Ciasto lion bez pieczenia

Opublikowano: 28.01.2022 r., 9:22 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kostki ciasta lion na desce.
Ciasto lion bez pieczenia
Ciasto lion bez pieczenia to doskonała propozycja na szybkie ciasto z masłem orzechowym i masą budyniową. Ciasto jest bardzo smaczne i można je podać na wiele okazji.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Miksowanie 15 min
789 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Herbatniki kakaowe (400 g)
  • Budyń (proszek) (100 g)
  • Mleko 3,2% - 4 szklanki (1000 ml)
  • Masło - 1,5 kostki (300 g)
  • Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
  • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (200 g)
  • Czekolada mleczna (200 g)
  • Orzechy arachidowe (ziemne) (150 g)
  • Masa krówkowa (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, duża miska

Przepis na ciasto lion bez pieczenia krok po kroku

Rozpuść budyń w mleku, dodaj cukier i gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

Wystudzoną masę zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej.

Podziel masę na dwie części i do jednej z nich dodaj masło orzechowe i zmiksuj.

Rozpuść czekoladę mleczną z masłem i dodaj do niej posiekane orzechy ziemne.

W blaszce wyłożonej folią spożywczą wyłóż warstwę herbatników, na niej umieść masę budyniową.

Następnie warstwę ciastek i masę kajmakową, kolejną warstwę ciastek i masę z masłem orzechowym.

Wierzch wyłóż ciastkami i polej je czekoladą z orzechami.

Schłodź w lodówce przez około 12 godzin.

Jak oceniasz przepis na ciasto lion bez pieczenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta lion bez pieczenia

Ciasto lion bez pieczenia to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto na deser po obiedzie. Ciasto na zimno należy przygotować dzień wcześniej, aby ciasta dodane do ciasta zmiękły. Przepis na ciasto lion bez pieczenia jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: herbatniki kakaowe, budyń, masło, mleko, cukier, masło orzechowe, orzechy ziemne, czekolada mleczna, masa kajmakowa.

Jak zrobić ciasto lion bez pieczenia? Rozpuść budyń w mleku, dodaj cukier i gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudzoną masę zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej. Podziel masę na dwie części i do jednej z nich dodaj masło orzechowe i zmiksuj. Rozpuść czekoladę mleczną z masłem i dodaj do niej posiekane orzechy ziemne. W blaszce wyłożonej folią spożywczą wyłóż warstwę herbatników, na niej umieść masę budyniową. Następnie warstwę ciastek i masę kajmakową, kolejną warstwę ciastek i masę z masłem orzechowym. Wierzch wyłóż ciastkami i polej je czekoladą z orzechami. Schłodź w lodówce przez około 12 godzin.

Masło orzechowe to popularne masło z orzechów arachidowych. Orzechy te są tak naprawdę rośliną strączkową. Zawierają dużą ilość białka roślinnego, dlatego są tak chętnie spożywane przez sportowców. Masło orzechowe świetnie nadaje się jako dodatek do ciast i ciastek wegańskich. Nadaje im odpowiednią teksturę oraz cudowny aromat. Masło z orzechów arachidowych jest także źródłem kwasów tłuszczowych, sprawia to, że zawiera sporo kalorii, dlatego uważaj na jego spożycie, jeśli dbasz o linię. Czekolada mleczna to wyrób z kakao zawierający około 40% ziaren kakaowca. Czekolada mleczna jest słodka i zawiera dużą ilość kalorii. Lepiej wybierać czekolady z większą zawartością kakao, gdyż zawierają one mniejszy dodatek cukru.

Podsumowując ciasto lion jest dobre do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Smaczne ciasto na zimno należy przygotować dzień przed podaniem. Pamiętaj, aby szczelnie przykryć ciasto. Możesz je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

Alergeny w cieście lion bez pieczenia

Lista alergenów dla ciasta lion bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki kakaowe
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki kakaowe
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Czekolada mleczna
    • masa krówkowa
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
    • Orzechy arachidowe (ziemne)

Wartości odżywcze ciasta lion bez pieczenia

na 100g gotowej potrawy

Ciasto lion bez pieczenia to domowy wyrób zawierający dużą ilość kalorii. Jeśli dbasz o linię, unikaj tego typu deserów lub zjedź połowę porcji. Ciasto zawiera dużą ilość cukru i tłuszczów nasyconych. Nie jest dobrym wyborem dla diabetyków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
343.39
789.79
Białko (g)
7.70
17.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
35.10
80.74
Węglowodany przyswajalne (g)
33.96
78.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.14
2.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
20.74
47.71
Tłuszcze nasycone (g)
10.78
24.80
Tłuszcze nienasycone (g)
9.96
22.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.68
17.67
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.28
5.24
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
30.77
70.78

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
92.84
213.54
Witamina B6 (mg)
0.09
0.21
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
0.77
Witamina C (mg)
0.22
0.52
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.92
Witamina E (mg)
1.42
3.26
Retinol (µg (mcg))
91.05
209.42
Tiamina (mg)
0.13
0.29
Ryboflawina (mg)
0.19
0.44
Niacyna (mg)
2.36
5.42
Foliany (µg (mcg))
30.04
69.08
Beta karoten (µg (mcg))
20.07
46.16

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
282.40
649.53
Potas (mg)
198.88
457.42
Wapń (mg)
107.98
248.36
Fosfor (mg)
189.91
436.80
Magnez (mg)
34.65
79.69
Żelazo (mg)
0.79
1.81
Cynk (mg)
0.77
1.77
Miedź (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: masło z orzechów arachidowych (ziemnych), orzechy arachidowe (ziemne).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta lion bez pieczenia 59
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta lion bez pieczenia

Koszt składników
55.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki kakaowe
400 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
6.00
Za 400 g
Budyń (proszek)
100 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 3
2.50
Za 100 g
Mleko 3,2%
1000 ml
4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
200 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
9.52
Za 200 g
Czekolada mleczna
200 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 200 g
Orzechy arachidowe (ziemne)
150 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 150 g
Masa krówkowa
200 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
2.61
Za 200 g
Koszt składników
55.00