Ciasto makowe z jabłkami

Opublikowano: 04.03.2022 r., 9:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makowe ciasto z jabłkami.
Ciasto makowe z jabłkami
Ciasto makowe z jabłkami to świetna propozycja na pyszne ciasto z owocami. Ciasto z makiem przypomną w smaku makowiec, lecz jest o wiele szybsze do zrobienia. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 60 min
594 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 niepełne szklanki (350 g)
  • Mak niebieski (200 g)
  • Orzechy włoskie (100 g)
  • Kandyzowana skórka z pomarańczy (100 g)
  • Rodzynki (100 g)
  • Jabłko - 2 duże sztuki (400 g)
  • Olej rzepakowy - pół szklanki (120 ml)
  • Proszek do pieczenia - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto makowe z jabłkami krok po kroku

Obierz jabłka ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Posiekaj orzechy włoskie.

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania gładkiej puszystej masy.

Do masy dodaj olej i wymieszaj.

Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników.

Dodaj mak, orzechy włoskie, rodzynki, skórkę z pomarańczy, cynamon oraz jabłka i wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto makowe z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta makowego z jabłkami

Ciasto makowe z jabłkami to dobry pomysł na alternatywę dla makowca, którą przygotujesz w niespełna 15 minut. Ciasto z makiem jest aromatyczne i pełne bakalii. Przepis na ciasto makowe z jabłkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, mak niebieski, orzechy włoskie, rodzynki, skórka z pomarańczy, jabłka, cynamon, cukier.

Jak zrobić ciasto makowe z jabłkami? Obierz jabłka ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Posiekaj orzechy włoskie. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania gładkiej puszystej masy. Do masy dodaj olej i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników. Dodaj mak, orzechy włoskie, rodzynki, skórkę z pomarańczy, cynamon oraz jabłka i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut.

Mak niebieski jest doskonałym źródłem wapnia. Zawiera także witaminy A, D i E oraz pierwiastki takie jak żelazo, mangan czy cynk. Wapń jest minerałem niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Jego niedobór powoduje powstawanie osteoporozy. Wapń jest także niezbędny do prawidłowego procesu krzepnięcia krwi oraz pracy układu mięśniowo-nerwowego. Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu.

Podsumowując ciasto makowe jest dobre jako deser podczas niedzielnego obiadu. Zamiast maku posłużyć Ci może także gotowa masa makowa z puszki. Jabłka pokrojone w kostkę zamienić można na jabłka tarte. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Ciasto można przygotować także na święta jako zamiennik makowca.

Alergeny w cieście makowym z jabłkami

Lista alergenów dla ciasta makowego z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Kandyzowana skórka z pomarańczy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta makowego z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto makowe z jabłkami to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Ciasto zawiera jednak dość dużą ilość cukrów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Ciasto nie jest odpowiednie dla diabetyków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
330.01
594.02
Białko (g)
7.28
13.11
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
41.12
74.02
Węglowodany przyswajalne (g)
37.68
67.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.45
6.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
16.32
29.37
Tłuszcze nasycone (g)
2.62
4.71
Tłuszcze nienasycone (g)
13.70
24.66
Cholesterol (mg)
44.97
80.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina B6 (mg)
0.12
0.21
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.56
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.32
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.51
2.72
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
50.65
91.17
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
38.13
68.63
Potas (mg)
378.36
681.04
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
248.42
447.16
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
281.94
507.49
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
58.39
105.11
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.82
5.08
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.43
2.57
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.34
0.60
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta makowego z jabłkami 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta makowego z jabłkami

Koszt składników
46.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
2 niepełne szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Mak niebieski
200 g
6.30
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.30
Za 200 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Kandyzowana skórka z pomarańczy
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jabłko
400 g
2 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.11
Za 400 g
Olej rzepakowy
120 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Proszek do pieczenia
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
46.90