Ciasto lodowiec
- Masło (200 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Cukier (165 g)
- Mleko 2% (250 ml)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (40 g)
- Kakao 16% (proszek) (24 g)
- Biszkopty (150 g)
- Galaretka - 1 opakowanie (truskawkowa) (77 g)
- Truskawki (300 g)
Przepis na ciasto lodowiec krok po kroku
Zagotuj 400 ml wody.
Rozpuść w gorącej wodzie galaretkę. Odstaw do wystudzenia.
Zagotuj w garnku mleko.
Cukier, budyń oraz żółtka zmiksuj, a następnie dodaj do zagotowanego mleka. Ugotuj budyń. Wystudź.
Masło (miękkie) ubij mikserem wraz ze stopniowo dodawanym zimnym budyniem.
Masę budyniową z masłem podziel na pół.
Do jednej części dodaj kakao i zmiksuj. Do drugiej zaś - aromat cytrynowy. Także zmiksuj.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Na dnie ułóż biszkopty.
Wlej masę jasną, a następnie przykryj ją biszkoptami.
Jako kolejną warstwę wylej masę ciemną.
Na wierzchu ciasta wyłóż pokrojoną truskawkę.
Ciasto zalej tężejącą galaretką.
Odstaw ciasto na kilka godzin do stężenia.
Więcej informacji na temat ciasta lodowiec
Czy znasz ciasto lodowiec? Swojego czasu było bardzo popularnym ciastem na zimno bez pieczenia. Na biszkoptach, z owocami, pysznym kremem i galaretką. Przepis na ciasto lodowiec jest prosty. To doskonały pomysł na placek na każdą okazję. Ciasto lodowiec to deser, który będzie idealny dla dzieci. Dorośli także za nim przepadają. Najlepiej będzie, jak zrobisz ciasto lodowiec w sezonie truskawkowym. Wtedy placek będzie miał najwięcej smaku pochodzącego ze świeżych truskawek. Jasny krem ma cytrynowy smak, który super pasuje do owoców.
Ciasto lodowiec jest to pyszne ciasto z biszkoptami na zimno, które dla większości osób jest dobrze znane. Było bowiem często przygotowywane już w latach 90. Jest plackiem na biszkoptach i z owocami bez pieczenia. Jeżeli nie wiesz jak zrobić ciasto lodowiec, spróbuj tego przepisu. Wygląda wspaniale w przekroju. Składa się z biszkoptów, masy jasnej z cytrynowym smakiem, znów warstwą biszkoptów oraz masy ciemnej z kakao. Przepis na ciasto lodowiec kończy się galaretką i zdobieniem z owoców. Deser jest dobrym pomysłem na pyszne ciasto, które łatwo zrobić.
Pyszny pomysł na dobre ciasto bez pieczenia na zimno z owocami to ciasto lodowiec. Proste składniki i przepis – tak jak każdy lubi. Jak zrobić ciasto lodowiec? Należy zacząć od przygotowania galaretki. Trzeba ją rozpuścić w gorącej wodzie (niewrzącej). Galaretkę należy odstawić i wystudzić, aż stanie się zimna i tężejąca. Do przepisu na ciasto lodowiec, masło musi być miękkie. Wyjmij je minimum na 2 godziny wcześniej z lodówki. W międzyczasie zrób krem. Do garnka wlej mleko i zagotuj je. Żółtka zmiksuj z cukrem i proszkiem budyniowym i dodaj do zagotowanego mleka. Dokładnie szybko zamieszaj. Budyń także trzeba całkowicie wystudzić. Jak już budyń będzie zimny, zacznij ucierać go z miękkim masłem. Dodawaj do masła po łyżce zimnego budyniu i cały czas miksuj. Gotową masę podziel na dwie części. Do jednej połowy oddaj kakao, a do drugiej – aromat. Każdą część dokładnie zmiksuj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż jedną warstwę biszkoptów i zalej jasną masą. Przykryj ją drugą warstwą biszkoptów i wlej ciemną masę. Na wierzchu ułóż świeże truskawki i całość zalej zimną i już tężejącą galaretką. To bardzo ważne, by galaretka nie była płynna. Jeżeli będzie lejąca – cała galaretka może spłynąć na dno. Ciasto należy schłodzić.
*Zamiast truskawek, na wierzchu ciasta możesz zrobić zdobienie z owoców dowolnych. Najlepiej dobrać taki sam smak galaretki, jakie owoce dajesz do ciasta.
*Żeby masa jasna miała fajny aromat, dobre jest dodanie do niej ulubionego aromatu.
Alergeny w cieście lodowiec
Lista alergenów dla ciasta lodowiec przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
- Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
Wartości odżywcze ciasta lodowiec
Ciasto ma sporą ilość tłuszczu nasyconego. Przez między innymi masło i cukier, kaloryczność ciasta jest wysoka.
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy
(165g)
Składniki mineralne
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.