Ciasto kukułka

Opublikowano: 03.05.2021 r., 9:44 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto kukułka podane na białym talerzu.
Ciasto kukułka
Ciasto kukułka to doskonała propozycja na smaczną słodką potrawę na wiele uroczystości. Świetnie smakuje z kawą i herbatą, dlatego warto wypróbować naszego przepisu.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
511 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier (200 g)
  • Mąka pszenna typ 750 (60 g)
  • Mąka ziemniaczana (120 g)
  • Kakao 16% (proszek) (70 g)
  • Kawa, gotowy napar bez cukru (150 ml)
  • Czekolada deserowa (250 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (300 ml)
  • Cukier puder (100 g)
  • Biszkopty (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, rózga, miska, szpatułka, rondelek, blaszka do pieczenia 22x32

Przepis na ciasto kukułkę krok po kroku

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Białka oddziel od żółtek.

W misce za pomocą rózgi wymieszaj żółtka z połową szklanki wody, cukrem, 1 opakowaniem cukru wanilinowego, mąką pszenną oraz ziemniaczaną, 50 gramami kakao oraz 2 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia.

Białka ubij z pomocą miksera na sztywną pianę, następnie dodaj ją do masy z żółtek i delikatnie wymieszaj szpatułką.

Do blaszki wlej ciasto i piecz je w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut.

Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Gdy ciasto będzie zimne przekrój je na dwa blaty.

Kawę wlej do rondelka, dodaj do niej połamane kostki czekolady i mieszaj do momentu roztopienia się czekolady i postania gładkiej masy. Po tym czasie rondelek zestaw z ognia a masę pozostaw do wystudzenia.

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru.

Dolny blat włóż z powrotem do blaszki, posmaruj go połową ubitej śmietany, następnie ułóż na niej biszkopty (wypukłą częścią do góry). Ostudzoną masę czekoladową wylej i rozpruwać po wierzchu biszkoptów, następnie wyłóż pozostałą bitą śmietanę i przykryj drugim blatem.

Wierch ciasta posypać pozostałym kakao.

Gotowe ciasto przechowywać w chłodnym miejscu do momentu podania.

Jak oceniasz przepis na ciasto kukułkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta kukułki

Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na ciasto z kukułkami. Jest to przepis na kukułkę bez pieczenia. Kto z nas nie kojarzy z dzieciństwa smaku cukierków kukułka? Jeżeli macie ochotę na przekładane ciasto z kremem lub potrzebujecie ciasta z kremem kukułka sprawdzi się idealnie. Delikatne czekoladowo-kawowe ciasto jest proste w przygotowaniu. Kukułkę możemy śmiało zastąpić tortem na ważna uroczystość taka jak imieniny lub urodziny. Oto niezbędna lista składników spożywczych potrzebnych do  przygotowania ciasta: jajka, cukier, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, kakao w proszku, gotowy napar z kawy, czekolada deserowa, śmietanka 36%, cukier puder, biszkopty, cukier wanilinowy i proszek  do pieczenia.

Jak zrobić nasz placek kukułka? Rozbij jajka i  oddziel białko od żółtek. W misce mieszać będziemy żółtka z wodą, cukrem, mąką, mąka ziemniaczaną, kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. W oddzielnej misce ubijamy białka za pomocą miksera na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy do masy z żółtek i delikatnie ze sobą łączymy za pomocą szpatułki. Wlewamy gotową masę do blaszki i pieczemy. Upieczone ciasto wyjmujemy i czekamy aż ostygnie. Ostygnięte ciasto kroimy na dwa blaty. Zaparzamy kawę, dodajemy do rondelka i wrzucamy do niej kostki czekolady. W oddzielnej misce ubijamy zimną śmietankę z cukrem pudrem na sztywna masę. Dolny blat ciasta wkładamy z powrotem do blaszki i smarujemy go ubitą bitą śmietaną, na która dajemy kolejny biszkopty. Ostudzoną masę z kawy i czekolady wylewamy na biszkopty po czym dodajemy kolejną warstwę z bitej śmietany, na która nakładamy drugi blat placka. Wierz ciasta posypujemy kakao. Wkładamy ciasto do lodówki i chłodzimy je do momentu podania.

Ciekawostką jest fakt, że czekolada deserowa dodawana do ciasta kukułka jest bogata w wiele składników odżywczych, które są korzystane dla naszego zdrowia. Są to węglowodany, które stanowią podstawowe źródło energii, dzięki nim mamy energię na ważne procesy życiowe oraz prawidłową pracę mięśni podczas wysiłku fizycznego.

Podsumowując jeśli lubicie ciasta przekładane z serkiem mascarpone i bitą śmietaną jest to ciasto idealne dla was. Kukułka z biszkoptami jest pysznym ciastem. Ciasto jest bardzo eleganckie, dlatego będzie doskonałym rozwiązaniem na smaczny poczęstunek podczas wielu uroczystości rodzinnych.

Alergeny w cieście kukułce

Lista alergenów dla ciasta kukułki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • biszkopty
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada deserowa
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Wartości odżywcze ciasta kukułki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
301.16
511.97
Białko (g)
6.01
10.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
42.47
72.20
Węglowodany przyswajalne (g)
39.95
67.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.52
4.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
13.25
22.52
Tłuszcze nasycone (g)
10.58
17.99
Tłuszcze nienasycone (g)
2.67
4.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.01
3.42
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.66
1.12
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
83.13
141.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
42.86
72.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.26
0.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.68
Brak danych dla: kawa, gotowy napar bez cukru, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.32
0.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
42.86
72.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.85
1.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.15
41.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.38
0.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
97.83
166.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
226.63
385.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
54.79
93.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
124.68
211.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
38.26
65.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.73
2.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.97
1.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.27
0.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta kukułki 61
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta kukułki

Koszt składników
50.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mąka pszenna typ 750
60 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Mąka ziemniaczana
120 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 120 g
Kakao 16% (proszek)
70 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 70 g
Kawa, gotowy napar bez cukru
150 ml
1.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 150 ml
Czekolada deserowa
250 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
10.00
Za 250 g
Śmietanka kremowa 36%
300 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 ml
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Biszkopty
150 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 150 g
Koszt składników
50.50