Ciasto makowe z jabłkami
- Mąka pszenna typ 500 - 2 niepełne szklanki (350 g)
- Mak niebieski (200 g)
- Orzechy włoskie (100 g)
- Kandyzowana skórka z pomarańczy (100 g)
- Rodzynki (100 g)
- Jabłko - 2 duże sztuki (400 g)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (120 ml)
- Proszek do pieczenia - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Jajko (4 szt.)
Przepis na ciasto makowe z jabłkami krok po kroku
Obierz jabłka ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
Posiekaj orzechy włoskie.
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania gładkiej puszystej masy.
Do masy dodaj olej i wymieszaj.
Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników.
Dodaj mak, orzechy włoskie, rodzynki, skórkę z pomarańczy, cynamon oraz jabłka i wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.
-
Szarlotka
-
Ciasto z jabłkami
-
Tarta z jabłkiem
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka z bezą
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Ciasto salceson
-
Szarlotka z budyniem
-
Jabłecznik z bezą
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka królewska
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szybkie ciasto z jabłkami
Więcej informacji na temat ciasta makowego z jabłkami
Ciasto makowe z jabłkami to dobry pomysł na alternatywę dla makowca, którą przygotujesz w niespełna 15 minut. Ciasto z makiem jest aromatyczne i pełne bakalii. Przepis na ciasto makowe z jabłkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, mak niebieski, orzechy włoskie, rodzynki, skórka z pomarańczy, jabłka, cynamon, cukier.
Jak zrobić ciasto makowe z jabłkami? Obierz jabłka ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Posiekaj orzechy włoskie. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania gładkiej puszystej masy. Do masy dodaj olej i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników. Dodaj mak, orzechy włoskie, rodzynki, skórkę z pomarańczy, cynamon oraz jabłka i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut.
Mak niebieski jest doskonałym źródłem wapnia. Zawiera także witaminy A, D i E oraz pierwiastki takie jak żelazo, mangan czy cynk. Wapń jest minerałem niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Jego niedobór powoduje powstawanie osteoporozy. Wapń jest także niezbędny do prawidłowego procesu krzepnięcia krwi oraz pracy układu mięśniowo-nerwowego. Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu.
Podsumowując ciasto makowe jest dobre jako deser podczas niedzielnego obiadu. Zamiast maku posłużyć Ci może także gotowa masa makowa z puszki. Jabłka pokrojone w kostkę zamienić można na jabłka tarte. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Ciasto można przygotować także na święta jako zamiennik makowca.
Alergeny w cieście makowym z jabłkami
Lista alergenów dla ciasta makowego z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Kandyzowana skórka z pomarańczy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta makowego z jabłkami
Ciasto makowe z jabłkami to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Ciasto zawiera jednak dość dużą ilość cukrów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Ciasto nie jest odpowiednie dla diabetyków.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.