Ciasto Mars

Opublikowano: 19.12.2023 r., 12:04 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słodkie ciasto czekoladowe z Mars
Ciasto Mars
Niesamowicie pyszne i słodkie ciasto Mars jest idealne na każdą okazję. Bez pieczenia, szybko i prosto! Zobacz jak zrobić ciasto Mars, jeśli kochasz słodkości.
Przygotowanie 60 min
818 kcal
Kcal w porcji
213 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Baton Mars - 9 opakowań (459 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - schłodzona (500 g)
  • Mascarpone - schłodzone (250 g)
  • Kajmak - 1 opakowanie (480 g)
  • Herbatniki - do wyłożenia warstwy (200 g)
  • Krakersy - do wyłożenia warstwy (200 g)
  • Czekolada mleczna (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy, śmietan-fix
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 20x20 cm, papier do pieczenia, miska, kuchenka mikrofalowa

Przepis na ciasto mars krok po kroku

Do blaszki włóż papier do pieczenia.

Na spodzie ułóż jedną warstwę herbatników.

Śmietankę, mascarpone, 1 opakowanie śmietan-fixu oraz kilka kropli aromatu waniliowego zmiksuj do powstania gładkiej masy.

Pokrój 8 batonów w nie za duże plastry i dodaj do kremu.

Całość wymieszaj łyżką.

Na herbatniki wyłóż połowę kremu.

Na kremie ułóż warstwę krakersów.

Kajmak umieść w misce i podgrzej w mikrofalówce (kajmak ma się lekko rozpuścić).

Polej kajmakiem krakersy i ponownie ułóż warstwę krakersów.

Na koniec wyłóż resztę kremu.

Ciasto posyp startą na tarce czekoladą i udekoruj kawałkami batonów.

Odstaw ciasto na całą noc do lodówki do schłodzenia. Ciasto smakuje najlepiej po minimum 48 godzinach.

Jak oceniasz przepis na ciasto mars
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 98,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta mars

Niesamowicie pyszne i słodkie ciasto Mars jest idealne na każdą okazję. Bez pieczenia, szybko i prosto! Zobacz, jak zrobić ciasto Mars, jeśli kochasz słodkości. Przepis na ciasto Mars daje warstwowy deser z kremem, batonikami i kajmakiem. Ciasto Mars to sprawdzony przepis na coś, co pysznie smakuje, a do tego prosto się robi. Podbije każdą imprezę czy spotkanie ze znajomymi. Łączy najlepsze składniki, które świetnie do siebie pasują. Ma jedną wadę – jest bardzo kaloryczne, a jak zacznie się jeść, to ciężko przestać.

Ciasto Mars to sprawdzony przepis na ciasto z batonikami bez pieczenia. Należy do przepisów prostych i szybkich, więc każda osoba bez problemu je przygotuje. Przepis na ciasto Mars wygląda bardzo ładnie i jest bardzo słodkie. Ciasto Mars to łatwe składniki, które kupisz w każdym sklepie. Jeżeli chcesz zaskoczyć wszystkich pysznym deserem, który jest bez pieczenia, koniecznie spróbuj tego ciasta. Na pewno nikt nie odmówi takiego wspaniałego deseru.

Ciasto Mars jest doskonałe zarówno na święta, jak i na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe. Będzie dobre na komunię, chrzciny, urodziny czy imieniny.

Jak zrobić ciasto Mars? Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na dnie herbatniki. Ubij ze sobą dobrze schłodzoną śmietankę, serek mascarpone, śmietan-fix oraz aromat waniliowy. Do przepisu na ciasto Mars, śmietanka i serek mascarpone muszą być wyjęte prosto z lodówki. Przez to szybciej się ubiją. Do kremu dodaj pokrojone na mniejsze części batoniki Mars. Wymieszaj i wyłóż połowę kremu na herbatniki. Przykryj wszystko warstwą krakersów. Kolejny krok to podgrzanie kajmaku. Dzięki temu o wiele lepiej jest go wyłożyć na ciasto. Podgrzany kajmak wlej na krakersy, a następnie znów ułóż warstwę krakersów. Teraz wyłóż resztę kremu i posyp wierzch startą na tarce czekoladą. Jak zrobisz ciasto Mars, odstaw je na całą noc do lodówki. Dzięki temu całe ciasto się zwiąże, a herbatniki oraz krakersy zmiękną. Schłodzone ciasto Mars wygodniej się pokroi i będzie pyszne. Możesz teraz pochwalić się tym sprawdzonym przepisem. Pamiętaj, żeby nie kroić ciasta tuż po przygotowaniu.

Niestety ciasto Mars ma ogromną ilość cukru oraz tłuszczu. W konsekwencji deser ten jest strasznie wysokokaloryczny, więc należy bardzo uważać z ilością deser, jeżeli zależy Ci na utrzymaniu masy ciała lub odchudzaniu. Tłuszcze nasycone, które znajdują się między innymi w śmietance, serku mascarpone czy kajmaku w nadmiarze są bardzo szkodliwe. Jednocześnie należy pamiętać, że wszystko można jeść – z umiarem.

Alergeny w cieście mars

Lista alergenów dla ciasta Mars przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Baton Mars
    • Herbatniki
    • Krakersy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Baton Mars
    • Krakersy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Baton Mars
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Baton Mars
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
    • kajmak
    • Herbatniki
    • Krakersy
    • Czekolada mleczna

Wartości odżywcze ciasta mars

na 100g gotowej potrawy

Ciasto to jest wysokokaloryczne. Jeśli chcesz trochę zmniejszyć indeks glikemiczny oraz kaloryczność, możesz wykorzystać do przepisu czekolady bez dodatku cukru oraz herbatniki czy krakersy z pełnego ziarna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(213g)
Energia (kcal)
384.49
818.97
Białko (g)
6.84
14.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(213g)
Węglowodany (g)
41.40
88.18
Węglowodany przyswajalne (g)
40.00
85.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.40
2.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(213g)
Tłuszcz (g)
22.12
47.11
Tłuszcze nasycone (g)
16.04
34.16
Tłuszcze nienasycone (g)
6.08
12.95
Cholesterol (mg)
24.52
52.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(213g)
Witamina C (mg)
0.74
1.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(213g)
Sód (mg)
251.72
536.16
Wapń (mg)
138.85
295.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.96
2.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta mars 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta mars

Koszt składników
60.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Baton Mars
459 g
9 opakowań
2.20
Za 51,0 g
Liczba opakowań 9
19.80
Za 459 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
schłodzona
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Mascarpone
250 g
schłodzone
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Kajmak
480 g
1 opakowanie
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
6.26
Za 480 g
Herbatniki
200 g
do wyłożenia warstwy
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Krakersy
200 g
do wyłożenia warstwy
3.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.67
Za 200 g
Czekolada mleczna
100 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Koszt składników
60.80