Ciasto leniwiec

Opublikowano: 24.02.2023 r., 12:24 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karmelowe ciasto z polewą czekoladową
Ciasto leniwiec
Ciasto leniwiec to najlepszy deser do kawy – łatwy, szybki i bez pieczenia. Lubisz ciasta z kajmakiem? Koniecznie sprawdź przepis na ciasto leniwiec.
Przygotowanie 20 min
529 kcal
Kcal w porcji
178 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Biszkopty - podłużne, do przekładania (500 g)
  • Kajmak - 1 puszka (460 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - dobrze schłodzona (1000 g)
  • Żelatyna - 2 łyżki (16 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, miska, kuchenka mikrofalowa

Przepis na ciasto leniwiec krok po kroku

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Na dnie ułóż warstwę biszkoptów.

Przygotuj żelatynę, a gdy się studzi, zrób kremy.

W dwóch osobnych szklankach umieść po 85 ml zimnej wody oraz po 8 g żelatyny. Wymieszaj i zostaw na 2 minuty.

Podgrzej żelatynę w mikrofalówce - nie może wrzeć! Powinna być bardzo ciepła, by żelatyna się rozpuściła.

Wymieszaj, ostudź (możesz napełnić wodą zlew i pozostawić żelatynę do wystudzenia).

Żelatyna docelowo powinna być zimna, płynna i klarowna. Nie może być w niej grudek - koniecznie je usuń, jeśli się takie pojawią.

400 ml śmietanki ubij na sztywno.

Do ubitej śmietanki dodaj 400 g kajmaku i krótko zmiksuj.

W drugiej misce ubij na sztywno 600 ml śmietanki.

Do drugiej ubitej śmietany dodaj 60 g masy kajmakowej - to co zostaje w puszce (opcjonalnie dosłódź cukrem). Krótko miksuj.

Do dwóch misek z kremami dodaj po jednej rozpuszczonej żelatynie. Miksuj krótko tylko do połączenia składników.

Na pierwszą warstwę biszkoptów wyłóż masę z większą ilością kajmaku.

Ułóż drugą warstwę biszkoptów.

Wyłóż drugą masę śmietankową.

Na wierzch wyłóż ostatnią warstwę biszkoptów.

Ciasto zostaw na całą noc w lodówce.

Jak oceniasz przepis na ciasto leniwiec
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta leniwiec

Ciasto leniwiec to najlepszy deser do kawy – łatwy, szybki i bez pieczenia. Lubisz ciasta z kajmakiem? Koniecznie sprawdź przepis na ciasto leniwiec. Ten placek jest bardzo smaczny, a do tego składa się z kilku składników. Ciasto leniwiec ma śmietankowo-kajmakowy smak. Cechuje go duża ilość smacznego kremu. Robi się go na biszkoptach, więc to dobry placek bez pieczenia. Jest wysokokaloryczny, ale warty spróbowania. Sprawdź jak zrobić ciasto leniwiec – najlepszy słodki deser dla ludzi, którzy nie lubią dużo czasu spędzać w kuchni.

Ciasto leniwiec z biszkoptami to pyszny placek bez pieczenia, który składa się z trzech warstw biszkoptów przełożonych dwoma rodzajami kremów: kremem kajmakowym i śmietankowym. Jedna masa ma więcej kajmaku, druga zaś niedużo – wyłącznie do posłodzenia i wykorzystania całej puszki masy krówkowej. Placek jest bardzo smaczny, kremowy i to najlepsza propozycja do kawy dla wszystkich, którzy lubią ciasta z dużą ilością kremu. Przepis na ciasto leniwiec to dosłownie 5 składników: biszkopty, kajmak, śmietanka, żelatyna oraz woda. Z tego względu, że jest to placek mało wymagający, będzie on dobry dla każdego. Robiąc ciasto leniwiec, nie zabierze Ci dużo czasu. Nie wymaga też dużej ilości pracy, a także składników. Z takim pysznym plackiem i z kawą, masz udany deser. Ciasto leniwiec możesz zrobić na każdy dzień. Osłodzi zwykły weekend, genialnie pasuje na imprezy i uroczystości.

Jak zrobić ciasto leniwiec z biszkoptami? Śmietanka musi być bardzo zimna, więc wyjmij ją z lodówki tuż przed przygotowywaniem kremów. Do przygotowanej blaszki włóż biszkopty. Przygotuj masę kajmakową: ubij śmietankę i wymieszaj ją z kajmakiem. Czas na masę śmietankową: ubij śmietankę i wymieszaj z resztą kajmaku. Rozpuść żelatynę, do każdej masy dodaj klarowną, zimną i płynną żelatynę. Zmiksuj. Na biszkopty wyłóż masę kajmakową, przełóż biszkoptami i wyłóż drugi śmietankowy krem. Na wierzch wyłóż biszkopty.

Jak zrobisz ciasto leniwiec, musisz je schłodzić. Placek najlepszy będzie po minimum całej nocy chłodzenia. Będzie wyjątkowo pyszny, gdy biszkopty zmiękną, a smaki przejdą przez całe ciasto.

*Do przepisu na ciasto leniwiec użyj biszkoptów podłużnych. Nazywają się lady fingers. Jeżeli nie masz takich, dobre będą też zwykłe biszkopty.

*Przygotowując żelatynę, musisz pamiętać o tym, że nie możesz sprawić, by wrzała. Wtedy straci wartości żelujące i masa nie wyjdzie. By przyspieszyć chłodzenie żelatyny warto wstawić szklanki do zlewu napełnionego lodowatą wodą. Do masy dodaj tylko płyn, nie można dodać stężałych grudek.

Alergeny w cieście leniwiec

Lista alergenów dla ciasta leniwiec przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • kajmak
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze ciasta leniwiec

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest wysokokaloryczny. Zawiera dużo cukru oraz nasyconego tłuszczu. Ciasto nie jest wskazane dla osób, które chorują na cukrzycę, insulinooporność lub mają problemy z układem sercowo-naczyniowym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(178g)
Energia (kcal)
297.20
529.01
Białko (g)
4.77
8.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(178g)
Węglowodany (g)
30.00
53.40
Węglowodany przyswajalne (g)
29.88
53.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.13
0.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(178g)
Tłuszcz (g)
17.58
31.29
Tłuszcze nasycone (g)
16.63
29.59
Tłuszcze nienasycone (g)
0.95
1.69

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(178g)
Sód (mg)
189.27
336.91
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta leniwiec 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta leniwiec

Koszt składników
38.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biszkopty
500 g
podłużne, do przekładania
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 5
12.50
Za 500 g
Kajmak
460 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 460 g
Śmietanka kremowa 30%
1000 g
dobrze schłodzona
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 5
15.00
Za 1000 g
Żelatyna
16 g
2 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 16 g
Koszt składników
38.50