Ciasto makowe z kremem
- Mąka pszenna typ 500 (180 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Mak niebieski (200 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cukier - 1/2 szklanki (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% (250 g)
- Mascarpone (500 g)
- Cukier puder (50 g)
Przepis na ciasto makowe z kremem krok po kroku
Białka i żółtka jaj oddziel od siebie.
Białka przełóż do dużej miski, dodaj cukier i ubij na sztywną pianę.
Do masy dodawaj po 1 żółtku, cały czas mieszając.
Do piany przesiej mąki i proszek do pieczenia.
Do całości dodaj mak i delikatnie przemieszaj.
Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 30 minut.
Śmietanę wlej do miski i ubij na sztywno.
Do śmietany dodaj serek i cukier puder. Całość ubijaj dokładnie.
Gotowe ciasto podziel na 2 blaty i przełóż je kremem.
- Beza pavlova
- Tort bezowy
- Tort jednorożec
- Ciasto krówkowe
- Sernik na zimno z mascarpone mango
- Porzeczkowiec
- Tiramisu bez jajek
- Ciasto leśny mech
- Ciasto kinder bueno
- Tort pavlova
- Ciasto 3 bit z mascarpone
- Ciasto balladyna
- Ciasto z masą kajmakową
- Ciasto marchewkowe Thermomix
- Tort z mascarpone
- Ciasto z nutellą
- Ciasto marchewkowe z mascarpone
- Sernik dyniowy
- Ciasto z mascarpone
Więcej informacji na temat ciasta makowego z kremem
Ciasto makowe z kremem jest pysznym sposobem na ciekawy i bardzo elegancki deser. To wypiek, który wspaniale prezentuje się na stole i zachwyca wszystkich swoim wyglądem, choć jego przygotowanie jest niezwykle proste i zajmuje tylko kilka chwil. Świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Będzie idealnym wyborem do popołudniowej kawy.
Przepis na ciasto makowe z kremem jest niezwykle prosty, całość zajmuje tylko kilka chwil. By go przygotować potrzeba tylko kilka prostych składników, dlatego jest on naprawdę tani. Wszystkie produkty można spokojnie znaleźć w każdym sklepie, a w większości, nawet w domowej spiżarni. Bazą tego ciasta jest mąka i jajka, dlatego najlepiej wybierać takie o wyjątkowej jakości, bo to one budują smak tego wypieku. W tym wypadku najlepiej sprawdza się mąka pszenna o niższym typie, idealne będą 450 czy 500. W tym wypadku nie jest dobrze korzystać z mąki pełnoziarnistej, gdyż negatywnie wpłynie ona na końcowy smak produktu. Jednak dzięki wyborze mąki delikatnej, to ciasto sprawdzi się również na diecie lekkostrawnej. Dobrze dodać do niej jajka ekologiczny, najlepiej z wolnego wybiegu lub wiejskie, dzięki czemu ten deser będzie naprawdę wspaniały. Wiele osób obawia się przygotowania biszkoptu, ze względu na jego pozorną trudność. Ten z przepisu jest niezwykle prosty, a jego wykonanie zajmuje tylko kilka minut, dodatkowo wszystko zostało dokładnie opisane - krok po kroku. Dlatego ten placek świetnie sprawdzi się również dla początkujących cukierników. To idealny pomysł na mini torcik, który pięknie się prezentuje, a przy okazji można go zrobić bardzo łatwo.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto makowe z kremem, który nie tylko będzie łatwy, ale również oczaruje wszystkich, to ten z przepisu będzie strzałem w dziesiątkę. Choć to bardzo podstawowy śmietankowy krem do ciasta, to tworzy pyszne połączenie z biszkoptem. To dobre rozwiązanie na naprawdę tani, choć efektowny wypiek. Nie potrzebna jest również do niego masa makowa, która często zawiera naprawdę sporo dodanego cukru, a także konserwantów.
Alergeny w cieście makowym z kremem
Lista alergenów dla ciasta makowego z kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
Wartości odżywcze ciasta makowego z kremem
To ciasto, jak inne słodkości, nie powinno gościć na co dzień w menu ze względu na spory udział cukru prostego.
Energia i białka
(153g)
Węglowodany
(153g)
Tłuszcze
(153g)
Witaminy
(153g)
Składniki mineralne
(153g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.