niezwykle ciekawy. Do jego stworzenia wystarczy tylko kilka chwil.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
510 kcal
Kcal w porcji
188 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier (150 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Kakao 16% (proszek) (45 g)
  • Mleko 2% (500 ml)
  • Cukier wanilinowy (10 g)
  • Żółtko jajka (5 szt.)
  • Cukier puder (100 g)
  • Masło (20 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (250 g)
  • Orzechy włoskie (150 g)
  • Beziki (małe gotowe bezy) (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przepis na ciasto marysieńkę krok po kroku

Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę z cukrem.

Dodawaj po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę i kakao. Delikatnie wymieszaj przy pomocy rózgi.

Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Delikatnie przełóż ciasto. Piecz w temperaturze 160 – 170 st. C przez około 30 – 35 minut. Po czym ostudź go.

Wystudzony biszkopt przekrój na 2 blaty.

W rondelku zagotuj mleko z cukrem wanilinowym. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z palnika.

Żółtka i cukier puder utrzyj na pianę. Dodaj skrobię ziemniaczaną i dalej miksuj, aż do uzyskania gładkiej pasty. Dodaj 100 ml wrzącego mleka i zmiksuj do połączenia.

Mieszankę jajek i skrobi wlej do reszty zagotowanego mleka, dobrze wymieszaj, do połączenia. Zagotuj, często mieszając, aż krem zgęstnieje. Odstaw go do ostudzenia.

Masło utrzyj na puszystą masę, następnie dodawaj do niego małymi porcjami budyń. Mieszaj do połączenia składników.

Na jeden z blatów wyłóż połowę kremu.

Orzechy i bezy posiekaj na małe kawałki i wymieszaj razem. Masę wysyp na blat posmarowany kremem.

Na ciasto wyłóż kolejną masę, przykryj drugim blatem i posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na ciasto marysieńkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta marysieńki

Ciasto marysieńka to wypiek, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Jest smaczny, prosty, a przy tym niezwykle ciekawy. Do jego stworzenia wystarczy tylko kilka chwil.

Przepis na ciasto marysieńka będzie dobrym wyborem dla osób, które szukają tradycyjnych wypieków w nieco odświeżonej formie. To orzechowe ciasto z wiśniami jest pyszne i proste. Jego bazą są chrupiące orzechy, które wspaniale komponują się z delikatnym i bardzo łatwym biszkoptem. Smakuje wyśmienicie zwłaszcza podany z gałką lodów waniliowych. Ciasto rośnie dość spore, a przy tym jest naprawdę delikatne. Całość dopełnia obecność drobno pokrojonych, aromatycznych orzechów. W tym przypadku im więcej, tym lepiej. Do ciasta można wybrać jeden gatunek orzechów lub posiłkować się kilkoma różnymi. Wspaniale łączą się ze sobą orzechy włoskie i laskowe. Orzechy włoskie, które stanowią bazę, wspaniale łączą się z gorzką czekoladą. Orzechy włoskie nie tylko pysznie smakują, ale są również bardzo zdrowe. Zawierają duże ilości witaminy E, które jest antyoksydantem chroniącym organizm przez szkodliwymi czynnikami środowiska. Są świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają zdrowie układu krwionośnego i nerwowego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto marysieńka, które będzie smaczne, a przy okazji naprawdę efektowne i eleganckie, to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość można przygotować w mniej niż 30 minut, co jak na placek jest czasem naprawdę ekspresowym. To doskonały pomysł na wypiek do kawy, ale również na deser na niedzielę, czy święta. By go przygotować wcale nie potrzeba specjalnych umiejętności czy sprzętów kuchennych. Przyda się za to piekarnik, czy mikser. Ciasto można przygotować w tortownicy, ale również w tradycyjnej, prostokątnej blaszce. Cały proces przygotowania można podzielić na dwie części. Pierwsza to upieczenie łatwego biszkoptu, który zawsze się udaje. Dlatego to ciasto jest również odpowiednie dla początkujących kucharz. Zwykle, najtrudniejszym aspektem pieczenia tortu jest przygotowanie odpowiedniej bazy. Biszkopty czasami opadają, czy są zbyt suche. W tym przepisie jest zupełnie na odwrót. Biszkopt rośnie naprawdę wysoki, w dodatku ciasto w nim jest naprawdę wilgotne. To dlatego stworzenie tortu z tego przepisu będzie niezwykle proste.

Alergeny w cieście marysieńce

Lista alergenów dla ciasta marysieńki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • beziki (małe gotowe bezy)

Wartości odżywcze ciasta marysieńki

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(188g)
Energia (kcal)
271.78
510.94
Białko (g)
7.90
14.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(188g)
Węglowodany (g)
38.55
72.47
Węglowodany przyswajalne (g)
36.34
68.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.20
4.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(188g)
Tłuszcz (g)
10.73
20.18
Tłuszcze nasycone (g)
3.32
6.25
Tłuszcze nienasycone (g)
7.41
13.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.44
4.59
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500, beziki (małe gotowe bezy).
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.39
8.26
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500, beziki (małe gotowe bezy).
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
127.09
238.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, beziki (małe gotowe bezy).
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(188g)
Witamina A (µg (mcg))
77.58
145.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, beziki (małe gotowe bezy).
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.41
Brak danych dla: cukier wanilinowy, beziki (małe gotowe bezy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
0.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, beziki (małe gotowe bezy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.66
1.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, beziki (małe gotowe bezy).
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.93
1.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, beziki (małe gotowe bezy).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.44
0.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, beziki (małe gotowe bezy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
76.83
144.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, beziki (małe gotowe bezy).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.32
Brak danych dla: cukier wanilinowy, beziki (małe gotowe bezy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.39
Brak danych dla: cukier wanilinowy, beziki (małe gotowe bezy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.17
2.21
Brak danych dla: cukier wanilinowy, beziki (małe gotowe bezy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
39.95
75.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy, beziki (małe gotowe bezy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.10
15.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, beziki (małe gotowe bezy).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(188g)
Sód (mg)
52.36
98.43
Potas (mg)
286.84
539.27
Brak danych dla: cukier wanilinowy, beziki (małe gotowe bezy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
71.44
134.31
Brak danych dla: cukier wanilinowy, beziki (małe gotowe bezy).
czytaj dalej
Fosfor (mg)
160.13
301.05
Brak danych dla: cukier wanilinowy, beziki (małe gotowe bezy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
41.53
78.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy, beziki (małe gotowe bezy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.65
3.09
Brak danych dla: cukier wanilinowy, beziki (małe gotowe bezy).
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.03
1.93
Brak danych dla: cukier wanilinowy, beziki (małe gotowe bezy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.28
0.52
Brak danych dla: cukier wanilinowy, beziki (małe gotowe bezy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta marysieńki 87
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta marysieńki

Koszt składników
57.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Kakao 16% (proszek)
45 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 45 g
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Cukier wanilinowy
10 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Żółtko jajka
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
250 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Orzechy włoskie
150 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 150 g
Beziki (małe gotowe bezy)
80 g
10.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 80 g
Koszt składników
57.60