Przepis na ciasto lodowiec krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat cytrynowy
To będzie niezbędne
garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 22 cm

Zagotuj 400 ml wody.

Rozpuść w gorącej wodzie galaretkę. Odstaw do wystudzenia.

Zagotuj w garnku mleko.

Cukier, budyń oraz żółtka zmiksuj, a następnie dodaj do zagotowanego mleka. Ugotuj budyń. Wystudź.

Masło (miękkie) ubij mikserem wraz ze stopniowo dodawanym zimnym budyniem.

Masę budyniową z masłem podziel na pół.

Do jednej części dodaj kakao i zmiksuj. Do drugiej zaś - aromat cytrynowy. Także zmiksuj.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

Na dnie ułóż biszkopty.

Wlej masę jasną, a następnie przykryj ją biszkoptami.

Jako kolejną warstwę wylej masę ciemną.

Na wierzchu ciasta wyłóż pokrojoną truskawkę.

Ciasto zalej tężejącą galaretką.

Odstaw ciasto na kilka godzin do stężenia.

Ciasto lodowiec
Ciasto lodowiec
Koszt przygotowania dania
23.84 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
447 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
58

Ciasto lodowiec - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście lodowiec

Czy znasz ciasto lodowiec? Swojego czasu było bardzo popularnym ciastem na zimno bez pieczenia. Na biszkoptach, z owocami, pysznym kremem i galaretką. Przepis na ciasto lodowiec jest prosty. To doskonały pomysł na placek na każdą okazję. Ciasto lodowiec to deser, który będzie idealny dla dzieci. Dorośli także za nim przepadają. Najlepiej będzie, jak zrobisz ciasto lodowiec w sezonie truskawkowym. Wtedy placek będzie miał najwięcej smaku pochodzącego ze świeżych truskawek. Jasny krem ma cytrynowy smak, który super pasuje do owoców.

Ciasto lodowiec jest to pyszne ciasto z biszkoptami na zimno, które dla większości osób jest dobrze znane. Było bowiem często przygotowywane już w latach 90. Jest plackiem na biszkoptach i z owocami bez pieczenia. Jeżeli nie wiesz jak zrobić ciasto lodowiec, spróbuj tego przepisu. Wygląda wspaniale w przekroju. Składa się z biszkoptów, masy jasnej z cytrynowym smakiem, znów warstwą biszkoptów oraz masy ciemnej z kakao. Przepis na ciasto lodowiec kończy się galaretką i zdobieniem z owoców. Deser jest dobrym pomysłem na pyszne ciasto, które łatwo zrobić.

Pyszny pomysł na dobre ciasto bez pieczenia na zimno z owocami to ciasto lodowiec. Proste składniki i przepis – tak jak każdy lubi. Jak zrobić ciasto lodowiec? Należy zacząć od przygotowania galaretki. Trzeba ją rozpuścić w gorącej wodzie (niewrzącej). Galaretkę należy odstawić i wystudzić, aż stanie się zimna i tężejąca. Do przepisu na ciasto lodowiec, masło musi być miękkie. Wyjmij je minimum na 2 godziny wcześniej z lodówki. W międzyczasie zrób krem. Do garnka wlej mleko i zagotuj je. Żółtka zmiksuj z cukrem i proszkiem budyniowym i dodaj do zagotowanego mleka. Dokładnie szybko zamieszaj. Budyń także trzeba całkowicie wystudzić. Jak już budyń będzie zimny, zacznij ucierać go z miękkim masłem. Dodawaj do masła po łyżce zimnego budyniu i cały czas miksuj. Gotową masę podziel na dwie części. Do jednej połowy oddaj kakao, a do drugiej – aromat. Każdą część dokładnie zmiksuj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż jedną warstwę biszkoptów i zalej jasną masą. Przykryj ją drugą warstwą biszkoptów i wlej ciemną masę. Na wierzchu ułóż świeże truskawki i całość zalej zimną i już tężejącą galaretką. To bardzo ważne, by galaretka nie była płynna. Jeżeli będzie lejąca – cała galaretka może spłynąć na dno. Ciasto należy schłodzić.

*Zamiast truskawek, na wierzchu ciasta możesz zrobić zdobienie z owoców dowolnych. Najlepiej dobrać taki sam smak galaretki, jakie owoce dajesz do ciasta.

*Żeby masa jasna miała fajny aromat, dobre jest dodanie do niej ulubionego aromatu.

Wartości odżywcze ciasta lodowiec

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kalorie)
271.28 kcal
447.62 kcal
Białko
3.67 g
6.06 g

Węglowodany w cieście lodowiec

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany
31.82 g
52.50 g
Węglowodany przyswajalne
30.56 g
50.43 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.26 g
2.08 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz
15.33 g
25.29 g
Tłuszcze nasycone
9.82 g
16.21 g
Tłuszcze nienasycone
5.50 g
9.08 g
Tłuszcze jednonasycone
4.65 g
7.68 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.85 g
1.40 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
114.39 mg
188.74 mg

Witaminy w przepisie na ciasto lodowiec

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina A
151.58 µg (mcg)
250.10 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12
0.28 µg (mcg)
0.47 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina C
13.76 mg
22.70 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina D
0.57 µg (mcg)
0.95 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina E
0.56 mg
0.92 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Retinol
148.70 µg (mcg)
245.36 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.10 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.18 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Niacyna
0.39 mg
0.64 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Foliany
21.62 µg (mcg)
35.67 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten
32.73 µg (mcg)
54.00 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto lodowiec

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód
106.44 mg
175.63 mg
Potas
117.98 mg
194.67 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Wapń
50.82 mg
83.86 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Fosfor
83.36 mg
137.54 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Magnez
16.58 mg
27.36 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo
0.85 mg
1.41 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Cynk
0.46 mg
0.76 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.16 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta lodowiec 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście lodowiec

Lista alergenów dla ciasta lodowiec przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Cena przygotowania ciasta lodowiec

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
165 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.41
Za 165 g
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Budyń (proszek)
40 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Kakao 16% (proszek)
24 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 24 g
Biszkopty
150 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 150 g
Galaretka
77 g
1 opakowanie (truskawkowa)
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
1.85
Za 77 g
Truskawki
300 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Koszt składników
41.60
Jak oceniasz przepis na ciasto lodowiec
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób