Ciasto marchewkowe fit
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 3/4 szklanki (80 g)
- Marchewka - 2 średnie marchewki (90 g)
- Miód - 2,5 łyżek (63 g)
- Jajko (2 szt.)
- Orzechy włoskie - garść (30 g)
- Olej kokosowy - 1/4 szklanki (63 ml)
- Proszek do pieczenia - pół łyżeczki (2 g)
- Soda oczyszczona - pół łyżeczki (3 g)
Przepis na ciasto marchewkowe fit krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni a formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Marchew umyj, usuń końce, obierz i zetrzyj na trace o małych oczkach.
W dużej misce ubij jajka na puszystą jasną pianę. Dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, 1/4 łyżeczki imbiru i pół łyżeczki cynamonu.
Ubijając jeszcze jajka dodaj miód i roztopiony olej kokosowy.
Do masy jajecznej dodaj startą marchew, wymieszaj szpatułką i dodawaj porcjami mąkę. Na koniec dodaj posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj.
Piecz około 45 minut aż ciasto będzie rumiane.
Do ciasta możesz przygotować polewę, którą znajdziesz w naszych przepisach.
-
Ciasto marchewkowe
-
Placek z marchewką
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Fit ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Tort marchewkowy
-
Ciasto wegańskie
-
Klasyczne ciasto marchewkowe
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Ciasto marchewkowe z orzechami
-
Wege ciasto marchewkowe
-
Placek marchewkowy
-
Marchewkowiec
-
Marchwiak
-
Ciasto marchewkowe bez cukru
-
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
-
Dietetyczne ciasto marchewkowe
-
Ciasta marchewkowe
Więcej informacji na temat ciasta marchewkowego fit
Ciasto marchewkowe to wypiek, który osiągnął szczyt popularności w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej. Następnie dotarł do Stanów Zjednoczonych gdzie podbił serca mieszkańców stanów i szybko pojawiło się w wielu restauracjach. Ciasto z marchewki daje wiele możliwości eksperymentowania z przepisem. Poprzez różne dodatki uzyskasz wiele odmiennych wersji smakowych.
Ciasto marchewkowe fit to proste i dietetyczne ciasto, które z powodzeniem wykonasz z mąki pełnoziarnistej lub z płatkami owsianymi zwiększając jego wartość odżywczą. Dodając różne orzechy, w diecie zwiększysz zawartość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, które są niezbędne w profilaktyce chorób układu krążenia. Oprócz tego posiadają witaminy E i K, które pozytywnie wpływają na wzrok, odporność czy wygląd skóry. Orzechy warto włączyć również ze względu na występowanie w nich przeciwutleniaczy, związków, które mają zdolność wymiatania wolnych rodników, a tym samym spowalniają procesy starzenia się. Do ciasta z marchewką możesz dodać także wiórki kokosowe. Te dobrej jakości będą cennym źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B, pozytywnie wpływając na wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Dzięki zawartości magnezu i potasu przyczynią się regulowania pracy układu nerwowego. Oprócz wymienionych związków mineralnych, wiórki kokosowe będą źródłem cynku, wapnia, sodu i fosforu, składników, które są niezbędne w utrzymaniu mocnych kości i zębów. Jednak przejdźmy do samej marchwi, która również jest skarbnicą związków odżywczych. Swój wyjątkowy, pomarańczowy kolor zawdzięcza karotenoidom, które oprócz tego, że są barwnikami, są także silnymi przeciwutleniaczami. W marchwi występują witaminy z grupy B, witamina E i K oraz związki mineralne. Ciasto z marchewką w naszej wersji jest zdrowe i niskokaloryczne. Jedna porcja ciasta to około 114 kcal.
Prosty przepis na dietetyczne ciasto marchewkowe z płatkami owsianymi i z orzechami sprawi, że chętnie wymienisz mniej zdrowe przekąski na fit ciasto marchewkowe.
Alergeny w cieście marchewkowemu fit
Lista alergenów dla ciasta marchewkowego fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciasta marchewkowego fit
Energia i białka
(65g)
Węglowodany
(65g)
Tłuszcze
(65g)
Witaminy
(65g)
Składniki mineralne
(65g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.