Ciasto makowy król

Opublikowano: 15.08.2022 r., 7:12 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto makowy król podane na talerzyku z orzechami.
Ciasto makowy król
Ciasto makowy król to pyszny deser, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostych deserów. Ten makowy placek z pysznym kremem sprawdzi się na święta.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
483 kcal
Kcal w porcji
184 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Budyń (proszek) (80 g)
  • Cukier (100 g)
  • Mleko 2% (750 ml)
  • Masło (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (180 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Mak niebieski (200 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier puder (80 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm

Przepis na ciasto makowy król krok po kroku

Białka i żółtka jaj oddziel od siebie.

Białka przełóż do dużej miski, dodaj cukier puder i ubij na sztywną pianę.

Do masy dodawaj po 1 żółtku, cały czas mieszając.

Do piany przesiej mąki i proszek do pieczenia.

Do całości dodaj mak i delikatnie przemieszaj.

Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 30 minut.

500 ml mleka zagotuj w garnku z cukrem.

W 1 szklance mleka rozmieszaj proszek budyniowy.

Wlewaj powoli do mleka rozmieszany proszek budyniowy.

Całość cały czas mieszaj aż do zgęstnienia.

W misce ubij masło na gładką masę, powoli dodawaj do niego budyń i ubijaj do wymieszania.

Gotowe ciasto podziel na 2 blaty i przełóż je kremem.

Jak oceniasz przepis na ciasto makowy król
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta makowy król

Ciasto makowy król to pyszny deser, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostych deserów. Ten makowy placek z pysznym kremem sprawdzi się na święta.

Przepis na ciasto makowy król to doskonały pomysł na wszelkiego rodzaju uroczystości. To najlepsze ciasto z dodatkiem maku. Jest tak pyszne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To dobre rozwiązanie na naprawdę tani, choć efektowny wypiek. Nie potrzebna jest również do niego masa makowa, która często zawiera naprawdę sporo dodanego cukru, a także konserwantów.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto makowy król, by było smaczne i łatwe, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Wszystkie składniki bez problemu znajdziesz w swoim domu lub w każdym większym sklepie. To placek prosty, ale naprawdę ciekawy. To dobre rozwiązanie na co dzień i od święta. To wypiek, który wspaniale prezentuje się na stole i zachwyca wszystkich swoim wyglądem, choć jego przygotowanie jest niezwykle proste i zajmuje tylko kilka chwil. Będzie idealnym wyborem do popołudniowej kawy. By go przygotować potrzeba tylko kilka prostych składników, dlatego jest on naprawdę tani. Wszystkie produkty można spokojnie znaleźć w każdym sklepie, a w większości, nawet w domowej spiżarni. Bazą tego ciasta jest mąka i jajka, dlatego najlepiej wybierać takie o wyjątkowej jakości, bo to one budują smak tego wypieku. W tym wypadku najlepiej sprawdza się mąka pszenna o niższym typie, idealne będą 450 czy 500. W tym wypadku nie jest dobrze korzystać z mąki pełnoziarnistej, gdyż negatywnie wpłynie ona na końcowy smak produktu. Jednak dzięki wyborze mąki delikatnej, to ciasto sprawdzi się również na diecie lekkostrawnej. Dobrze dodać do niej jajka ekologiczny, najlepiej z wolnego wybiegu lub wiejskie, dzięki czemu ten deser będzie naprawdę wspaniały. Wiele osób obawia się przygotowania biszkoptu, ze względu na jego pozorną trudność. Ten z przepisu jest niezwykle prosty, a jego wykonanie zajmuje tylko kilka minut, dodatkowo wszystko zostało dokładnie opisane — krok po kroku.

Alergeny w cieście makowy król

Lista alergenów dla ciasta makowy król przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta makowy król

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, które zawiera sporo cukru, więc nie powinno gościć w diecie zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(184g)
Energia (kcal)
262.65
483.28
Białko (g)
6.60
12.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(184g)
Węglowodany (g)
25.80
47.48
Węglowodany przyswajalne (g)
23.69
43.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.12
3.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(184g)
Tłuszcz (g)
15.49
28.49
Tłuszcze nasycone (g)
7.95
14.62
Tłuszcze nienasycone (g)
7.54
13.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.84
7.07
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.70
6.80
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
80.95
148.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(184g)
Witamina A (µg (mcg))
130.04
239.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.20
0.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.74
1.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.60
1.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
128.65
236.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.39
Ryboflawina (mg)
0.18
0.34
Niacyna (mg)
0.79
1.45
Foliany (µg (mcg))
31.02
57.08
Beta karoten (µg (mcg))
18.11
33.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(184g)
Sód (mg)
67.36
123.95
Potas (mg)
198.51
365.26
Wapń (mg)
226.87
417.45
Fosfor (mg)
192.86
354.86
Magnez (mg)
47.45
87.30
Żelazo (mg)
1.86
3.43
Cynk (mg)
1.32
2.43
Miedź (mg)
0.21
0.38
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta makowy król 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta makowy król

Koszt składników
29.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Budyń (proszek)
80 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mleko 2%
750 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
180 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 180 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Mak niebieski
200 g
6.30
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.30
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier puder
80 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Koszt składników
29.90