Ciasto marchewkowe z mascarpone

Opublikowano: 29.03.2021 r., 16:49 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto marchewkowe z cynamonem
Ciasto marchewkowe z mascarpone
Wypróbuj najlepszy przepis na ciasto marchewkowe przekładane masą z sera mascarpone. Delikatne, wilgotne i puszyste ciasto marchewkowe zasmakuje każdemu.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 40 min
571 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (260 g)
  • Marchewka - 5,5 średniej marchwi po obraniu (250 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier - szklanka + 3 łyżki (200 g)
  • Olej rzepakowy - 4/5 szklanki (200 ml)
  • Orzechy włoskie - dwie garści (60 g)
  • Proszek do pieczenia - łyżeczka (6 g)
  • Soda oczyszczona - łyżeczka (5 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - dwa małe opakowania (400 g)
  • Mascarpone - jedno opakowanie (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, duża miska, papier do pieczenia, miska, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

Przepis na ciasto marchewkowe z mascarpone krok po kroku

Marchew obierz i dokładnie oczyść ze wszystkich ewentualnych uszkodzeń. Zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Do dużej miski dodaj jajka oraz szklankę cukru. Ubij na puszystą, jasną pianę, potrwa to około 5 minut.

Do ubitych jajek z cukrem dodawaj partiami olej i miksuj dalej.

Dodawaj po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem.

Na koniec dodaj do masy startą marchew oraz posiekane orzechy włoskie.

Formę do pieczenia wyłóż papierem, wylej ciasto i piecz 40 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto możesz upiec w okrągłej formie o średnicy 24 cm.

Kiedy ciasto będzie się piekło przygotuj masę. Śmietankę przelej do miski, dodaj 3 łyżki cukru i stopniowo zwiększając obroty miksera ubij na puszystą pianę. Na koniec dodawaj po łyżce sera mascarpone i miksuj aż uzyskasz puszystą, gładką masę.

Ciasto ostudź (musi być całkowicie wystudzone, jeśli nie masa się roztopi). Przetnij je na dwie lub trzy części. Podziel masę i posmaruj nią blaty. Wierzch ciasta również posmaruj masą.

Jak oceniasz przepis na ciasto marchewkowe z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta marchewkowego z mascarpone

Ciasto marchewkowe to wypiek, który osiągnął szczyt popularności w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej. Następnie dotarł do Stanów Zjednoczonych gdzie podbił serca mieszkańców Ameryki i szybko pojawiło się w wielu restauracjach. Ciasto z marchewki daje wiele możliwości eksperymentowania z przepisem. Poprzez różne dodatki uzyskasz wiele odmiennych wersji smakowych.

Przepis na ciasto marchewkowe z mascarpone jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Wykonując je

z orzechami dodasz nie tylko wiele smaku ale również zwiększysz w diecie zawartość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, które są niezbędne w profilaktyce chorób układu krążenia. Oprócz tego posiadają witaminy E i K, które pozytywnie wpływają na wzrok, odporność czy wygląd skóry. Orzechy warto włączyć również ze względu na występowanie w nich przeciwutleniaczy, związków, które mają zdolność wymiatania wolnych rodników, a tym samym spowalniają procesy starzenia się. Do ciasta z marchewką możesz dodać także wiórki kokosowe. Te dobrej jakości będą cennym źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B, pozytywnie wpływając na wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Dzięki zawartości magnezu i potasu przyczynią się regulowania pracy układu nerwowego. Oprócz wymienionych związków mineralnych, wiórki kokosowe będą źródłem cynku, wapnia, sodu i fosforu, składników, które są niezbędne w utrzymaniu mocnych kości i zębów. Jednak przejdźmy do samej marchwi, która również jest skarbnicą związków odżywczych. Swój wyjątkowy, pomarańczowy kolor zawdzięcza karotenoidom, które oprócz tego, że są barwnikami, są także silnymi przeciwutleniaczami. W marchwi występują witaminy z grupy B, witamina E i K oraz związki mineralne.

Masa do ciasta marchewkowego może być wykonana z serkiem mascarpone i masła lub bitej śmietany. Ciasto przekładane z kremem możesz również przygotować w okrągłej formie do pieczenia. Uzyskasz wówczas tort marchewkowy, który będzie wyjątkowy i niepowtarzalny. Pyszne ciasto marchewkowe sprawdzi się na każdą rodzinną uroczystość, spotkanie ze znajomymi lub jako dodatek do niedzielnej, popołudniowej herbaty.

Alergeny w cieście marchewkowym z mascarpone

Lista alergenów dla ciasta marchewkowego z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Wartości odżywcze ciasta marchewkowego z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
357.23
571.57
Białko (g)
3.93
6.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
25.60
40.96
Węglowodany przyswajalne (g)
24.73
39.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.87
1.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
26.63
42.61
Tłuszcze nasycone (g)
13.81
22.09
Tłuszcze nienasycone (g)
12.82
20.52
Cholesterol (mg)
50.46
80.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
44.26
70.81
Wapń (mg)
48.14
77.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.39
2.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta marchewkowego z mascarpone 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta marchewkowego z mascarpone

Koszt składników
44.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
260 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 260 g
Marchewka
250 g
5,5 średniej marchwi po obraniu
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
200 g
szklanka + 3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Olej rzepakowy
200 ml
4/5 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Orzechy włoskie
60 g
dwie garści
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Proszek do pieczenia
6 g
łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 6 g
Soda oczyszczona
5 g
łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
dwa małe opakowania
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Mascarpone
250 g
jedno opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Koszt składników
44.40