Ciasto marchewkowe bez cukru
- Marchewka - 3 średnie sztuki (135 g)
- Olej kokosowy - 5 łyżek (60 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Banan - 3 średnie banany (300 g)
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 2 szklanki i 8 łyżek (250 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 3 niepełne łyżki (40 g)
- Orzechy włoskie - dwie garści (60 g)
- Proszek do pieczenia - łyżeczka (4 g)
- Soda oczyszczona - niepełna łyżeczka (4 g)
Przepis na ciasto marchewkowe bez cukru krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni a formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Marchew umyj, usuń końce, obierz i zetrzyj na trace o małych oczkach.
W dużej misce ubij jajka na puszystą, jasną pianę. Dodaj marchewkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, pół łyżeczki cynamonu oraz ksylitol.
Roztop olej kokosowy i dodaj do masy jajecznej cały czas mieszając.
Banany obierz ze skórki, miąższ rozgnieć widelcem na gładko, dodaj je do masy jajecznej.
Partiami dodawaj mąkę owsianą, mieszaj do póki nie powstanie gładka masa. Na koniec dodaj posiekane orzechy włoskie.
Ciasto piecz około 60 minut aż będzie złociste a patyczek będzie suchy.
-
Ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Placek z marchewką
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Fit ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Tort marchewkowy
-
Ciasto wegańskie
-
Klasyczne ciasto marchewkowe
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Ciasto marchewkowe z orzechami
-
Wege ciasto marchewkowe
-
Placek marchewkowy
-
Marchewkowiec
-
Marchwiak
-
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
-
Dietetyczne ciasto marchewkowe
-
Ciasta marchewkowe
Więcej informacji na temat ciasta marchewkowego bez cukru
Ciasto marchewkowe to wypiek, który osiągnął szczyt popularności w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej. Następnie dotarł do Stanów Zjednoczonych gdzie podbił serca mieszkańców Ameryki i szybko pojawiło się w wielu restauracjach. Ciasto z marchewki daje wiele możliwości eksperymentowania z przepisem. Poprzez różne dodatki uzyskasz wiele odmiennych wersji smakowych.
Ciasto marchewkowe bez cukru to pyszna alternatywa dla klasycznego wypieku. Takie ciasto jest idealnie sprawdzi się dla dzieci, aby nauczyć je zdrowych nawyków żywieniowych. Przepis na nie jest łatwy w przygotowaniu, możesz je przygotować z pomocą dzieci. Wykonane jest z olejem kokosowym zamiast zwykłego oleju, z bananem i z ksyliotelm zamiast cukru. Możesz również wykorzystać daktyle (ciasto z daktylami smakuje super!) lub zrezygnować z owoców i użyć jedynie ksylitolu. Ciasto wykonane jest bez mąki pszennej, dzięki temu jest bezglutenowe ponieważ wykorzystujesz płatki owsiane lub pełnoziarnistą mąkę owsianą. Płatki owsiane lub mąkę owsianą możesz zastąpić innymi rodzajami mąki. Będzie świetnie smakować jeśli wykonasz je z mąki orkiszowej. Jest ona w smaku bardzo podobna do zwykłej mąki pszennej, ponieważ orkisz to również pszenica, jednak jest dużo zdrowsza.
Fit tort marchewkowy bez cukru to zdrowe ciasto, które możesz dowolnie modyfikować, a tym samym wzbogacać jego wartość odżywczą. Wykonując je z orzechami dodasz nie tylko wiele smaku ale również zwiększysz w diecie zawartość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, które są niezbędne w profilaktyce chorób układu krążenia. Oprócz tego posiadają witaminy E i K, które pozytywnie wpływają na wzrok, odporność czy wygląd skóry. Orzechy warto włączyć również ze względu na występowanie w nich przeciwutleniaczy, związków, które mają zdolność wymiatania wolnych rodników, a tym samym spowalniają procesy starzenia się. Do ciasta z marchewką możesz dodać także wiórki kokosowe. Te dobrej jakości będą cennym źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B, pozytywnie wpływając na wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Dzięki zawartości magnezu i potasu przyczynią się regulowania pracy układu nerwowego. Oprócz wymienionych związków mineralnych, wiórki kokosowe będą źródłem cynku, wapnia, sodu i fosforu, składników, które są niezbędne w utrzymaniu mocnych kości i zębów. Jednak przejdźmy do samej marchwi, która również jest skarbnicą związków odżywczych. Swój wyjątkowy, pomarańczowy kolor zawdzięcza karotenoidom, które oprócz tego, że są barwnikami, są także silnymi przeciwutleniaczami. W marchwi występują witaminy z grupy B, witamina E i K oraz liczne związki mineralne.
Ciasto marchewkowe bez cukru to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Słodkie, naturalne zamienniki białego cukru, sprawią, że nie poczujesz różnicy w smaku. Zrób raz, a wykonasz mały krok ku wielkiej zmianie nawyków żywieniowych.
Alergeny w cieście marchewkowym bez cukru
Lista alergenów dla ciasta marchewkowego bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciasta marchewkowego bez cukru
Energia i białka
(55g)
Węglowodany
(55g)
Tłuszcze
(55g)
Witaminy
(55g)
Składniki mineralne
(55g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.