Ciasto marchewkowo-dyniowe
- Dynia (200 g)
- Marchewka (200 g)
- Cukier (130 g)
- Mąka pszenna typ 500 (260 g)
- Jajko (3 szt.)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Orzechy włoskie (40 g)
Przepis na ciasto marchewkowo-dyniowe krok po kroku
Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
Dynię obierz ze skóry i włókien z nasionami. Pozostały miąższ zetrzyj na tarce i dodaj do marchewki.
Wsyp do warzyw cukier i odstaw na kilka minut, by puściły sok.
Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, jajka oraz olej. Całość dokładnie wymieszaj.
Dodaj posiekane orzechy i ponownie wymieszaj.
Ciasto wlej do wysmarowanej olejem formy i piecz przez 50 minut w 200 st. C. do suchego patyczka.
-
Ciasto dyniowe
-
Placek z dyni
-
Ciasto dyniowe
-
Sernik dyniowy
-
Ciasto dyniowe fit
-
Placek dyniowy
-
Proste ciasto dyniowe
-
Gnocchi dyniowe
-
Ciasto dyniowe z olejem
-
Szybkie ciasto z dyni
-
Ciasto z dyni i jabłek
-
Ciasto z dyni fit
-
Gofry dyniowe
-
Ciasto dyniowe z mascarpone
-
Ciasto dyniowe Thermomix
-
Ciasto dyniowe z orzechami
-
Bułki z dynią
-
Brownie z dyni
-
Ciasto dyniowe
Więcej informacji na temat ciasta marchewkowo-dyniowego
Ciasto marchewkowo-dyniowe to świetny pomysł na smaczny i zdrowy deser. Obecność warzyw powoduje, że jest nie tylko pyszne, ale i pełne wartości odżywczych.
Aby zrobić przepis na ciasto marchewkowo-dyniowe konieczne będą oczywiście marchewki oraz dynia. Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Dynię obierz ze skóry i włókien z nasionami. Pozostały miąższ zetrzyj na tarce i dodaj do marchewki. Warto zwrócić uwagę, by razem starty miąższ ważył 400 g. Wsyp do warzyw cukier i odstaw na kilka minut, by puściły sok. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, jajka oraz olej. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz przygotować ciasto bezglutenowe, możesz wymienić mąkę pszenną na inną bez glutenu. Dodaj posiekane orzechy i ponownie wymieszaj. Ciasto wlej do wysmarowanej olejem formy i piecz przez 50 minut w 200 st. C. do suchego patyczka.
W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić ciasto marchewkowo-dyniowe. To świetne rozwiązanie, jeśli chcesz wykonać dietetyczne ciasto lub przemycić warzywa do diety domowników. Takie fit rozwiązanie zasmakuje każdemu.
Dynia to warzywo najbardziej popularne w okresie jesiennym. W tym też czasie kończy się jej proces dojrzewania. To jednoroczna roślina, która obejmuje około 20 różnych gatunków. Występują dynie o różnych kształtach i kolorach, przeznaczone do spożycia lub z funkcją ozdobną. Do tych pierwszych zaliczamy dynię olbrzymią (która może osiągnąć masę do 200 kg), dynię piżmową oraz dynię zwyczajną. Wskazuje się, że dynie ozdobne również można spożywać, ale są one mniejsze i mają niewiele miąższu, który w większości przypadków jest niesmaczny.
Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal. Co ważne, w procesie gotowania lub pieczenia nie traci wartości odżywczych, a ma ich sporo. Między innymi aż 340 mg potasu czy 21 mg wapnia. Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
Alergeny w cieście marchewkowo-dyniowym
Lista alergenów dla ciasta marchewkowo-dyniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze ciasta marchewkowo-dyniowego
Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal. Co ważne, w procesie gotowania lub pieczenia nie traci wartości odżywczych, a ma ich sporo.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.