Przepis na ciasto makowe z kremem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
śmietan-fix
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Białka i żółtka jaj oddziel od siebie.

Białka przełóż do dużej miski, dodaj cukier i ubij na sztywną pianę.

Do masy dodawaj po 1 żółtku, cały czas mieszając.

Do piany przesiej mąki i proszek do pieczenia.

Do całości dodaj mak i delikatnie przemieszaj.

Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 30 minut.

Śmietanę wlej do miski i ubij na sztywno.

Do śmietany dodaj serek i cukier puder. Całość ubijaj dokładnie.

Gotowe ciasto podziel na 2 blaty i przełóż je kremem.

Ciasto makowe z kremem podane na eleganckim talerzyku.
ciasto makowe z kremem
Koszt przygotowania dania
29.17 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
530 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
87

Ciasto makowe z kremem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście makowym z kremem

Ciasto makowe z kremem jest pysznym sposobem na ciekawy i bardzo elegancki deser. To wypiek, który wspaniale prezentuje się na stole i zachwyca wszystkich swoim wyglądem, choć jego przygotowanie jest niezwykle proste i zajmuje tylko kilka chwil. Świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Będzie idealnym wyborem do popołudniowej kawy.

Przepis na ciasto makowe z kremem jest niezwykle prosty, całość zajmuje tylko kilka chwil. By go przygotować potrzeba tylko kilka prostych składników, dlatego jest on naprawdę tani. Wszystkie produkty można spokojnie znaleźć w każdym sklepie, a w większości, nawet w domowej spiżarni. Bazą tego ciasta jest mąka i jajka, dlatego najlepiej wybierać takie o wyjątkowej jakości, bo to one budują smak tego wypieku. W tym wypadku najlepiej sprawdza się mąka pszenna o niższym typie, idealne będą 450 czy 500. W tym wypadku nie jest dobrze korzystać z mąki pełnoziarnistej, gdyż negatywnie wpłynie ona na końcowy smak produktu. Jednak dzięki wyborze mąki delikatnej, to ciasto sprawdzi się również na diecie lekkostrawnej. Dobrze dodać do niej jajka ekologiczny, najlepiej z wolnego wybiegu lub wiejskie, dzięki czemu ten deser będzie naprawdę wspaniały. Wiele osób obawia się przygotowania biszkoptu, ze względu na jego pozorną trudność. Ten z przepisu jest niezwykle prosty, a jego wykonanie zajmuje tylko kilka minut, dodatkowo wszystko zostało dokładnie opisane - krok po kroku. Dlatego ten placek świetnie sprawdzi się również dla początkujących cukierników. To idealny pomysł na mini torcik, który pięknie się prezentuje, a przy okazji można go zrobić bardzo łatwo.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto makowe z kremem, który nie tylko będzie łatwy, ale również oczaruje wszystkich, to ten z przepisu będzie strzałem w dziesiątkę. Choć to bardzo podstawowy śmietankowy krem do ciasta, to tworzy pyszne połączenie z biszkoptem. To dobre rozwiązanie na naprawdę tani, choć efektowny wypiek. Nie potrzebna jest również do niego masa makowa, która często zawiera naprawdę sporo dodanego cukru, a także konserwantów.

Wartości odżywcze ciasta makowego z kremem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(153g)
Energia (kalorie)
347.02 kcal
530.94 kcal
Białko
7.60 g
11.62 g

Węglowodany w cieście makowym z kremem

Na 100g
Na porcję
(153g)
Węglowodany
23.44 g
35.87 g
Węglowodany przyswajalne
20.94 g
32.03 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.51 g
3.84 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(153g)
Tłuszcz
24.87 g
38.04 g
Tłuszcze nasycone
19.45 g
29.75 g
Tłuszcze nienasycone
5.42 g
8.29 g
Cholesterol
103.14 mg
157.81 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto makowe z kremem

Na 100g
Na porcję
(153g)
Witamina C
0.14 mg
0.22 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto makowe z kremem

Na 100g
Na porcję
(153g)
Sód
39.68 mg
60.71 mg
Wapń
250.67 mg
383.53 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
2.23 mg
3.41 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta makowego z kremem 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście makowym z kremem

Lista alergenów dla ciasta makowego z kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Cena przygotowania ciasta makowego z kremem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
180 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 180 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Mak niebieski
200 g
6.30
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.30
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
100 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
39.40
Jak oceniasz przepis na ciasto makowe z kremem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób