Ciasto marchewkowe z ananasem
- Marchewka - 4 średnie marchwie (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1,5 szklanki (200 g)
- Cukier - 4/5 szklanki lub 15 łyżek (150 g)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (125 ml)
- Soda oczyszczona - łyżeczka (4 g)
- Proszek do pieczenia - łyżeczka (5 g)
- Wiórki kokosowe - pół szklanki (45 g)
- Ananas w puszce - 3 plasterki (90 g)
- Orzechy włoskie - garść (30 g)
Przepis na ciasto marchewkowe z ananasem krok po kroku
Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Jajka ubij z cukrem na puszystą jasną masę, przez około 5-7 minut. Następnie w 3 lub 4 partiach, cały czas miksując, dodaj olej.
Do masy jajecznej dodaj łyżeczkę cynamonu, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, marchew oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie wymieszaj.
Orzechy i ananasa drobno posiekaj i dodaj do ciasta.
W 6 partiach do ciasta dodaj mąkę, każdą dokładnie mieszając. Dodawanie stopniowo mąki zapobiega powstawaniu grudek.
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.
Ciasto piecz 60 minut w 180 stopniach.
-
Ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Placek z marchewką
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Fit ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Tort marchewkowy
-
Ciasto wegańskie
-
Klasyczne ciasto marchewkowe
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Ciasto marchewkowe z orzechami
-
Wege ciasto marchewkowe
-
Placek marchewkowy
-
Marchewkowiec
-
Marchwiak
-
Ciasto marchewkowe bez cukru
-
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
-
Ciasta marchewkowe
Więcej informacji na temat ciasta marchewkowego z ananasem
Ciasto marchewkowe to wypiek, który osiągnął szczyt popularności w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej. Następnie dotarł do Stanów Zjednoczonych gdzie podbił serca mieszkańców Ameryki i szybko pojawiło się w wielu restauracjach. Ciasto z marchewki daje wiele możliwości eksperymentowania z przepisem. Poprzez różne dodatki uzyskasz wiele odmiennych wersji smakowych.
Kolejna propozycja to ciasto marchewkowe z ananasem, z orzechami i wiórkami kokosowymi. Nuta tropikalnych smaków alla pina colada sprawia, że ciasto będzie idealnym, wakacyjnym deserem. Podanie go z kremem, z mascarpone lub kremowego serka, doda ciastu dodatkowego orzeźwienia. Ciasto możesz wykonać również jako babeczki marchewkowe z ananasem i wiórkami kokosowymi z kremem kokosowym. Będą wtedy pyszną, słodką przekąską na spotkanie ze znajomymi. Jeśli w gronie osób znajdować się będą jedynie osoby dorosłe, krem możesz wzbogacić o odrobinę likieru kokosowego, białego rumu lub whisky.
Oprócz walorów smakowych ciasto posiada również walory zdrowotne. Z wykorzystaniem orzechów, dodasz nie tylko wiele smaku ale również zwiększysz w diecie zawartość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, które są niezbędne w profilaktyce chorób układu krążenia. Oprócz tego posiadają witaminy E i K, które pozytywnie wpływają na wzrok, odporność czy wygląd skóry. Orzechy warto włączyć również ze względu na występowanie w nich przeciwutleniaczy, związków, które mają zdolność wymiatania wolnych rodników, a tym samym spowalniają procesy starzenia się. Wiórki kokosowe, te dobrej jakości będą cennym źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B, pozytywnie wpływając na wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Dzięki zawartości magnezu i potasu przyczynią się regulowania pracy układu nerwowego. Oprócz wymienionych związków mineralnych, wiórki kokosowe będą źródłem cynku, wapnia, sodu i fosforu, składników, które są niezbędne w utrzymaniu mocnych kości i zębów. Jednak przejdźmy do samej marchwi, która również jest skarbnicą związków odżywczych. Swój wyjątkowy, pomarańczowy kolor zawdzięcza karotenoidom, które oprócz tego, że są barwnikami, są także silnymi przeciwutleniaczami. W marchwi występują witaminy z grupy B, witamina E i K oraz liczne związki mineralne.
Marchewkowiec z ananasem to świetny przepis jeśli szukasz nowych smaków swojego ulubionego ciasta marchewkowego.
Alergeny w cieście marchewkowym z ananasem
Lista alergenów dla ciasta marchewkowego z ananasem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze ciasta marchewkowego z ananasem
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.