Ciasto marchewkowo bananowe
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek (50 ml)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
- Jajko (2 szt.)
- Banan - 2 sztuki (200 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
Przepis na ciasto marchewkowo bananowe krok po kroku
Jajka wbij do miski, zmiksuj z olejem.
Dodaj mąkę, najlepiej przesianą przez sitko, całość wymieszaj.
Następnie dodaj cukier, banany rozgniecione widelcem oraz marchewkę startą na tarce.
Wszystkie składniki dokładnie połącz.
Przełóż masę do foremki i upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
-
Ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Placek z marchewką
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Fit ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Tort marchewkowy
-
Ciasto wegańskie
-
Klasyczne ciasto marchewkowe
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Ciasto marchewkowe z orzechami
-
Wege ciasto marchewkowe
-
Placek marchewkowy
-
Marchewkowiec
-
Marchwiak
-
Ciasto marchewkowe bez cukru
-
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
-
Ciasta marchewkowe
Więcej informacji na temat ciasta marchewkowo bananowego
Pyszne połączenie tartej marchewki z bananami i ciastem to świetny pomysł na fit przekąskę w ciągu dnia lub zdrowy deser dla Ciebie i Twojej rodziny.
Poznaj mój przepis na ciasto marchewkowo-bananowe i przekonaj się, jak pyszne są dietetyczne desery.
Ciasto będzie szybkie i proste w przygotowaniu dlatego poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego.
Ciasto marchewkowo-bananowe powstaje z kilku podstawowych składników. Będziesz potrzebować banany, marchew, mąkę, cukier, olej i jajka. W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Ciasto będzie zdrowszą wersją tradycyjnych słodkich wypieków. Jednak zostały użyte banany, które charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym, co będzie ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Do takich zaburzeń należy między innymi insulinooporność czy choroba, jaką jest cukrzyca typu 2. Dieta tych osób powinna opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym.
Jeśli mamy wszystkie składniki wystarczy, że wbijesz jajka do miski i zmiksujesz z olejem. Następnie dodaj mąkę, najlepiej przesianą przez sitko. Dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste i wilgotne. Całość wymieszaj, a na końcu dodaj cukier, banany rozgniecione widelcem i marchewkę. Najlepiej, jeśli będzie to tarta marchewka. Całość wymieszaj i przełóż masę do foremki. Upiecz ciasto w piekarniku, za 40 minut nasze pyszne ciasto będzie gotowe.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis, koniecznie go wypróbuj i przygotuj to dobre ciasto.
Alergeny w cieście marchewkowo bananowemu
Lista alergenów dla ciasta marchewkowo bananowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na ciasto marchewkowo bananowe nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze ciasta marchewkowo bananowego
Ciasto możesz przygotować w wersji bez glutenu, jeśli zamienisz mąkę pszenną na naturalnie bezglutenową np. gryczaną.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.