Ciasto marchewkowo bananowe

Opublikowano: 16.01.2022 r., 20:31 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marchewkowo-bananowe ciasto deserowe
Ciasto marchewkowo bananowe
Pyszne połączenie owoców i warzyw z ciastem to świetny pomysł na fit przekąskę w ciągu dnia lub drugie śniadanie. Koniecznie poznaj mój przepis i zobacz jak pysze jest ciasto marchewkowo-bananowe.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas ubijania 45 min
181 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek (50 ml)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Banan - 2 sztuki (200 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cynamon, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, blaszka do pieczenia 25x35 cm, miska

Przepis na ciasto marchewkowo bananowe krok po kroku

Jajka wbij do miski, zmiksuj z olejem.

Dodaj mąkę, najlepiej przesianą przez sitko, całość wymieszaj.

Następnie dodaj cukier, banany rozgniecione widelcem oraz marchewkę startą na tarce.

Wszystkie składniki dokładnie połącz.

Przełóż masę do foremki i upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na ciasto marchewkowo bananowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta marchewkowo bananowego

Pyszne połączenie tartej marchewki z bananami i ciastem to świetny pomysł na fit przekąskę w ciągu dnia lub zdrowy deser dla Ciebie i Twojej rodziny.

Poznaj mój przepis na ciasto marchewkowo-bananowe i przekonaj się, jak pyszne są dietetyczne desery.

Ciasto będzie szybkie i proste w przygotowaniu dlatego poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego.

Ciasto marchewkowo-bananowe powstaje z kilku podstawowych składników. Będziesz potrzebować banany, marchew, mąkę, cukier, olej i jajka. W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Ciasto będzie zdrowszą wersją tradycyjnych słodkich wypieków. Jednak zostały użyte banany, które charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym, co będzie ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Do takich zaburzeń należy między innymi insulinooporność czy choroba, jaką jest cukrzyca typu 2. Dieta tych osób powinna opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym.

Jeśli mamy wszystkie składniki wystarczy, że wbijesz jajka do miski i zmiksujesz z olejem. Następnie dodaj mąkę, najlepiej przesianą przez sitko. Dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste i wilgotne. Całość wymieszaj, a na końcu dodaj cukier, banany rozgniecione widelcem i marchewkę. Najlepiej, jeśli będzie to tarta marchewka. Całość wymieszaj i przełóż masę do foremki. Upiecz ciasto w piekarniku, za 40 minut nasze pyszne ciasto będzie gotowe.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis, koniecznie go wypróbuj i przygotuj to dobre ciasto.

Alergeny w cieście marchewkowo bananowemu

Lista alergenów dla ciasta marchewkowo bananowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na ciasto marchewkowo bananowe nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ciasta marchewkowo bananowego

na 100g gotowej potrawy

Ciasto możesz przygotować w wersji bez glutenu, jeśli zamienisz mąkę pszenną na naturalnie bezglutenową np. gryczaną.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
259.74
181.82
Białko (g)
4.40
3.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
44.15
30.90
Węglowodany przyswajalne (g)
42.65
29.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.50
1.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
7.48
5.24
Tłuszcze nasycone (g)
1.15
0.81
Tłuszcze nienasycone (g)
6.33
4.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.36
3.05
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.97
1.38
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
47.86
33.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
138.48
96.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.86
2.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.18
Witamina E (mg)
0.26
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.58
14.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.35
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.21
1.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
67.78
47.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1168.89
818.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
28.92
20.24
Potas (mg)
177.40
124.18
Wapń (mg)
17.25
12.07
Fosfor (mg)
60.39
42.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.22
9.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.48
1.73
Cynk (mg)
0.42
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta marchewkowo bananowego 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta marchewkowo bananowego

Koszt składników
21.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Banan
200 g
2 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.33
Za 200 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Koszt składników
21.90