Ciasto lion bez pieczenia
- Herbatniki kakaowe (400 g)
- Budyń (proszek) (100 g)
- Mleko 3,2% - 4 szklanki (1000 ml)
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
- Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (200 g)
- Czekolada mleczna (200 g)
- Orzechy arachidowe (ziemne) (150 g)
- Masa krówkowa (200 g)
Przepis na ciasto lion bez pieczenia krok po kroku
Rozpuść budyń w mleku, dodaj cukier i gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
Wystudzoną masę zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej.
Podziel masę na dwie części i do jednej z nich dodaj masło orzechowe i zmiksuj.
Rozpuść czekoladę mleczną z masłem i dodaj do niej posiekane orzechy ziemne.
W blaszce wyłożonej folią spożywczą wyłóż warstwę herbatników, na niej umieść masę budyniową.
Następnie warstwę ciastek i masę kajmakową, kolejną warstwę ciastek i masę z masłem orzechowym.
Wierzch wyłóż ciastkami i polej je czekoladą z orzechami.
Schłodź w lodówce przez około 12 godzin.
Więcej informacji na temat ciasta lion bez pieczenia
Ciasto lion bez pieczenia to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto na deser po obiedzie. Ciasto na zimno należy przygotować dzień wcześniej, aby ciasta dodane do ciasta zmiękły. Przepis na ciasto lion bez pieczenia jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: herbatniki kakaowe, budyń, masło, mleko, cukier, masło orzechowe, orzechy ziemne, czekolada mleczna, masa kajmakowa.
Jak zrobić ciasto lion bez pieczenia? Rozpuść budyń w mleku, dodaj cukier i gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudzoną masę zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej. Podziel masę na dwie części i do jednej z nich dodaj masło orzechowe i zmiksuj. Rozpuść czekoladę mleczną z masłem i dodaj do niej posiekane orzechy ziemne. W blaszce wyłożonej folią spożywczą wyłóż warstwę herbatników, na niej umieść masę budyniową. Następnie warstwę ciastek i masę kajmakową, kolejną warstwę ciastek i masę z masłem orzechowym. Wierzch wyłóż ciastkami i polej je czekoladą z orzechami. Schłodź w lodówce przez około 12 godzin.
Masło orzechowe to popularne masło z orzechów arachidowych. Orzechy te są tak naprawdę rośliną strączkową. Zawierają dużą ilość białka roślinnego, dlatego są tak chętnie spożywane przez sportowców. Masło orzechowe świetnie nadaje się jako dodatek do ciast i ciastek wegańskich. Nadaje im odpowiednią teksturę oraz cudowny aromat. Masło z orzechów arachidowych jest także źródłem kwasów tłuszczowych, sprawia to, że zawiera sporo kalorii, dlatego uważaj na jego spożycie, jeśli dbasz o linię. Czekolada mleczna to wyrób z kakao zawierający około 40% ziaren kakaowca. Czekolada mleczna jest słodka i zawiera dużą ilość kalorii. Lepiej wybierać czekolady z większą zawartością kakao, gdyż zawierają one mniejszy dodatek cukru.
Podsumowując ciasto lion jest dobre do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Smaczne ciasto na zimno należy przygotować dzień przed podaniem. Pamiętaj, aby szczelnie przykryć ciasto. Możesz je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
Alergeny w cieście lion bez pieczenia
Lista alergenów dla ciasta lion bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki kakaowe
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki kakaowe
- Mleko 3,2%
- Masło
- Czekolada mleczna
- masa krówkowa
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
- Orzechy arachidowe (ziemne)
Wartości odżywcze ciasta lion bez pieczenia
Ciasto lion bez pieczenia to domowy wyrób zawierający dużą ilość kalorii. Jeśli dbasz o linię, unikaj tego typu deserów lub zjedź połowę porcji. Ciasto zawiera dużą ilość cukru i tłuszczów nasyconych. Nie jest dobrym wyborem dla diabetyków.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.