Ciasto marchewkowe z jabłkami

Opublikowano: 26.09.2022 r.
Masz mąkę pszenną, marchewkę, jabłka, orzechy włoskie i cynamon. To wszystko połączy się w pysznym cieście marchewkowym z jabłkami. Dodaj olej rzepakowy, cukier i jajka, a całość urozmaicą rodzynki i proszek do pieczenia. To idealne połączenie składników na wilgotne i aromatyczne ciasto, które zadowoli każde podniebienie.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 400 g (2 szklanki)
 - Marchewka - 300 g
 - Cukier - 250 g (1 szklanka)
 - Orzechy włoskie - 60 g (1/2 szklanki)
 - Rodzynki - 60 g (1/4 szklanki)
 - Olej rzepakowy - 190 ml (3/4 szklanki)
 - Jajko - 4 szt.
 - Jabłko - 300 g
 - Proszek do pieczenia - 10 g (1 łyżeczka)
 - Cynamon - 10 g (1 łyżeczka)
 - Soda oczyszczona - 5 g (1/2 łyżeczki)
 
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, foremka keksówka, miska
 
Przepis krok po kroku
- Marchewki i jabłka obierz ze skóry i zetrzyj na tarce.
 - Do miski przesiej mąkę, wsyp sodę i proszek, cynamon.
 - Białka jaj ubij na sztywną pianę. Dodaj stopniowo cukier i żółtka.
 - Do masy wsyp mąkę, wlej olej, dodaj marchew i jabłka oraz posiekane orzechy/ bakalie.
 - Wlej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
 - Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
 
Komentarz dietetyka
Upieczone ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
~ Oliwia Gawron, dietetyk