- Budyń (proszek) 80 g
- Cukier 100 g
- Mleko 2% 750 ml
- Masło 200 g
- Mąka pszenna typ 500 180 g
- Proszek do pieczenia 4 g
- Mak niebieski 200 g
- Jajko 5 szt.
- Cukier puder 80 g
Przepis na ciasto makowy król krok po kroku
Białka i żółtka jaj oddziel od siebie.
Białka przełóż do dużej miski, dodaj cukier puder i ubij na sztywną pianę.
Do masy dodawaj po 1 żółtku, cały czas mieszając.
Do piany przesiej mąki i proszek do pieczenia.
Do całości dodaj mak i delikatnie przemieszaj.
Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 30 minut.
500 ml mleka zagotuj w garnku z cukrem.
W 1 szklance mleka rozmieszaj proszek budyniowy.
Wlewaj powoli do mleka rozmieszany proszek budyniowy.
Całość cały czas mieszaj aż do zgęstnienia.
W misce ubij masło na gładką masę, powoli dodawaj do niego budyń i ubijaj do wymieszania.
Gotowe ciasto podziel na 2 blaty i przełóż je kremem.

-
Makowiec
-
Seromakowiec
-
Rogale marcińskie
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Tort makowy
-
Sernik z makiem
-
Makiełki
-
Drożdżówki z makiem
-
Mazurek kajmakowy
-
Makowa panienka
-
Rolada makowa
-
Makowiec z jabłkami
-
Makowiec z jabłkiem
-
Mrowisko ciasto
-
Ciasto z makiem
Informacje dietetyczne - ciasto makowy król
Wartości odżywcze ciasta makowy król
To ciasto, które zawiera sporo cukru, więc nie powinno gościć w diecie zbyt często.
Energia i białka
(184g)
Węglowodany
(184g)
Tłuszcze
(184g)
Witaminy
(184g)
Składniki mineralne
(184g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście makowy król
Lista alergenów dla ciasta makowy król przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Więcej informacji na temat ciasta makowy król
Ciasto makowy król to pyszny deser, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostych deserów. Ten makowy placek z pysznym kremem sprawdzi się na święta.
Przepis na ciasto makowy król to doskonały pomysł na wszelkiego rodzaju uroczystości. To najlepsze ciasto z dodatkiem maku. Jest tak pyszne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To dobre rozwiązanie na naprawdę tani, choć efektowny wypiek. Nie potrzebna jest również do niego masa makowa, która często zawiera naprawdę sporo dodanego cukru, a także konserwantów.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto makowy król, by było smaczne i łatwe, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Wszystkie składniki bez problemu znajdziesz w swoim domu lub w każdym większym sklepie. To placek prosty, ale naprawdę ciekawy. To dobre rozwiązanie na co dzień i od święta. To wypiek, który wspaniale prezentuje się na stole i zachwyca wszystkich swoim wyglądem, choć jego przygotowanie jest niezwykle proste i zajmuje tylko kilka chwil. Będzie idealnym wyborem do popołudniowej kawy. By go przygotować potrzeba tylko kilka prostych składników, dlatego jest on naprawdę tani. Wszystkie produkty można spokojnie znaleźć w każdym sklepie, a w większości, nawet w domowej spiżarni. Bazą tego ciasta jest mąka i jajka, dlatego najlepiej wybierać takie o wyjątkowej jakości, bo to one budują smak tego wypieku. W tym wypadku najlepiej sprawdza się mąka pszenna o niższym typie, idealne będą 450 czy 500. W tym wypadku nie jest dobrze korzystać z mąki pełnoziarnistej, gdyż negatywnie wpłynie ona na końcowy smak produktu. Jednak dzięki wyborze mąki delikatnej, to ciasto sprawdzi się również na diecie lekkostrawnej. Dobrze dodać do niej jajka ekologiczny, najlepiej z wolnego wybiegu lub wiejskie, dzięki czemu ten deser będzie naprawdę wspaniały. Wiele osób obawia się przygotowania biszkoptu, ze względu na jego pozorną trudność. Ten z przepisu jest niezwykle prosty, a jego wykonanie zajmuje tylko kilka minut, dodatkowo wszystko zostało dokładnie opisane — krok po kroku.
Szacunkowy koszt przygotowania ciasta makowy król
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023