Ciasto marchewkowe z białą czekoladą
- Czekolada biała - 2 tabliczki (2 sztuki) (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 i 1/2 szklanki (335 g)
- Marchewka - 3 szklanki startej marchewki (300 g)
- Jajko - 4 jajka rozmiar M (4 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
- Sól - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Olej rzepakowy - 3/4 szklanki oleju (160 ml)
- Bułka tarta - 3 łyżki (30 g)
- Masło - 2 łyżeczki (14 g)
Przepis na ciasto marchewkowe z białą czekoladą krok po kroku
Marchew opłucz, obierz i zetrzyj na tace na drobnych oczkach.
Do miski daj przesianą mąkę, 1 łyżeczkę przyprawy korzennej, sól, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Jajka wbij do miski i dodaj cukier, następnie ubij na sztywną masę. Dodaj olej i dalej miksuj. Następnie wsyp wymieszane suche produkty i wymieszaj wszystko za pomocą szpatułki. Na koniec dodaj startą marchewkę i jeszcze raz wymieszaj.
Blaszkę wysmaruj masłem i obtocz w bułce tartej, następnie przelej tam gotową masę.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 50 min.
Do małego garnka wlej wodę i zagotuj. Na górze połóż metalową miseczkę i wrzuć kawałki czekolady. Często mieszaj, aż czekolada się roztopi.
Gotowe ciasto (przestudzone) polej ciepłą czekoladą.
-
Ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Placek z marchewką
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Fit ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Tort marchewkowy
-
Ciasto wegańskie
-
Klasyczne ciasto marchewkowe
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Ciasto marchewkowe z orzechami
-
Wege ciasto marchewkowe
-
Placek marchewkowy
-
Marchewkowiec
-
Marchwiak
-
Ciasto marchewkowe bez cukru
-
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
-
Ciasta marchewkowe
Więcej informacji na temat ciasta marchewkowego z białą czekoladą
Ciasto marchewkowe z białą czekoladą to bardzo smaczny deser. Wbrew pozorom w tym cieście nie wyczuwa się marchewki. Nadaje się zarówno do porannej kawy, jak i szklanki mleka wieczorem. Smakuje dzieciom i dorosłym.
Ten przepis na ciasto marchewkowe z polewą możesz dowolnie zmodyfikować. Przyprawę korzenną możesz zamienić na cynamon, a wierzch ciasta ozdobić orzechami lub wiórkami kokosowymi. Upieczone ciasto możesz podzielić na dwie części i dolną warstwę posmarować powidłami śliwkowymi lub specjalnie przygotowaną masą. Posiekane orzechy i kawałki owoców (np. ananasa, jabłka) oraz wiórki kokosowe możesz też dodać do przygotowywanego ciasta (surowej masy).
Wykorzystując składniki z tego przepisu, możesz zrobić tort marchewkowy. Jednak zamiast polewy czekoladowej potrzebujesz odpowiedni krem do połączenia poszczególnych warstw. Dodatkowo możesz też pokusić się na wysmarowanie boków ciasta, ale wtedy pamiętaj o tym, żeby przygotować więcej kremu.
Aby przygotować krem, śmietankę 30% należy ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem, a potem delikatnie wymieszanej z roztartym serkiem mascarpone. Na koniec warto dodać do kremu opakowanie cukru wanilinowego. Odpowiednim dodatkiem będzie również ekstrakt waniliowy. Innym rozwiązaniem jest krem zrobiony z mascarpone, cukru pudru i masła. Zamiast serka mascarpone możesz użyć serka Philadelphia.
Polewa z białej czekolady jest prosta do przygotowania. Wystarczy rozpuścić rozdrobnioną czekoladę w kąpieli wodnej i polać ją po wystudzonym cieście. Można też dodać do rozpuszczonej czekolady serek mascarpone i całość dobrze wymieszać, a następnie rozprowadzić po wierzchu ciasta. Jeżeli zdecydujesz się na dodanie śmietany zamiast serka, to polewa z czekolady zrobi się bardziej płynna i może skapywać po cieście.
Ciasto marchewkowe z kremem lub polewą z białej czekolady jest proste do przygotowania. To ciasto zdecydowanie zbyt rzadko spotyka się na naszych stołach. Jeśli przygotujesz ten przepis, możesz być pewien, że zaintrygujesz nim swoich gości, a to pyszne i puszyste ciasto szybko zniknie z talerzy. Warto zachować sobie ten przepis, bo niebawem znowu może okazać się potrzebny.
Alergeny w cieście marchewkowym z białą czekoladą
Lista alergenów dla ciasta marchewkowego z białą czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada biała
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta marchewkowego z białą czekoladą
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.